MiYOSMART – očalna leča, ki ne samo izboljšuje vid, ampak tudi upočasnjuje kratkovidnost pri otrocih

Hoya

Starši bi naredili vse za zdravje svojih otrok. Ali veste, da jim lahko pri kratkovidnosti pomagate z inovativnimi očalnimi lečami MiYOSMART?

Kratkovidnost, znana tudi kot miopija, oziroma minus dioptrija, postaja vse bolj pereča težava med otroki. Sodoben način življenja, ki vključuje dolge ure pred računalniškimi in telefonskimi zasloni ter manj časa na prostem, močno prispeva k hitremu napredovanju te težave. Vsak starš si želi najboljše za svojega otroka, a pogosto ne ve, da lahko otroku pri pojavu kratkovidnosti aktivno pomaga.

Očalne leče MiYOSMART, ki jih je razvilo podjetje HOYA, izboljšujejo vid otrok in hkrati upočasnjujejo napredovanje kratkovidnosti. To pomeni, da otrokov vid ne bo le jasen, ampak se bo rast kratkovidnosti na dolgi rok upočasnila.

Tehnologija, ki upočasnjuje kratkovidnost pri otrocih

MiYOSMART leče uporabljajo posebno tehnologijo, imenovano D.I.M.S. (Defocus Incorporated Multiple Segments). Kako in zakaj deluje, nam je pojasnila dr. Petra Popović, oftamologinja v optiki Oftalma: “Leče MiYOSMART na prvi pogled izgledajo kot običajne enožariščne leče, vendar uporabljajo dve različni področji – eno za fokusiranje, ki otroku omogoča jasen vid, in drugo območje zdravljenja, ki ima strukturo podobno satovju, sestavljeno iz 396 otočkov kratkovidnega defokusa. Vsak od teh otočkov povzroča miopično defokusiranje v perifernih delih mrežnice na nivoju +3,5 D. Zaradi tega oko ni stimulirano k hitreši rasti, posledično pa je razvoj kratkovidnosti počasnejši in pogosto zaustavljen.”

Klinične raziskave potrjujejo, da so leče MiYOSMART v povprečju upočasnile rast kratkovidnosti za več kot 60 %. Leče imajo dolgoročne pozitivne učinke na zdravje otroških oči, saj se rast dioptrije pri nekaterih otrocih celo popolnoma ustavi.1,2

Hoya

Zakaj pride do pojava kratkovidnosti?

“Že desetletja se domneva, da je kratkovidnost genetsko pogojena, kar potrjuje tudi večje število primerov kratkovidnosti v družinah, zlasti pri potomcih staršev s kratkovidnostjo in pri tistih, ki imajo bližnje sorodnike s to vrsto okvare vida. V zadnjih dvajsetih letih se je razširjenost kratkovidnosti močno povečala. Verjetno je to povezano veliko bolj z okoljskimi dejavniki kot genetskimi, saj se spreminja način življenja. Veliko več je uporabe digitalnih naprav, podaljšuje se čas izobraževanja, več je bližinskega dela, veliko manj časa pa ljudje preživijo na prostem,” pravi dr. Petra Popović. Kljub temu, da genetika igra pomembno vlogo, so prav okoljski dejavniki ključni pri hitrem napredovanju te težave. Starši morajo biti pozorni na znake, kot so otrokovo mencanje oči, pritoževanje nad bolečinami v glavi, slab vid na daljavo ali približevanje stvari med branjem.

Kako lahko MiYOSMART pomaga otrokom?

MiYOSMART leče so posebej zasnovane za otroke. So varne, enostavne za uporabo in neinvazivne. V primerjavi z drugimi metodami, kot so atropinske kapljice ali ortokeratološke leče, so MiYOSMART leče preprostejše za prilagoditev in otrokom omogočajo naravno izkušnjo nošenja očal.3 Prav tako so klinično dokazano učinkovite pri upočasnjevanju napredovanja kratkovidnosti. Pri nakupu, vam z različnimi garancijami zagotavljajo, da ste lahko brez skrbi v primerih rasti dioptrije znotraj prvih 6 mesecev, če se leče zlomijo ali se jih otrok ne more navaditi.

Ne odlašajte in za vid svojega otroka poskrbite pravočasno! MiYOSMART je rešitev, ki bo dolgoročno koristila tako vam kot vašemu otroku.

MiYOSMART dan v optiki Oftama je priložnost, da poskrbite za vid svojega otroka

Da bi starši imeli priložnost izvedeti več o MiYOSMART lečah in opravili pregled vida za svoje otroke, optika Oftalma organizira MiYOSMART dan, ki bo potekal 17. oktobra. Preko spletne strani www.oftalma.si/miyosmart se lahko za ta dan naročite na pregled pri dr. Petri Popovič in se posvetujete o MiYOSMART rešitvi za kratkovidnost vašega otroka. Vsak otrok je drugačen, zato je pomembno, da ga pregleda očesni zdravnik, ki bo hkrati določil najboljše zdravljenje zanj. Čas največje rasti kratkovidnosti pri otrocih je med 8. in 10. letom starosti.4

Prijave so že mogoče, zato vas vabimo, da obiščete spletno stran www.oftalma.si/miyosmart, izpolnite obrazec in si zagotovite svoj termin. V kolikor bodo ta dan vsi termini zapolnjeni, vas bodo v optiki Oftalma z veseljem povabili na drugega.

1 Lam CSY, et al. Defocus Incorporated Multiple Segments (DIMS) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomised clinical trial. Br J Ophthalmol. 2020;104(3):363–8.

2 Lam CSY, et al. Long-term myopia control effect and safety in children wearing DIMS spectaclelenses for 6 years. Sci Rep. 2023;13(1):5475.

3Lu Y, et al. The Adaptation and Acceptance of Defocus Incorporated Multiple Segment Lens for Chinese Children. Am J Ophthalmol. 2020;211:207–16.

4 Tricard D, Marillet S, Ingrand P, et al Progression of myopia in children and teenagers: a natonwide longitudinal study, Britsh Journal of Ophthalmology 2022;106:1104–1109.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.