Oktoberfest 2024: Vse, kar moraš vedeti

Munich, Germany – September 18, 2022: People enjoying Oktoberfest in Munich. Many visitors to largest folk festival and beer festival in the world.
Foto: Wirestock iz iStock

Oktoberfest je svetovno znan festival, ki vsako leto v München privabi milijone obiskovalcev z vsega sveta. Ta praznik piva, tradicije in zabave je s svojimi običaji postal simbol Bavarske kulture. Kljub imenu se večino dogajanja pravzaprav odvija že v septembru. Letos festival poteka od 21. septembra do 6. oktobra. Če se odpravljaš na največji festival piva, si preberi, kaj moraš vedeti o letošnjem oktoberfestu.

Začetek ali konec, med tednom ali vikendom?

Ker verjetno na oktoberfest ne greš za dva tedna, kolikor traja, se ti splača izbrati najboljši dan za obisk. Prvi in zadnji dan potekata otvoritvena oziroma zaključna prireditev – vsaka je unikatna in vredna obiska. Otvoritvena ceremonija se odvija v šotoru Schottenhamel, zaključna pa v šotoru Hacker-Pschorr. V splošnem velja, da so vikendi najbolj oblegani. Če med tednom res nimaš časa, poskrbi, da si na festivalu čim bolj zgodaj, da si lahko zagotoviš svoj prostor na klopi v šotoru. Med tednom je nekoliko lažje najti prosto mesto, kamor se lahko usedeš, ješ in piješ.

Kdaj se zabava začne?

Pivo v velikih festivalnih šotorih strežejo do 22.30, v manjših pa do 23.00. Večina šotorov se tako do enajste ure zvečer zapre. Izjema sta Käfer Wies’n-Schänke in Kufflers Weinzelt, kjer pivo strežejo do pol enih zjutraj, šotora pa se zapreta ob enih zjutraj. Zgodovinski del oktoberfesta »Oide Wiesn« je odprt vsak dan od 10. ure zjutraj do pol polnoči. Na dan otvoritvene prireditve so odpiralni časi nekoliko drugačni, na ta dan pivo strežejo od 12.00.

Munich, Germany - October 1: famous beer tent called Hacker-Pschorr and people at the biggest folk festival in the world - the oktoberfest on oktober 1, 2018 in munich.
Foto: FooTToo iz iStock

Pivo izpolnjuje stroge zahteve: kakšna je ponudba?

Za Oktoberfest je značilno, da strežejo izključno pivo, ki je varjeno znotraj meja Münchna in izpolnjuje strog bavarski zakon o čistosti piva, imenovan Reinheitsgebot. Vsako pivo mora biti temno zlato in imeti vsaj 6 % alkohola. Na festivalu pivo lahko streže le šest pivovarn: Augustiner, Paulaner, Spaten, Löwenbräu, Hofbräu in Hacker-Pschorr.

Kaj pa ponudba hrane?

Na oktobrfestu poleg pijače lahko uživaš v tradicionalnih bavarskih jedeh. Med drugim so to Weißwurst (bavarske bele klobase), Schweinshaxe (pražena svinjska krača), Brezeln (velike mehke preste), Hendl (pečen piščanec), Käsespätzle (značilne sirove testenine) in Lebkuchen (tradicionalni medenjaki).

Bavarian sausages with pretzels, sweet mustard and beer mugs on rustic wooden table. Beer Fest menu
Foto: AlexRaths iz iStock

Kako priti do oktoberfesta?

Do Münchna se lahko odpraviš z avtom, na festival nikakor! Alkohol, ki ga boš zaužil ni edini razlog. Ob prizorišču ni nobenega parkirišča. Najbolje je uporabiti javni prevoz. Theresienwiese, kjer oktoberfest tradicionalno poteka že več kot 200 let, je od glavne železniške postaje (Hauptbahnhof) v Münchnu oddaljen le 10 minut hoje. Še bližje prizorišču je postaja podzemne železnice (U-Bahn) Theresienwiese. Seveda tudi v Münchnu lahko pokličeš taksi.

Cena za Oktoberfest

Dobra novica je, da je vstop na festival in v šotore popolnoma brezplačen. A ne skrbi, vse boš še dobro preplačal, če ne želiš ostati praznih rok. Za liter piva boš odštel med 14 in 15 evrov oziroma nekoliko več, če boš pustil še kaj napitnine. Na žalost celo liter vode ali katerekoli druge brezalkoholne pijače nikakor ni poceni! Vsak šotor ima svojo ponudbo hrane s svojimi cenami. Pričakuješ lahko, da boš za obrok odštel med 10 in 30 evri. Poskrbi, da na festival prineseš dovolj gotovine.

Munich's Oktoberfest: How Far €100 Gets You!

Dodatni nasveti

Si vedel, da lahko svoje mesto v šotoru tudi rezerviraš? To sicer ni obvezno, je pa zelo priporočljivo. Predvsem v večernih in nočnih urah je sicer težko najti prosto mesto. Kje najdeš stranišča? Večji šotori imajo tudi svoja stranišča, običajno tudi ni preveč vrste. Zunaj šotorov stranišče poiščeš tako, da slediš veliki Kupidovi puščici. Ta označuje smer do najbližjega stranišča. Vedeti moraš, da je kajenje v šotorih strogo prepovedano. Za kadilce je vsak šotor pripravil posebno območje, a se to nahaja zunaj šotora.

VIRmuenchen.de
Prejšnji članekPrihaja zdravilo za vročico med menopavzo
Naslednji članekNa prvem zmenku nikar ne govori o denarju! – Denar na dating vpliva bolj kot si misliš

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.