Cepljenje proti pnevmokokom v Zdravstvenem domu Domžale

nas

Pnevmokoki so bakterije, ki se nahajajo v zgornjih delih dihal. Največ okužb je pozimi ter zgodaj spomladi. Čeprav so morda videti nenevarni, lahko povzročijo resne okužbe z dolgoročnimi posledicami.

Pnevmokokne okužbe delimo na:

  • Neinvazivne okužbe, med katere spadajo pljučnica, kadar je omejena na pljuča, vnetje srednjega ušesa in vnetje sinusov.
  • Invazivne okužbe pa so nevarnejše oblike okužb, kot so bakteriemija (okužba krvi), bakteriemična pljučnica in pnevmokokni meningitis. Te bolezni so zelo resne in vodijo do zapletov, v nekaterih primerih pa celo do smrti.

Pnevmokoki se prenašajo izjemno preprosto – kapljično, kar pomeni, da se širijo z izdihanim zrakom, kašljanjem ali kihanjem. Najbolj ogroženi so starejši ljudje po 65. letu, ljudje s kroničnimi boleznimi in posamezniki z oslabljenim imunskim sistemom.

Kako se lahko zaščitimo?

f taa sswNa srečo je tveganje za te bolezni mogoče močno zmanjšati s cepljenjem, ki je za vse starejše od 65 let in kronične bolnike BREZPLAČNO in se opravi z enim odmerkom 23-valentnega polisaharidnega cepiva.

V Zdravstvenem domu Domžale bo od ponedeljka, 7.10.2024, odprt cepilni center. Pacienti stari 65 let in več se na cepljenje lahko naročijo preko telefona na: 01 72 45 162 ali po elektronski pošti cepljenje@zd-domzale.si. Vsi kronični bolniki, pa se za brezplačno cepljenje obrnejo na svojega izbranega zdravnika.

Več informacij o cepljenju si lahko preberete tukaj .

Ne odlašajte – zaščitite sebe in svoje zdravje ter tako poskrbite, da vas pnevmokoki ne presenetijo!

NI KOMENTARJEV

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.