Naraščajoča grožnja: spolno prenosljive okužbe v Sloveniji

Passionate young couple in underwear kissing in bed and enjoying foreplay and intimate moments. Safe sex concept.
Foto: nd3000 iz iStock

Spolno prenosljive okužbe (SPO) so v Sloveniji še vedno pereč javnozdravstveni problem, ki zahteva posebno pozornost. Zadnji uradni podatki izhajajo iz poročila »Spolno prenosljive okužbe v Sloveniji 2022«, ki ga je pripravil NIJZ. Le ta prinaša vpogled v razširjenost in trende okužb v Sloveniji. Čeprav poročilo zajema podatke iz leta 2022, predstavlja pomemben vir za razumevanje širjenja spolno prenosljivih bolezni in ukrepov, ki jih je treba sprejeti za izboljšanje preventive na tem področju.

Stanje spolno prenosljivih okužb v Sloveniji

Sexually transmitted diseases in marriage couple concept. Obstetricians and Gynecologists doctor with husband and wife consult about STD and STI, Genital Problems in Men and women.
Foto: Pornpak Khunatorn iz iStock

Poročilo »Spolno prenosljive okužbe v Sloveniji 2022« navaja, da je bilo prijavljenih 1.548 primerov spolno prenosljivih okužb (73,4 okužb na 100.000 prebivalcev), kar je 211 primerov manj kot v letu 2021.

Kljub zmanjšanju prijavljenih primerov ostaja število okužb visoko, zlasti zaradi dejstva, da je veliko primerov neodkritih, predvsem zaradi asimptomatskega poteka bolezni in omejenega testiranja. Prav tako v to statistiko nismo všteli okužb HIV, hepatitis B in hepatitis C.

Najpogostejše spolno prenosljive okužbe

  • Klamidijska okužba je najpogostejša prijavljena bakterijska okužba, s 418 prijavljenimi primeri (19,8 na 100.000 prebivalcev). Bolezen je pogosto asimptomatska, kar pomeni, da okuženi posamezniki širijo okužbo, ne da bi se tega zavedali. Ocenjuje se, da je s klamidijo lahko okuženih kar 45 000 Slovencev.
  • Gonoreja je bila prijavljena pri 333 osebah (15,8 na 100.000 prebivalcev), kar je 7 % več kot leto prej. Največ okužb je bilo zaznanih pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM), a porast okužb so zabeležili tudi med ženskami.
  • Genitalne bradavice, ki jih povzročajo nizkorizični sevi humanega papilomavirusa (HPV), so bile prijavljene pri 274 osebah (13,0 na 100.000 prebivalcev). HPV je zelo razširjen virus, ki lahko povzroči tako blage oblike bolezni (bradavice) kot resne zdravstvene težave, kot je rak materničnega vratu.
  • Poleg tega je bilo prijavljenih še 140 primerov genitalnega herpesa in 34 primerov zgodnjega sifilisa, kar nakazuje, da so tudi te bolezni še vedno prisotne in predstavljajo resno grožnjo.
STI (Sexually Transmitted Infection) term. HIV, Syphilis, Herpes, HPV, Chlamydia, gonorrhea. STDs , STOP STD. Medical and healthcare concept. laboratory background.
Foto: Md Saiful Islam Khan iz iStock

Podcenjen obseg okužb in globalni trendi

Kot poudarja poročilo, uradni podatki ne odražajo dejanskega stanja, saj številne okužbe ostanejo neodkrite in neprijavljene. Raziskave so pokazale, da je bilo med leti 2007 in 2010 prijavljenih le 35 % klamidijskih okužb, zaznanih v laboratorijih, kar pomeni, da dejansko število okužb močno presega uradno statistiko.

Te težave niso omejene le na Slovenijo – po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se letno z bakterijskimi SPO, kot so klamidija, gonoreja, sifilis in trihomoniaza, okuži več kot 376 milijonov ljudi po svetu. Virusne okužbe, kot so HPV, herpes in HIV, predstavljajo dodatno breme za javno zdravje.

