Sol in voda – preprosto zdravilo za otroške prehlade, ki ga podpira znanost

healthcare learning - smiling young preschooler with red hair and blue eyes using a tissue after a cold or having rhinitis allergies, grey background studio
Foto: Studio Grand Web iz iStock

Sezona prehladov se je že zdavnaj začela, bolezni pa še posebej razsajajo v vrtcih in šolah. Otroci viruse hitro razširijo še med preostale družinske člane, ki se vsak po svoje borijo s simptomi. Čaj, med, limona, sirupi, različna olja in kapljice so le nekatera domača zdravila, po katerih najpogosteje posežemo med prehladom. A eno med njimi znanstveno dokazano deluje: zmanjša tako trajanje prehlada kot verjetnost širjenja med ostale družinske člane. Preberi si, kako sta sol in voda lahko učinkovita kombinacija v boju proti prehladu.

10 do 12 prehladov letno – takšno je povprečje

Otroci letno utrpijo kar 10 do 12 okužb, ki jih lahko uvrstimo kot prehlad. To ima velik vpliv tudi na njihove starše oziroma druge družinske člane. Prebivalci Južne Azije za zdravljenje prehladov pogosto uporabljajo raztopino soli za grgranje ali kot kapljice za nos. A večina zdravil le blaži simptome, ne pomaga pa pri hitrejšem zdravljenju bolezni. To na primer velja za paracetamol in ibuprofen. Da bi ugotovili, kako se pri zdravljenju prehlada obnese preprosta kombinacija vode in soli, so zbrali 407 otrok, mlajših od šestih let, in na njih preizkusili 2,6-odstotno raztopino soli.

colds and viral diseases. family with runny nose and fever in bed at home
Foto: evgenyatamanenko iz iStock

Dva dni krajši prehlad in manjša nalezljivost

Izmed vseh udeležencev se je tekom raziskave 301 otrok prehladil. Od tega je 150 otrok vsaj štirikrat dnevno prejemalo kapljice slane raztopine, dokler niso ozdraveli. Pri njih je prehlad v povprečju trajal šest dni, kar je cela dva dneva manj kot pri preostalih prehlajenih. Otroci, ki so se zdravili s kapljicami slane raztopine, so med potekom bolezni potrebovali tudi manj ostalih zdravil. Poleg tega so kapljice zmanjšale nalezljivost, saj so otroci v eksperimentalni skupini okužili le 46 odstotkov preostalih družinskih članih. Otroci, ki so prehlad zdravili brez slanih kapljic, so v povprečju okužili 61 odstotkov družinskih članov.

Applying nasal dropper
Foto: ia_64 iz iStock

Ključen je klorid v soli

Običajna kuhinjska sol je kemijsko gledano natrijev klorid. Celice, ki obdajajo nos in sapnice uporabljajo klorid za proizvajanje hipoklorove kisline, ki ščiti proti virusnim okužbam. Ko je celicam na voljo dodaten klorid, lahko proizvedejo več kisline in lažje zavrejo razmnoževanje virusov. S tem se skrajša čas virusne okužbe in posledično tudi čas simptomov, ki jih pripisujemo prehladu.

VIRSciTechDaily
Prejšnji članekHubble razkril spektakularno spiralno galaksijo
Naslednji članekNega za ženske: 3 pripomočki, ki jih mora imeti vsaka ženska

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.