Pozdrav bruckam in brucem ter slavnostno odprtje študijskega leta 2024/2025

Pozdrav brucem 2024

Študentke in študente bodo z odra pozdravili rektor UL, prof. dr. Gregor Majdič, predsednik Študentskega sveta Univerze v Ljubljani (ŠS UL) Nejc Tacer in župan Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoran Janković, na odru se jim bodo pridružili tudi dekani 23 fakultet in 3 akademij Univerze v Ljubljani – najstarejše, največje in najbolj uspešne visokošolske in znanstvenoraziskovalne ustanove v Sloveniji.

Študentke in študenti, brucke in bruci. Ob začetku študijskega leta vam želim veliko študijskih uspehov, pa tudi zabavnih dogodivščin, veselja in druženja. Bruckam in brucem pa še posebej sporočam: dobrodošli na Univerzi v Ljubljani, kjer vas z veseljem sprejemamo v našo veliko akademsko skupnost. Trudili se bomo, da se boste v naši skupnosti počutili odlično. Poleg študija na številnih študijskih programih vam na naši univerzi ponujamo obilo organiziranih obštudijskih dejavnosti, možnosti sodelovanja pri raziskovalnem delu, mednarodnih izmenjave in številne druge dejavnosti. Študijska leta so nedvomno ena najlepših let naših življenj, izkoristite jih na polno, vsi zaposleni in starejše študentke in študenti pa se bomo trudili, da bo vaše študijsko življenje čim lepše in vam bo ostalo zapisano v lepem spominu celo življenje,” ob začetku novega študijskega leta sporoča rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič.

Nejc Tacer, predsednik Študentskega sveta UL, iskreno čestita novim bruckam in brucem ob vpisu na Univerzo v Ljubljani. “Z vstopom na našo univerzo stopate na pot novih izzivov, priložnosti in osebnega razvoja. Čaka vas nepozabno obdobje, polno učenja, raziskovanja in spoznavanja sebe ter drugih. Na tej poti niste sami – študentska skupnost in Študentski svet UL sta tukaj, da vas podpirata in spodbujata. Naj bo študijsko leto 2024/2025 začetek vaše uspešne akademske poti, polne novih znanj, prijateljstev in navdihujočih trenutkov. Vabim vas, da se aktivno vključite v dogajanje na univerzi, saj je to priložnost, ki vam bo pomagala zgraditi svetlo prihodnost. Vsem želim uspešen začetek študijskega leta in veliko sreče na vaši univerzitetni poti!

Na 50 stojnicah, razprostrtih po Kongresnem trgu, se bodo predstavili posamezni študentski sveti članic UL, UL pa bo predstavila obštudijske in kreditno ovrednotene (športne) dejavnosti, kulturno-umetniške dejavnosti in raziskovalne priložnosti za študente in študentke. Obiskovalke in obiskovalci bodo spoznali priložnosti v okviru zveze desetih evropskih univerz EUTOPIA, katere članice je UL, ter možnosti podpore, s katerimi si na UL prizadevamo krepiti enakost in vključevanje. Prvič bodo z nami tudi mednarodni študenti ambasadorji, ki bodo predstavili podporne aktivnosti za mednarodne študentke in študente. Predstavile se bodo tudi študentske organizacije in društva, kot so IAESTE LC Ljubljana, EUSA in EUSA Institut.

Kulturne organizacije, inštitucije in društva bodo obiskovalke in obiskovalce seznanile o dogajanju na področju kulture v prestolnici. Z nami bodo SNG Drama Ljubljana, Slovensko mladinsko gledališče, Gledališče Glej, Mestno gledališče Ljubljansko, Zavod En-Knap – Center kulture Španski borci, Center urbane kulture Kino Šiška, Muzej in galerije mesta Ljubljane, Prirodoslovni muzej Slovenije, Mestna knjižnica Ljubljana, Mesto žensk, Akademska folklorna skupina France Marolt, Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec, Crystal Queer Choir, ki deluje pod okriljem ŠKUC, Grex Symphoniacorum – študentski simfonični orkester UL – in Akademski pevski zbor Tone Tomšič UL, ki bo na odru zapel tudi akademsko himno, Gaudeamus Igitur.

UL in ŠS UL si prizadevata ozaveščati o pomenu zdravega življenjskega sloga in načinu izvajanja preventivnih ukrepov. Obiskovalke in obiskovalci bodo lahko na stojnicah Zdravstvenega doma za študente UL (projekt Zdaj), združenja DrogArt, projekta Pulmo Medicinske fakultete UL in društva Legebitra brezplačno opravili različne meritve, dobili vpogled v svoje zdravje ter prejeli smernice in nasvete za izboljšanje svojega počutja.

Sodelovalo bo tudi Ministrstvo za digitalno preobrazbo – to bo študentkam in študentom predstavilo uporabo nove (digitalne) osebne izkaznice, ki omogoča elektronsko podpisovanje dokumentov ter hitro in varno prijavo v e-storitve javne uprave.

O nastopajočih:

Leopold I. je gornjeradgonski raper, ki v svojih besedilih portretira malega človeka. Odstira zavese na fluorescentnih fasadah urejenih podeželskih hiš in na videz popolnim družinam kuka v krožnike po nedeljski maši. Leopold I. se je na slovenski glasbeni sceni uveljavil leta 2021 z vrsto prodornih in družbeno angažiranih skladb, ki jih je leta 2022 zaokrožil na svojem debitantskem albumu Dobro jütro. Spremljal ga bo njegov band Drügi, ki ga sestavljajo Karlo Petrović (bobni), Filip Vadnu (kitara), Vid Turica (bas) in Žan Hauptman (klaviature, synth, vokal).

Dan D je slovenska rock skupina iz Novega mesta, ki deluje od leta 1995. Skupino sestavljajo Tomislav Jovanovič – Tokac (glas, kitara), Dušan Obradinovič – Obra (bobni). Marko Turk – Tučo (kitara), Nikola Sekulovič (bas kitara) in Boštjan Grubar (klaviature). Nase so prvič opozorili leta 1990, s pesmijo “Ko hodiš nad oblaki”, občinstvo pa so osvojili z albumom “Katere barve je tvoj dan” leta 2004. Skupaj so izdali že 10 samostojnih albumov.

Prazna profilna slika
marketing2 [afna] nevtron.eu

Marketing

Prejšnji članekKnjige za maturo pri slovenščini 2025: Človek na razpotjih časa
Naslednji članekUdobnejše stalno spremljanje krvnega tlaka!
Prazna profilna slika
marketing2 [afna] nevtron.eu

Marketing

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.