Žetvena polna luna 2024: Kaj morate vedeti o njej?

Planets in conjunction with full Moon above tree countryside silhouettes.
Foto: m-gucci iz iStock

Polna luna, ki je najbližja septembrskemu enakonočju (22. september 2024), se imenuje Žetvena polna luna. Edinstvena je, saj luna vzide več dni zapored ob skoraj istem času.

Kdaj lahko na nebu vidimo Žetveno polno luno?

Kot že rečeno je Žetvena luna, polna luna, ki je najbližje jesenskemu (septembrskemu) enakonočju, ki se zgodi okoli 22. septembra, odvisno od leta in časovnega pasu. Enakonočje je pojav, ko sta dan in noč približno enako dolga. Zgodi se dvakrat letno – okoli 20. marca in okoli 22. septembra.

Letos bo Žetvena polna luna na nebu zasijala 18. septembra, v letu 2025 pa jo bomo na nebu občudovali 7. oktobra.

The traditional Japanese harvest moon night. Japanese translation is "Tsukimi".
Foto: Beautiful Fireworks iz iStock

Zakaj se imenuje Žetvena luna?

Običajno imena polnih lun odražajo letni čas oziroma obdobje v katerem se pojavijo na nebu. In tako je tudi z Žetveno polno luno – na severni polobli se na nebu namreč pojavi v sezoni žetve.

Obstaja tudi astronomski razlog, zakaj se polna luna, ki je najbližje jesenskemu enakonočju, imenuje Žetvena luna.

Več polnih lun zapored

V povprečju vzide luna vsak dan približno 50 minut kasneje. Polna luna pa vzide, ko Sonce zaide. Na severni polobli okoli časa Žetvene lune, pa je razlika v času luninega vzhoda od enega dne do naslednjega manj kot 50 minut.

Na zemljepisni širini Edinburgha v Združenem kraljestvu vzide luna vsak dan približno 10 minut kasneje. Na nižji zemljepisni širini New Yorka v ZDA je razlika okoli 25 minut na dan. V Sloveniji oziroma Ljubljani luna vzide z razliko okoli 20 minut na dan.

Z zaporednimi luninimi vzhodi ob približno istem času dneva, imamo lahko občutek, kot da je na nebu več polnih lun zaporedoma. V preteklosti je dodatna mesečina pomenila, da so lahko kmetje zvečer dlje časa delali in pobirali svoje pridelke. Od tu tudi ime Žetvena luna.

Kulturno pomembna polna luna

Žetvena polna luna je verjetno najbolj znana polna luna, saj je navdihnila različne filme, igro za Nintendo Switch in različne pesmi – vključno z uspešnico Neila Younga “Harvest Moon”. V ZDA je v času Žetvene lune veliko festivalov s kmetijskimi tržnicami, degustacijami piva in vina, obrtnimi sejmi, koncerti in zabavo.

Septembrsko enakonočje prav tako sovpada s številnimi kulturnimi dogodki, verskimi obredi in običaji po vsem svetu. Na primer, praznik “Mid-Autumn”, znan tudi kot festival lune, je praznik žetve, ki ga v kitajskih in vietnamskih skupnostih praznujejo po vsem svetu na dan Žetvene lune.

Maša Kraljič

Junior novinar

VIRwww.timeanddate.com
Prejšnji članekTa nova družbena omrežja bi se lahko postavila ob bok največjim
Naslednji članekHarris ali Trump: Komu kaže bolje?
Maša Kraljič

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.