Slovenščina končno na voljo na Applovih napravah: Kako jo namestiti?

Munich, Germany – September 19, 2019: Apple store in Munich Germany. Young teenager student people hippster buying latest modern design tech for university and school
Foto: Wirestock iz iStock

Apple je s svojo najnovejšo programsko posodobitvijo na svoje naprave dodal slovenski jezik, kar za naše uporabnike predstavlja pomemben mejnik. Po letih pričakovanj in pritiska je zdaj slovenščina na voljo kot privzeti jezik za menije, nastavitve in aplikacije na napravah, kot so iPhone, iPad in Mac. Kmalu bo na voljo tudi virtualna asistentka. Ta dodatek simbolizira prepoznanje slovenske jezikovne skupnosti in njenih potreb. Apple namreč zaznava vse večjo globalno prisotnost uporabnikov iz majhnih držav, kot je Slovenija.

Pomen lokalizacije jezika na Applovih napravah

Vključitev slovenščine je izjemnega pomena za slovenske uporabnike, še posebej za tiste, ki se ne počutijo popolnoma domače v angleščini. Slovenski meniji in navodila olajšajo uporabo Applovih naprav, predvsem za starejše generacije in ljudi, ki niso tako vešči tehnološke terminologije v tujih jezikih. Poleg tega lokalizacija jezika omogoča večjo dostopnost in vključevanje slovenskih uporabnikov v digitalni svet, kar je pomembno tudi za ohranjanje jezika v tehničnih sferah.

Mladi še vedno raje uporabljajo angleščino

Kljub temu, da je slovenščina zdaj na voljo, mlajši uporabniki Applovih naprav v veliki meri še vedno raje uporabljajo angleški jezik. Razlog za to tiči v preprostosti sledenja angleškim tutorialom in navodilom na spletu. Velik del tehnoloških vodičev in nasvetov je namreč dostopen zgolj v angleščini, kar mladim omogoča boljšo prilagodljivost in lažje sledenje, če so tudi meniji na njihovih napravah v angleščini.

A kljub temu, da je mednarodni jezik tehnologije in inovacij angleščina, je uvedba slovenščine na Applovih napravah več kot le tehnična prilagoditev. To je kulturno priznanje in hkrati spodbuda za prihodnje generacije, da svoj jezik ohranjajo tudi v digitalni dobi.

Jan Nebec

Junior novinar

Prejšnji članekS TikTok priredbami pozabljamo na originale
Naslednji članekObiskovali smo novo knjigarno v Mariboru – v mesto je prišla Beletrina!
Jan Nebec

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.