Kam izginja internet?

404 ERROR Internet Page not Found, hand with Magnifier, concept Picture
V enem desetletju je izginilo skoraj 40 % spletnih vsebin. Foto: AlxeyPnferov iz iStock

Gotovo se na prvi pogled zdi, da je internet neskončen ter da na njem vsebine ostanejo večno. Študija, ki jo je objavil Pew Research Center pa pravi nasprotno! Ugotovili so, da kar 38 odstotkov spletnih strani, ki so obstajale leta 2013 dobro desetletje kasneje ni več dostopnih. Smo torej na pragu digitalnega propada, kjer spletne vsebine postajajo vse manj relevantne? 

Zakaj spletne strani umirajo? 

Navadno je krivih več razlogov, poglejmo si najbolj pogoste: 

  • Zaustavitev spletnih mest: ko se lastniki spletnih mest odločijo zapreti svoja spletna mesta, se običajno izgubi vsa povezana vsebina. To se lahko zgodi zaradi različnih razlogov, vključno s finančnimi težavami, pomanjkanjem zanimanja ali izpolnjevanjem namena spletnega mesta. 
  • Potek domene: domene so v najemu in ne v dokončnem lastništvu. Če lastnik ne podaljša registracije domene, stran izgubi povezavo s spletom in vsebina postane nedostopna. 
  • Poškodovani podatki: strežniki, kjer gostujejo spletna mesta, se lahko zrušijo ali pride do poškodb podatkov. Brez ustreznih varnostnih kopij se lahko informacije nepovratno izgubijo. 
  • Posodobitve spletnega mesta: ko se spletna mesta razvijajo, se lahko med posodabljanjem in preoblikovanjem stare strani izbrišejo ali prepišejo, zlasti če se vsebina ne zdi več pomembna. 
  • Pravne in politične spremembe: včasih lahko pravna vprašanja ali spremembe politik podjetja privedejo do odstranitve spletne vsebine. To vključuje zahteve za odstranitev, spore glede avtorskih pravic ali pomisleke glede zasebnosti. 

So krivi tudi algoritmi? 

Googlov algoritem daje prednost spletnim stranem, ki se hitro nalagajo, odstranjevanje odvečne vsebine pa omogoča hitrejše nalaganje. Drugi razlogi za odstranjevanje spletnih strani vključujejo obsežna prestrukturiranja, pri katerih se arhivsko gradivo šteje za nezdružljivo z novimi tehnologijami.

Mainz, Germany - August 02, 2023: close up of iphone on a table showing icons of the apps instagram, telegram, tiktok, twitter, discord, telegram, chatgpt and paypal
Imuna niso niti socialna omrežja! Foto: Claudia Nass iz iStock

Na udaru algoritemske in tehnološke spletne gonje pa niso zgolj spletne strani. Glede na zgoraj omenjeno študijo hitro izginjajo tudi objave na omrežju X. Kar ena petina vseh objav naj po manj kot enem mesecu ne bi bila več javno dostopna. Od teh izginulih objav je bilo 60 % izgubljenih, ker je bil račun nastavljen kot zaseben, začasno ustavljen ali v celoti izbrisan. 

Res izginjajo samo nepomembne strani in objave? 

Številne ostranjene spletne strani in objave se zdijo dokaj nepomembne za kogarkoli (razen za avtorje). Lahko bi torej trdili, da se splet s tem nekako očiščuje nepotrebnih baz podatkov, s katerimi je vse bolj nasičen. V zadnjem času pa se je začelo dogajati ravno nasprotno. Ogromno zanesljivih medijev, vladnih strani in člankov na Wikipediji vključuje vse več nedelujočih povezav do pomembne referenčne vsebine. 

Internet tako postaja vse bolj prenatrpan z novo vsebino, hkrati pa se zdi, da postaja tudi vse bolj zapuščen. Nove (in pogosto nepreverjene) vsebine je sicer res vse več, stara in zanesljiva vsebina pa izginja in jo pogosto nadomešča umetna inteligenca. Podobno se dogaja tudi na družbenih omrežjih, kjer pravi uporabniški računi pogosto ne objavljajo javno dostopnih vsebin, zato pa jih nadomeščajo »bot« računi. 

Je res vse izgubljeno? 

Čeprav se morda zdi, da so izgubljene spletne strani za vedno izginile, obstajajo načini za ohranitev internetne vsebine. Različna prizadevanja in orodja za arhiviranje pomagajo zagotoviti, da strani, tudi ko izginejo iz aktivnega spleta, niso popolnoma izgubljene. Žal pa ta boj za ohranitev spletnih vsebin prihaja večinoma s strani manjših in neprofitnih arhivskih mest. Ta so težko konkurenčna velikim korporacijam, katerih odločitve o odstranitvi vsebine so pogosto zgolj in samo finančne narave.  

Kot lahko vidimo, svetovni splet hkrati raste in se tudi zelo hitro oži. Internet vse bolj izgublja svojo najbolj bistveno lastnost – da je prostor od ljudi, za ljudi. Spletne interakcije postajajo vse bolj sintetične, saj se umetna inteligenca in vsebina, ustvarjena z algoritmi, bolj uveljavljata.

a data analyst using technology AI for working tool for data analysis Chatbot Chat with AI, using technology smart robot AI, artificial intelligence to generate something or Help solve work problems.
Umetna inteligenca nadomešča vse več naših interakcij. Foto: Khanchit Khirisutchalual iz iStock

Svoboda, da ljudje ustvarjajo in delijo na internetu, je tisto, zaradi česar je bil nekdaj tako močan. Toda hitro odstranjevanje vsebine, ki jo je ustvaril človek, nas opominja, da moramo biti skeptični in da po internetu krmarimo kritično. 

Kako se lahko zavarujete vi? 

Za zmanjšanje tveganja izgube spletne vsebine razmislite o naslednjih korakih: 

  • Redno varnostno kopirajte: redno varnostno kopirajte vsebino svojega spletnega mesta. Uporabite lokalno shrambo in shrambo v oblaku, da zagotovite več kopij. 
  • Uporabite zanesljivo gostovanje: izberite ugledne storitve spletnega gostovanja, ki ponujajo zanesljive ukrepe za zaščito podatkov in redne varnostne kopije. 
  • Uporabite orodja za arhiviranje: uporabite orodja za arhiviranje, da ustvarite posnetke svojega spletnega mesta. Arhivirajte vse podatke, ki se vam zdijo dragoceni, saj nikoli ne veste, kdaj bi lahko izginili.  
  • Podaljšajte spletne domene: spremljajte podaljšanje registracije domene, da se izognete nenamernim izpadom, zaradi katerih lahko vaše spletno mesto ostane brez povezave. 
Prejšnji članek5 nasvetov za hitro in učinkovito čiščenje stanovanja
Naslednji članekNasveti za selitev, ki bo potekala organizirano in brez stresa

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.