Prihaja zdravilo za vročico med menopavzo

Hot flashes in a woman of mature age, symptoms of menopause, a female sitting at home on the floor blowing her face with papers
Foto: Valeriy_G iz iStock

Menopavzni vročinski oblivi so eden najpogostejših in najbolj motečih simptomov, s katerimi se soočajo ženske v obdobju menopavze. Gre za nenadne občutke toplote, ki jih pogosto spremlja močno potenje in pordelost kože, še posebej na obrazu, vratu in prsnem košu.

Ti vročinski valovi se lahko pojavijo tako podnevi kot ponoči, kar pri mnogih ženskah povzroča tudi motnje spanja, utrujenost in slabšo kakovost življenja. Menopavza sicer pomeni naravni konec menstruacije, a spremembe, ki jih prinaša znižanje ravni estrogena in progesterona, lahko trajajo več let.

Vročinski oblivi so pogosto posledica motenj v termoregulaciji telesa, pri čemer se telo nepravilno odziva na manjša povišanja temperature. Pri nekaterih ženskah lahko ti simptomi trajajo več kot sedem let in zelo vplivajo na njihovo vsakodnevno življenje.  Novo zdravilo zato prinaša veliko olajšanje za ženske, ki trpijo zaradi tega.

Novo zdravljenje za menopavzne vročinske oblive

Nedavno razvito zdravilo za zdravljenje vročinskih oblivov je mnogim ženskam prineslo veliko olajšanje ter izboljšalo njihov spanec.  V dveh obsežnih kliničnih raziskavah tretje faze so znanstveniki primerjali učinkovitost zdravila elinzanetant s placebom. Ugotovili so, da se je zdravilo izkazalo za izjemno hitro delujoče. Ženske, ki so jemale elinzanetant, so že v četrtem tednu poročale o občutnem zmanjšanju števila vročinskih oblivov, in sicer kar za 50 odstotkov.

Do 12. tedna je več kot 70 odstotkov udeleženk, ki so prejemale elinzanetant, izkusilo zmanjšanje pogostosti oblivov, v primerjavi z 40 odstotki tistih, ki so prejemale placebo. Poleg tega so ženske, ki so jemale elinzanetant, poročale tudi o precej boljšem spancu. Raziskovalci so rezultate objavili 22. avgusta v Journal of the American Medical Association. Po mnenju mnogih zdravnikov, ki se ukvarjajo s tem področjem, elinzanetant predstavlja obetavno novo nehormonsko zdravljenje.

Primerjava z učinkom placeba

Po 12 tednih so raziskovalci preklopili udeleženke, ki so prejemale placebo, na zdravilo elinzanetant. Po navedbah dr. JoAnn Pinkerton, ginekologinje na Univerzi Virginije, raziskave zdravljenja vročinskih oblivov pogosto pokažejo močan placebo učinek. Raziskovalci menijo, da bi lahko bil ta učinek deloma posledica občutka terapevtskih učinkov, ki so pogosti pri udeležencih raziskav.

Menopausal Mature Woman Having Hot Flush At Home Cooling Herself With Letters Or Documents
Foto: Highwaystarz-Photography iz iStock

»Želeli smo preveriti, ali obstaja dodaten učinek zdravila v primerjavi s placebom,« pravi Pinkertonova. »In dejansko smo ugotovili, da je učinek bil prisoten.« Do 26. tedna je kar 82 odstotkov udeleženk, ki so ves čas prejemale elinzanetant, poročalo o vsaj 50-odstotnem zmanjšanju vročinskih oblivov.

Enako izboljšanje je bilo opaženo pri več kot 84 odstotkih tistih, ki so prešle s placeba na zdravilo. Pinkertonova je poudarila, da je to zelo pomembna ugotovitev, saj je več kot 80 odstotkov vseh udeleženk izkusilo olajšanje, ne glede na to, kdaj so začele jemati zdravilo.

Menopavza in simptomi

Menopavza označuje konec ovulacije in menstruacije ter postopno zmanjšanje ravni spolnih hormonov estrogena in progesterona v jajčnikih. Med prehodom v menopavzo in v prvih letih po njej ženske doživljajo vrsto simptomov, vključno z vročinskimi oblivi, nočnim potenjem, motnjami spanja, spremembami razpoloženja in izgubo koncentracije. Vročinski oblivi so najpogostejši simptom in prizadenejo do 80 odstotkov žensk, simptomi pa pri nekaterih trajajo več let.

Običajno se hormonska terapija, ki vključuje estrogen in progesteron, uporablja za zdravljenje vročinskih oblivov in drugih simptomov menopavze. Leta 2022 je Severnoameriško društvo za menopavzo potrdilo, da je hormonska terapija varna za ženske, mlajše od 60 let, ali tiste, ki začnejo zdravljenje v prvih desetih letih po začetku menopavze, razen če imajo določena zdravstvena stanja. Poleg tega hormonska terapija ščiti tudi pred izgubo kostne mase, ki je povezana z zmanjšanjem estrogena.

Nehormonske možnosti zdravljenja

Vendar pa obstaja potreba po nehormonskih možnostih zdravljenja, zlasti za ženske, starejše od 60 let, ali tiste, ki so več kot deset let po menopavzi. Hormonska terapija je pri teh ženskah povezana z večjim tveganjem za koronarne bolezni, možgansko kap in krvne strdke. Prav tako hormonska terapija ni primerna za tiste, ki so imeli estrogensko občutljiv rak dojke, predhodne krvne strdke ali migrene z avro.

V zadnjih letih so raziskave na področju nevronov v hipotalamusu – skupini imenovani KNDy nevroni – prinesle nove vpoglede v razvoj nehormonskih zdravljenj. Ti nevroni, ki uravnavajo telesno temperaturo, postanejo zaradi zmanjšanja estrogena preveč aktivni, kar sproži vročinske oblive. Razvoj zdravil, kot je fezolinetant, ki blokira receptorje na teh nevronih, je odprl nove možnosti za zdravljenje. Fezolinetant je bil leta 2023 odobren s strani ameriške Agencije za hrano in zdravila.

A menopausal woman having a hot flash at her desk in an office.
Foto: diane39 iz iStock

Novo upanje za ženske v menopavzi

Elinzanetant, novo nehormonsko zdravilo, cilja na isti receptor kot fezolinetant, vendar vpliva tudi na receptor, ki uravnava nespečnost. Klinične raziskave kažejo, da je elinzanetant učinkovito zdravljenje za ženske po menopavzi, ki imajo hude vročinske oblive. Med najpogostejšimi stranskimi učinki so glavobol in utrujenost, vendar se dolgoročne raziskave še izvajajo.

Veliko žensk, ki trpijo zaradi vročinskih oblivov in drugih simptomov menopavze, še vedno ne prejema ustreznega zdravljenja. Dr. Sobelova zaključuje: »Obstajajo varne in učinkovite možnosti, tako hormonske kot nehormonske, ki lahko bistveno izboljšajo kakovost življenja. Spodbujam ženske, da poiščejo usposobljenega zdravnika, ki jim bo pomagal najti primerno zdravljenje.«

Mayo Clinic Minute: Help with hot flashes due to menopause

VIRScienceNews
Prejšnji članekJe tvoja služba ogrožena? Katera dela bodo najprej avtomatizirana
Naslednji članekOktoberfest 2024: Vse, kar moraš vedeti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.