Odkritje nove vrste mesojedega dinozavra

Alpkarakush kyrgyzicus
Odkritje nove vrste mesojedega dinozavra Alpkarakush kyrgyzicus Foto: Joschua Knüppe on sci.news

Svet paleontologije se veseli odkritja nove vrste mesojedega dinozavra. V Kirgizistanu so odkrili velikega teropoda, ki so ga poimenovali Alpkarakush kyrgyzicus. Kaj je razkril teropodni dinozaver, ki je bil najden v srednjejurski formaciji srednje Azije?

Ostanki mesojedega dinozavra v Kirgizistanu

V formaciji Balabansai v severnem delu Ferganske kotline v Kirgizistanu so bili najdeni ostanki velikega teropoda, ki je po našem planetu hodil med 165 in 161 milijoni let nazaj.

Starodavni plenilec je v dolžino meril od 7 do 8 m in imel izjemno štrleče »obrvi« na postorbitalni kosti, lobanjski kosti za očesno odprtino. To kaže na morebitno prisotnost roga na tej točki.

Alpkarakush kyrgyzicus spada v Metriakantozavride, skupino srednje do velikih alozavridnih teropodv, za katere so značilne visoko obokane lobanje, vitke zadnje okončnine in ploščate podolgovate bodice.

Rekonstrukcija najdenih kosti
Rekonstrukcija najdenih kosti Foto: on academic

»Teropodi so ena najpomembnejših velikih skupin dinozavrov, vključno z dobro znanimi plenilci, kot sta tiranozaver in alozaver, pa tudi sodobnimi pticami,« je povedal profesor Oliver Rauhut.

Različni teropodi so znani predvsem iz mezozoika, dobe dinozavrov. Tako kot danes leve večinoma najdemo v Afriki in tigre samo v Aziji, je bil alozaver na primer razširjen v juri Severne Amerike in jugozahodne Evrope, medtem ko so podobno veliki metriakantozavri živeli na Kitajskem.

Vmesna regija, tj. med srednjo Evropo in vzhodno Azijo, je bila doslej neznano ozemlje. V tej ogromni regiji prej niso bili znani veliki plenilski dinozavri iz obdobja jure. Dva primerka Alpkarakush kyrgyzicus so našli v zgornjem delu formacije Balabansai blizu mesta Tashkumyr v Jalal-Abadu v Kirgizistanu.

highway A-373, Tashkent-Osh highway, Kamchik pass Uzbekistan. mountain road.
Foto: Mieszko9 iz iStock

Boljše poznavanje jurskih teropodov

»Tipski primerek predstavlja odraslega posameznika, medtem ko je manjši primerek mladoletnik, kar verjetno kaže na družbeno vedenje,« so povedali paleontologi. Alpkarakush kyrgyzicus je prva diagnosticirana vrsta teropoda iz jure Srednje Azije zahodno od Kitajske.

Paleontologi s študijo predlagajo, da ti dinozavri izvirajo iz jugovzhodne Azije v zgodnji ali zgodnji srednji juri in so hitro postali prevladujoča skupina plenilcev vrhov teropoda v številnih ekosistemih na celini v juri.

»Čeprav pripadnost Alpkarakusha temu rodu ni nujno presenečenje, to odkritje zapolnjuje veliko vrzel v našem poznavanju jurskih teropodov,« je dejal profesor Rauhut.

To nas vodi do pomembnih novih vpogledov v evolucijo in biogeografijo teh živali.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekVelike spremembe v visokem šolstvu, ki obljubljajo višja sredstva
Naslednji članekMalomarna raketa SpaceX povzročila luknjo v Zemljini atmosferi
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.