Ocena filma: Transformerji Ena – filmsko presenečenje leta

Transformerji Ena

Transformerji niso ravno franšiza, ki bi v zadnjih petnajstih letih predstavljala Olimp kakovosti. Vsekakor je šlo v večini primerov za kratkočasne kokica-filme, ki so v blagajno prinašali kupe denarja, a z izjemo dveh naslovov, je bila kakovost na psu. Tu misli pobegnejo zgolj na prve Transformerje (2007) in Bumblebeeja (2018).

Lanskoletno nadaljevanje/ponovni zagon s podnaslovom Vzpon zveri (Transformers: Rise of the Beasts) je bilo v najboljšem primeru medlo. Še bolj medla pa so bila pričakovanja za tokratni animirani film, ko je bil predstavljen prvi napovednik. Po ogledu lahko rečemo, da je lahko skupaj s slabimi predhodniki glavni krivec za morebitni neuspeh tega naslova. Zakaj? Ker gre (verjetno) za najboljši film v franšizi Transformerji.

Najboljši Transformerji film v franšizi

Igriv napovednik, ki je povrh vsega prinašal še novico o animirani različici, ni navdušil. Zaradi tega sta bili v ozadje poslani pomembni dejstvi – šlo bo za predzgodbo na planetu Kibertron, ki jo bo režiral z oskarjem nagrajeni Josh Cooley (Svet igrač 4).

Transfomerji ena je zgodba o nastanku Optimusa in Megatrona
Transfomerji ena je zgodba o nastanku Optimusa in Megatrona Foto: on tmdb

Pred davnimi časi je Primus ustvaril trinajst elitnih bojevnikov, sam pa postal planet Kibertron. Ko so ti bojevniki (Primes) izginili v bitki proti Kvintesoncem, se je z njimi izgubila tudi Matrica vodenja. Brez nje se je »posušil« tudi Kibertronov Energon, ki je prebivalce planeta prisilil v rudarsko življenje v globinah. V tem času se njihov vodja Sentinel na površju bori proti nezemljanom in išče izgubljeno Matrico. Vse se zdi izgubljeno, ko v mestu Iacon rudarska prijatelja naletita na nekaj, kar bi lahko obrnilo usodo celotnega planeta in njegovega ljudstva. To sta Orion Pax in D-16.

Kibertron: Kar so oboževalci želeli, so končno dobili

Poznavalcem oziroma ljubiteljem franšize bo hitro jasno, da gre za izvirno zgodbo o Megatronu in Optimusu. In ko so ljubitelji po neuspehu in padcu kakovosti filma Transformerji 2: Maščevanje padlih zahtevali ali pa želeli zgodbo o padcu Kibertrona, so nanjo čakali skoraj dvajset let. Vmesni prizori pri filmu Bumblebee so bili sicer izvrsten dokaz, da lahko film o velikanskih mehanskih bitjih posnameš tudi brez ljudi. In če niso bili prepričani o igrani različici, lahko animirana zagotovo uspe – nenazadnje je to več let dokazovala tudi risana serija.

Ko sta se že leta 2015 projektu s svojo zgodbo pridružila Andrew Barrer in Gabriel Ferrari, smo čakali še dve leti, da je bil animirani projekt tudi uradno potrjen. Šlo naj bi za kibertronsko mitologijo, v ospredju pa bi bila vez obeh transformerjev, ki se znajdeta na nasprotnih straneh boja.

Če je dal prvi napovednik vtis otroške risanke, bi lahko to potrdili le s tezo, da gre za animirani film stare šole. Gre za dosti bolj odraslo zgodbo s trenutki, ki spomnijo na tiste najbolj Shakespearovske dramske učinke. Film je v slovenskih kinih na voljo v izvirniku in sinhronizirani obliki.

Skupina transfomerjev
Foto: on tmdb

Filmsko presenečenje leta

Ljubiteljem franšize bo Transformerji ena najboljši film odkar so ti zaživeli na velikem platnu. Četudi se je dober vtis prvega filma porazgubil v morju mlačnosti, ko je Michael Bay zgodbo o Transformerjih vlekel na vse strani, lahko tu govorimo o kakovostnem začetku oz. ponovnem zagonu. S prepričljivo zgodbo in glavnima junakoma, zabavnim humorjem in prepričljivo akcijo, ki le v zaključku spomni na težavne predhodnike, je režiser Cooley še enkrat poskrbel za kvaliteten film. Skok v preteklost in slab vtis napovednika je znatno izboljšan – Transformerji ena so najboljši film v franšizi.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Prejšnji članekVodič po začimbah: origano
Naslednji članekJoc Pečečnik bo pomagal študentom: Nastaja študentska sekcija SBC
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

ocena-filma-transformerji-ena-filmsko-presenecenje-letaTransformerji ena (Transformers One) so animirani film, ki predstavlja zgodbo o prijateljstvu dveh rudarjev na planetu Kibertron. Preden sta bila Optimus Prime in Megatron, smo ju poznali kot Oriona Paxa in D-16. Na ramenih izvrstnega režiserja in ekipe je zraslo filmsko presenečenje leta 2024, ki ponudi zanimivo zgodbo, prepričljivo akcijo in zabaven humor, povrh vsega pa še vse tisto, kar so si oboževalci franšize želeli.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.