Katera orodja ti lahko pomagajo pri citiranju in navajanju virov?

Business woman hands with a pen writing on notebook planner and browsing the internet on laptop computer. Business woman planning, online working on laptop computer, project planning
Foto: Tippapatt iz iStock

Če gre tudi tebi navajanje virov »na živce«, ti bo spodnji prispevek zagotovo všeč. Navajanju virov in citiranju se nikakor ne moreš izogniti – je nujen del vsake seminarske ali raziskovalne naloge ter diplomskega, magistrskega in doktorskega dela. Akademsko pisanje brez navajanja virov pač ne gre. Lahko pa si ga z uporabo različnih orodij celoten proces močno olajšaš. Spodaj je navedenih nekaj najbolj priljubljenih orodij za upravljanje virov, ki bodo poskrbela tudi za pravilno oblikovanje citatov.

Zotero

Je brezplačno orodje za upravljanje referenc in citiranje. Omogoča shranjevanje člankov, knjig in drugih virov, avtomatsko ustvarjanje citatov in bibliografij v različnih stilih (APA, MLA, Chicago in drugi). Njegova prednost je dobra integracija z brskalniki in urejevalniki besedil, kot sta Microsoft Word in Google Docs.

How To Use Zotero 2024 (Including Zotero Connector) - Full Tutorial With Examples

Mendeley

Je orodje za organiziranje raziskovalnih člankov, ustvarjanje citatov in deljenje referenc z drugimi raziskovalci. Podpira različne citatne stile in omogoča označevanje PDF-ov. Deluje tudi kot raziskovalna mreža, kjer lahko raziskovalci delijo članke in sodelujejo.

How To Use Mendeley 2024 (Including Web Importer & Cite) - Full Tutorial With Examples

EndNote

Je profesionalno orodje za urejanje referenc in citiranje, ki omogoča shranjevanje in urejanje virov. Poskrbi za avtomatsko urejanje bibliografij. Pogosto ga uporabljajo raziskovalci in akademiki zaradi obsežnih funkcij in možnosti prilagajanja citatnih stilov.

Cite This For Me

Je spletno orodje za hitro ustvarjanje citatov v različnih slogih (APA, MLA, Harvard in drugi). Uporabniku omogoča preprosto vnašanje podatkov o virih in samodejno generiranje citatov. Če iščeš nekaj, kar lahko preprosto preizkusiš, je Cite This For Me prava izbira. Je namreč zelo enostaven za uporabo in ne zahteva namestitve programske opreme.

Free Online Cite This For Me Quick User Guide

RefWorks

Orodje je namenjeno raziskovalcem in študentom ter omogoča organizacijo virov, citiranje in izdelavo bibliografij. Prav tako omogoča izvoz referenc in sodelovanje z drugimi raziskovalci. RefWorks je preprost za uporabo in se lahko povezuje z drugimi raziskovalnimi orodji.

RefWorks Basic Functionality
Prejšnji članekHuawei Watch GT 5 – kjer se tehnologija sreča z razkošjem
Naslednji članekDavor Ros o Nevesti, najdaljši slovenski pesnitvi v zgodovini (#intervju)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.