Kako je razočaral in kako navdušil novi iPhone 16 ?

iphone 16
Foto: on apple

Vsako leto težko pričakujemo nove izdaje iPhona, vendar je letošnje lansiranje kljub nekaj pozitivnim presenečenjem številne uporabnike pustilo razočarane. Na prvi pogled se zdi, da Apple ni prinesel pričakovanih sprememb, kar je povzročilo občutek stagnacije, še posebej pri Pro modelih, ki se komajda razlikujejo od prejšnje generacije. A poglejmo, kaj je šlo dobro in kaj ne.

Dve prednosti: zanimivi barvi in vrnitev pravega telefoto zooma

  1. Izjemno zanimivi barvi – modra in roza: iPhone 16 je sicer oblikovno zelo podoben predhodnikom, a ena izmed največjih sprememb, ki je pritegnila pozornost, so sveže barvne možnosti. Apple je predstavil izjemno privlačni modro in roza barvo. Te barve se lepo dopolnjujejo z minimalistično zasnovo naprave in prinašajo svežino, ki jo mnogi kupci cenijo. Čeprav barva ni nujno tehnična inovacija, Apple vedno poskrbi, da nam pokaže nekaj zanimivega.
  2. Vrnitev 2x telefoto zooma: končno smo dočakali vrnitev 2x telefoto zoom leče, ki je bila med uporabniki zelo priljubljena. Predhodni modeli so bili opremljeni s širokokotno lečo (wide lens), ki ni nudila enake uporabnosti in vsestranskosti kot telefoto zoom. 2x optični zoom je namreč idealen za portrete in fotografiranje oddaljenih objektov, kar prinaša večjo fleksibilnost pri uporabi. Izdelava teh leč je bolj zahtevna kot izdelava širokokotnih, zato je ta vrnitev velik plus za vse fotografske navdušence.

Dve slabosti: skromna kapaciteta in pomanjkanje inovacij

  1. Premalo prostora za ceno: začnimo s težavo, ki jo mnogi izpostavljajo – za visoko ceno, ki jo Apple zaračuna za iPhone 16, osnovna različica še vedno ponuja le 128 GB prostora. V času, ko so video posnetki in fotografije v 4K ločljivosti, aplikacije pa vse večje, se zdi, da Apple za ta cenovni razred preprosto ne ponuja dovolj. Glede na ceno bi bilo pričakovati, da bi osnovni model nudil vsaj 256 GB prostora, kar bi bolje ustrezalo potrebam sodobnih uporabnikov.
  2. Pomanjkanje inovacij: največje razočaranje iPhone 16 pa tiči v pomanjkanju večjih tehnoloških prebojev. Kljub temu, da so kamere in baterije nekoliko boljše, ni nobene radikalne inovacije, ki bi navdušila in postavila nove standarde. Pro modeli se praktično ne razlikujejo od prejšnje generacije – razen malenkost izboljšane kamere, večjih razlik ni. Pričakovali smo več kot zgolj evolucijo, saj so uporabniki vajeni, da Apple redno dviguje standarde z revolucionarnimi funkcijami.
Jan Nebec

Junior novinar

Prejšnji članekZačela se je gradnja nove telovadnice za primorsko šolo
Naslednji članekKako izbrati najboljši fitnes? Cena ne sme biti glavni kriterij
Jan Nebec

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.