5 prednosti učenja tujega jezika

Young woman and man in headphones learning different languages communicating through simultaneous interpretation
Foto: SIphotography iz iStock

Ali obstajajo kakšne prednosti učenja tujega jezika, ki niso povezane z znanjem tujega jezika? Dokazano je, da ima učenje tujega jezika veliko koristi na številnih področjih. Katere so le te pa izveš v nadaljevanju članka!

Poročilo iz leta 2018 ugotavlja, da se je povpraševanja po dvojezičnih delavcih v ZDA v zadnjih petih letih več kot podvojilo. Z več ljudmi, ki govorijo drugi jezik, in naraščajočimi medkulturnimi interakcijami in izmenjavami, postaja obvladovanje novega jezika pomembna veščina.

Vendar samoizboljšanje in učenje novih (in neznanih) stvari pogosto zahteva veliko mero motivacije in discipline. Vendar obstaja veliko prednosti samoizboljševanja in učenja, če se le lahko sami “prisilimo” k temu in se lotimo nečesa novega.

Učenje novega jezika je zahtevno, a tudi neverjetno koristno. Razširil boš svoje znanje in svoj um. V nadaljevanju predstavljamo 5 prednosti učenja tujega jezika, ki te morda prepričajo, da si še danes na telefon naložiš Duolingo ali pa skočiš v knjižnico po slovar.

1Učenje tujega jezika izboljša zdravje možganov

S staranjem začnejo nevroni v naših možganih naravno odmirati, kar ima za posledico slabše učenje in ohranjanje spomina.

Z učenjem tujega jezika, ne boš širil le svojega besednega zaklada, temveč tudi “sivine” v možganih. Glede na študijo, ki jo je izvedla Univerza v Washingtonu, večjezični posamezniki pogosto kažejo boljše kognitivne sposobnosti kot njihovi enojezični kolegi.

Ko se staramo, nevroni naravno upadajo, kar vpliva na učenje in ohranjanje spomina. Toda z učenjem drugega jezika lahko izboljšamo besedni zaklad in sivo snov.

Jane Doe, priznana nevroznanstvenica, pravi: “Aktivno delovanje možganov od mladosti lahko zaščiti pred kognitivnim upadom v kasnejših fazah.” To podpira idejo, da lahko učenje novega jezika prepreči bolezni, kot sta Alzheimerjeva bolezen in demenca.

Aktivno delovanje možganov od mladosti lahko prav tako pozitivno vpliva na duševno zdravje in kognitivne funkcije.

2Učenje tujega jezika lahko pomaga sklepati prijateljstva in graditi odnose

Sposobnost komuniciranja v drugem jeziku lahko obogati tvoje poklicno življenje ter osebne in družbene odnose. Med potovanjem po tuji državi lahko sklepaš nova prijateljstva ali celo najdeš ljubezen.

V svetu, v katerem smo ljudje vse bolj izolirani, je lahko učenje novega jezika ključ do odpiranja sveta posameznika in iskanja globljih povezav. Priseljevanje prav tako postaja vedno bolj pogosto, kar pomeni, da lahko spleteš nova prijateljstva z ljudmi, ki se priselijo v tvojo okolico. Ali pa se začneš pogovarjati z Erasmus študentom v svojem razredu.

Hkrati ti lahko učenje novega jezika pomaga okrepiti tvoje trenutne odnose, saj ti omogoči, da se na globlji ravni povežeš z ljudmi, ki govorijo drug jezik. Obstaja neskončno možnosti za povezovanje z ljudmi iz različnih kultur, okolij, držav in izkušenj. Vse to je le en na novo naučen jezik stran.

3Postaneš lahko boljši učenec

Poleg tega, da se boš naučil nove veščine oziroma jezika, boš z učenjem le tega izzival tudi svoje možgane in jih posledično razvil. Z obdelovanjem novih informacij pa boš okrepil tudi svoje živčne poti.

Z učenjem novega jezika razširiš in izboljšaš svoje komunikacijske sposobnosti ter strategije za reševanje problemov. Delo na komunikacijskih veščinah ti bo pomagalo postati boljši učenec na vseh področjih tvojega življenja. Izkazal boš lahko več zaupanja vase, kar lahko pomaga povečati tvojo samopodobo in samozavest.

4Uživaš lahko v bolj kultiviranem in raznolikem življenjskem slogu

Happy group of tourists traveling and sightseeing together
Foto: nd3000 iz iStock

Povezovanje z ljudmi iz različnih kultur ti lahko odpre povsem nov način življenja. Z učenjem novega jezika si dovoliš, da postaneš bolj samozavesten v svojih spretnostih in se povežeš z novimi ljudmi ter sklepaš prijateljstva iz različnih okolij.

Z obiskom novih krajev in povezovanjem z ljudmi iz različnih kultur lahko uživaš v bolj raznolikem in kultiviranem življenjskem slogu. Če narediš korake proti učenju novega jezika, bogatiš svoje življenje in dovoliš drugim, da v zameno obogatijo tvoje življenje.

Pomembno si je zapomniti, da učenje jezika (kljub veliko prednostim), ni lahek podvig. Potrebna je predanost, potrpežljivost in praksa, da začneš jezik tekoče govoriti. A rezultati so vredni vsega tega. Z učenjem novega jezika imaš priložnosti, da se povežeš z ljudmi iz različnih kultur in okolij, ter se od njih tudi veliko naučiš.

5Izboljšanje kariernih priložnosti in poklicna rast

Verjetno ena najpomembnejših prednosti učenja tujega jezika je impresivno znanje, ki ga lahko dodaš svojemu življenjepisu.

V vse bolj globaliziranem svetu podjetja širijo svoj doseg na mednarodne trge, posledično pa imajo dvojezični ali večjezični posamezniki izrazito prednost na trgu dela. Raziskave namreč kažejo, da lahko jezikovne ovire v poslu včasih ovirajo smiselno sodelovanje z globalnimi partnerji.

Z znanjem tujega jezika lahko torej premagaš to oviro, s čimer postaneš pomembna prednost za delodajalce. Ne glede na to, ali gre za pogajanja z mednarodnimi strankami, prevajanje bistvenih dokumentov ali vodenje čezmejnih ekip, lahko obvladanje drugega jezika (ali več njih) pospeši tvojo karierno pot, kar lahko vodi do višjih plač in edinstvenih zaposlitvenih priložnosti.

Maša Kraljič

Junior novinar

VIRwww.shinesheets.com
Prejšnji članekNajboljša vadba za bolnike z diabetesom ni enaka za oba spola
Naslednji članekMariborski porodnišnici podarili več kot 13.000 antialergijskih ekoloških pleničk
Maša Kraljič

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.