Odkrili novo vrsto ribe, ki zastrahuje Rdeče morje

Novoodkrita riba iz Rdečega morja
Novoodkrita riba iz Rdečega morja Foto: on pensoft

Godrnjavi pritlikavec je ime novoodkrite ribe, ki se ponaša z večnim izrazom nezadovoljstva. Morda pa je nezadovoljna zaradi tega, ker jo je človeštvo končno odkrili.

Strašljiva riba, ki ni to, kar sporoča njeno ime

»Predstavljam si, da je v svojem svetu strašljiv plenilec,« je o novi ribi povedala Lucia Pombo-Ayora, članica raziskovalne ekipe, ki je odkrila ribico. »Zaradi svojega čemernega izraza in velikih očnjakov,« je navedla razloge za njeno poimenovanje.

Riba je precej majhna, meri manj kot 2 centimetra. Ko pa jo vidimo pod povečevalnim steklom, razkrije presenetljivo grozeč videz. Z velikimi očesi in izrazom je ribi pripisan bistveno bolj zastrašujoč videz, kot si ga je zaslužila imeti.

Živo rdeča obarvanost te vrste dejansko pomaga, da se zlije z njenim naravnim habitatom. Najdemo jo na stenah in previsih koralnih grebenov, pokritih z rdečimi koralnimi algami. Tam živi v majhnih luknjah in razpokah, s svojimi velikimi očmi pa lovi drobne nevretenčarje. Zdi se, da je godrnjav pritlikavec razmeroma redka vrsta, zato je verjetno do zdaj ostal neodkrit.

Godrnjavi pritlikavec
Foto: on pensoft

Primerki ribe iz Rdečega morja in Savdske Arabije

Raziskovalci so prve primerke našli v Savdski Arabiji, dodatne primerke pa so pozneje našli blizu Thuwala v Rdečem morju. Prvi ga je našel raziskovalec Viktor Nunes Peinemann med potapljaško ekspedicijo, da bi raziskala raznolikost rib v koralnem grebenu. Sprva so mislili, da so ponovno odkrili ognjenega pritlikavega goba (Sueviota pyrios) ki ga poznamo le iz enega primerka, zbranega leta 1972. Vendar so ob natančnejšem pregledu ugotovili, da imajo opravka s povsem novo, neopisano vrsto.

»Nenehno odkrivanje značilnih novih vrst kaže, koliko biotske raznovrstnosti ostaja neodkrite v Rdečem morju,« pojasnjuje Viktor Nunes Peinemann. »To je zaskrbljujoče glede na nedavne okoljske spremembe v regiji. V nekaterih primerih bi lahko vrste izumrle, še preden jih opišemo.«

Regija je znana po visoki stopnji endemičnih vrst, tokratna ribica pa je še en dodatek k tej edinstveni favni. Velik del Rdečega morja je v zadnjih letih doživel velike motnje zaradi podnebnih sprememb, vključno z razširjenim beljenjem koral in izumrtjem. Dejstvo, da se nove vrste še vedno odkrivajo v tem hitro spreminjajočem se okolju, poudarja nujnost nadaljnjih raziskav in prizadevanj za ohranjanje, verjamejo raziskovalci.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

VIRZooKeys
Prejšnji članekPri največjem infrastrukturnem projektu na področju kulture se zatika pri denarju
Naslednji članekSicilija, raj sredi Sredozemlja – Najlepši kraji Sicilije
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.