Posebej ranljive skupine

Najbolj izpostavljeni tveganju za okužbo so mladi odrasli in MSM. V starostni skupini od 18 do 24 let je bilo v Sloveniji okuženih 4,7 % žensk in 2,8 % moških s klamidijo, kar je le delno odraženo v uradnih številkah, saj mnogi okuženi ne vedo za svojo okužbo.

Moški, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM), so poleg klamidije še posebej ranljivi za okužbe z gonorejo in sifilisom. Zaradi stigme in omejenega dostopa do zdravstvenih storitev mnogi posamezniki iz te skupine ne opravijo potrebnih testiranj, kar povečuje tveganje za nadaljnje širjenje okužb.

SEXUAL HEALTH , Application Concept health care
Foto: juststock iz iStock

Precepljenost proti HPV

Eden izmed ključnih preventivnih ukrepov za zmanjšanje razširjenosti HPV je cepljenje. V Sloveniji je cepljenje proti HPV vključeno v nacionalni program, vendar je precepljenost še vedno nizka. V šolskem letu 2021/2022 je bilo cepljenih le 43,7 % deklic in 22,6 % dečkov v starostni skupini 11–12 let, kar je zaskrbljujoče nizko, saj HPV cepivo učinkovito preprečuje okužbe, ki lahko privedejo do razvoja raka materničnega vratu in genitalnih bradavic.

Povečanje precepljenosti, zlasti med mladimi, je nujno za zmanjšanje bremena okužb s HPV v prihodnje.

Preprečevanje in ozaveščanje o varni spolnosti

Poleg cepljenja proti HPV poročilo poudarja pomen ozaveščanja o varni spolnosti. Uporaba kondomov, redna testiranja in odpravljanje stigme, povezane s spolno prenosljivimi okužbami, so ključni koraki pri preprečevanju širjenja bolezni. Kondomi so eden izmed najbolj učinkovitih načinov zaščite pred SPO, vendar je njihova uporaba v Sloveniji še vedno premalo razširjena, predvsem med mlajšimi odraslimi in MSM.

Redno testiranje je še posebej pomembno za ljudi, ki so spolno aktivni z več partnerji ali tvegajo okužbo zaradi drugih dejavnikov. Prepoznavanje okužb v zgodnji fazi omogoča pravočasno zdravljenje, zmanjšuje tveganje za zaplete in preprečuje širjenje bolezni na druge osebe.

Condom and birth control pills for prevent infection, safe sex and birth control.
Foto: manassanant pamai iz iStock

Potreba po boljših ukrepih

Poročilo »Spolno prenosljive okužbe v Sloveniji 2022« prinaša dragocene podatke o trenutnem stanju spolno prenosljivih okužb v Sloveniji, a hkrati razkriva potrebo po boljših preventivnih ukrepih. Čeprav so prijavljeni primeri pomemben kazalnik, dejanska razširjenost okužb verjetno močno presega uradne številke.

Velik vpliv na povečanje statistike spolno prenosljivih okužb ima tudi trenutna kultura. V družbi se je namreč z zmanjševanjem stigme glede spolnih odnosov začelo povečevati tudi število ljudi, ki imajo več spolnih partnerjev v krajšem obdobju. Te skupine so še posebej izpostavljene tveganju za okužbe. Zato je higiena spolnih odnosov temelj za zdravo spolnost. Za učinkovito obvladovanje spolno prenosljivih okužb pa je potrebno povečati še precepljenost proti HPV, izboljšati dostop do testiranj in povečati ozaveščenost o varni spolnosti. Zmanjšanje stigme, povezane s spolno prenosljivimi boleznimi, in boljše informiranje javnosti bosta ključna dejavnika pri izboljšanju javnega zdravja v prihodnjih letih.

Contraceptive pills, condoms and intrauterine device on beige background, flat lay with space for text. Different birth control methods
Foto: Liudmila Chernetska iz iStock
VIRNIJZ
Prejšnji članekOatmeal in porridge – poznaš razliko?
Naslednji članekVodič po začimbah: timijan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.