Pingvin: Tony Soprano v Gothamu (prvi vtisi serije)

Pingvin, Colin Farrell v Gothamu
Pingvin, Colin Farrell v Gothamu Foto: on tmdb

Ko je bil DC tik pred propadom je prijadral Batman Matta Reevesa in vsaj v njegovem realističnem svetu začrtal njegovo pot. Gothamov netopir je zastrahoval zločince in nepridiprave, a le nekdo se mu je upal v obraz posmehljivo zarežati, da je najboljši detektiv na svetu, ko ni znal pravilno uporabiti španskih členov. To je bil Oz Cobb oziroma Pingvin. Slavni negativec, mafijski mogotec in gothamovski Tony Soprano ima zdaj svojo serijo, ki jo lahko gledamo na pretočniku Max. Je Pingvin vreden ogleda?

Colin Farrell kot Pingvin, Gothamov mafijec

Brez dvoma je največji adut serije njen glavni igralec Colin Farrell. S pomočjo izjemne maske je dobesedno neprepoznaven. Ko pa si irski igralec nadene še newyorški naglas je odlična vloga zapečatena. Kljub temu ne moremo mimo dejstva, da bi se tudi najbolje pripravljena in odigrana vloga izgubila, če bi šlo za slabo serijo. Na srečo (in mnogo prekmalu) lahko zapišemo, da je Pingvin dobro zastavljena serija, ki z nekaj optimizma v srcu ne bi smela razočarati.

Serijo Pingvin bomo gledali do sredine novembra

Za serijo stoji Lauren LeFranc, ki je v preteklosti opravljala vlogo producentke in scenaristke pri serijah Chuck, Agenti SHIELD in Impulse. Z njo sta tesno sodelovala režiser Batmana Matt Reeves in eden od piscev filma Dylan Clark.

Serijo sestavlja osem epizod, ki bodo tedensko izhajale med 19. septembrom in 10. novembrom. V trenutku pisanja prispevka smo lahko gledalci videli le prvo epizodo, ki je prejela pozitivne ocene s strani kritikov in oboževalcev.

Colin Farrell kot Oz Cobb v seriji Pingvin
Colin Farrell kot Oz Cobb v seriji Pingvin Foto: on tmdb

Batmanov negativec, od Jokerja do Pingvina

Zgodba se prične le nekaj dni po dogodkih filma Batman, ko je Ugankar poplavil dobršen del mesta. Oswald Cobb (Farrell) se sestane z Albertom (Michael Zegen), sinom svojega preminulega šefa Carmina Falconeja. V prvi epizodi spoznamo še mladega nepridiprava Victorja (Rheny Feliz), ki ga Oz vzame pod svoje okrilje, in pa Sofio Falcone (Cristin Milioti), Carminovo hčerko, ki je bila izpuščena iz Arkhamove norišnice. Serija jasno nakaže, da bo zgodba sledila pingvinovemu vzponu na čelo gothamskega kriminalnega sveta.

Režija Craiga Zobela (Lov, Mare iz Easttowna) se izkaže za televizijski sinonim Reevesovemu realističnemu Gothamu. Z jasnim navdihom mafijskih serij in filmov preteklosti – predvsem Sopranovi in Brazgotinec – ima Pingvin v prvi vrsti poznano zgodbo, ki smo jo na malih ekranih že malce pogrešali, in karizmatičnost glavnega igralca. Za zdaj se izkazuje, da je kradljivka prizorov Cristin Milioti v vlogi Sofie Falcone, četudi so vsi opravili dobro delo. O proračunu serije ne gre govoriti, a se zdi, da ta ni ravno mizeren. Lahko pa se omeni, da gre za serijo, ki ne podcenjuje svojega občinstva. Ustvarjena je za oboževalce in v tem trenutku s strani le teh.

Cristin Milioti in Colin Farrell
Cristin Milioti in Colin Farrell Foto: on tmdb

Pingvin je vreden ogleda: Naj ne razočara

Neusmiljen, tragičen in realistično gotski Gotham ponovno zaživi, ko Oz v svojem vijoličnem Maseratiju drvi po umazanih in nevarnih ulicah z željo po prevladi. Da pa lahko glavnemu protagonistu v stilu Tonyja Soprana dodelimo nekaj človečnosti, jo mora vsake toliko tudi pokazati. Lahko bi se reklo, da serija sledi modelu Phillipsovega Jokerja iz leta 2019 – naključje, da slonita na stilu Scorsesejevih filmov. Dejanja sicer klasičnega negativca prikazujejo v določenem kontekstu, ki slika ozadje nastanka osebe in njenih odločitev.

Če gre soditi po prvi epizodi, nas v seriji Pingvin čaka mafijska zgodba o vzponih in padcih, ki sloni na karizmatičnih vlogah in zanimivi predstavitvi Gothama. Še enkrat, Colin Farrell je neprepoznaven in izjemen.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekUmrla je legendarna Maggie Smith, ena največjih igralk v zgodovini
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.