Vodič po začimbah: žajbelj

Dried sage in a glass jar, fresh sage on the vintage wooden table, preparation of medicinal herbs drying, selective focus
Foto: 5PH iz iStock

Žajbelj je klasična začimba nekaterih mediteranskih in evropskih jedi. Tako je pogost pri pripravi težjih mesnih jedi iz svinjine, jagnjetine, divjačine in piščanca, saj lepo uravnoteži močne okuse mesa. Prav tako se uporablja v nadevih, klobasah in mesnih zavitkih.

Žajbelj je ključna začimba pri pripravi maslene omake za italijansko jed gnocchi al burro e salvia (njoki z žajbljevim maslom). Odličen je v kombinaciji z bučo, gobami, korenovkami in drugimi jesenskimi sestavinami, zato se pogosto uporablja v juhah, enolončnicah in omakah. Preberi si, kako lahko žajbelj vključiš v svoje kuharske mojstrovine.

Razvij aromo, prepreči grenkobo

Zaradi močnega okusa je pomembno, da pri uporabi žajblja ne pretiravaš, saj lahko hitro prevlada nad drugimi okusi v jedi. Svež žajbelj je nekoliko bolj nežen od suhega, a je pri obeh oblikah potrebna zmernost. Pri kuhanju z žajbljem je najbolje, da ga dodaš na začetku kuhanja, saj se tako lahko v celoti razvije njegova aroma. Kljub temu ga ne prekuhaj, da ne postane grenak.

Italian homemade gnocchi with butter, cheese and sage served in two plates on a light marble table. Italian food. Copy space. Flat lay
Gnocchi al burro e salvia Foto: Mladenovic iz iStock

Primerna količina

Za jedi z žajbljem je običajno dovolj nekaj svežih listov oziroma pol čajne žličke suhega žajblja. Če uporabljaš sveže liste, jih nasekljaj tik pred uporabo, da ohraniš polno aromo. Vedno ga dodajaj postopoma, saj je njegov okus zelo intenziven.

Kombinacije z drugimi začimbami

Žajbelj se odlično dopolnjuje z močnimi zelišči, kot so timijan, rožmarin, lovor in origano. Dobro se ujema tudi s česnom, čebulo, peteršiljem in črnim poprom. V sredozemskih jedeh ga najdeš skupaj z limono, olivami in paradižnikom, medtem ko v severnoevropskih jedeh pogosto srečamo kombinacije z maslom, smetano in krompirjem. Poleg tega se žajbelj dobro obnese v kombinaciji z olivnim oljem in balzamičnim kisom, kar lahko izkoristiš za marinade in solatne prelive.

Mashed potatoes with crispy bacon and sage in a bowl
Foto: Azurita iz iStock

Nasvet za shranjevanje

Svež žajbelj lahko hraniš v hladilniku, ovitega v vlažno papirnato brisačo. Odličen način za ohranitev svežine je shranjevanje v zamrzovalniku. Posušen žajbelj shranjuj v neprodušni posodi na suhem in temnem mestu, kjer bo ohranil svojo moč do šest mesecev. Posušen žajbelj izgublja svojo aromo hitreje kot nekatera druga zelišča, zato ga je bolje čim prej porabiti.

Žajbljevo maslo in hrustljavi ocvrti listi

Iz žajblja lahko pripraviš odlično zeliščno maslo. Le vmešaj nasekljan svež žajbelj v mehko maslo ter posoli in popraj po okusu. Maslo lahko namažeš na kruh ali uporabiš za peko mesa in zelenjave. Žajbljevo maslo lahko uporabiš tudi za prelivanje sveže pečenega krompirja ali testenin, kjer bo njegova aroma čudovito dopolnila jed. Sveže liste žajblja lahko ocvreš na olju ali maslu, da postanejo hrustljavi. Tako pripravljeni žajbljevi listi so okusna dekoracija za testenine, rižote ali zelenjavne jedi.

How to Fry Sage Leaves | MyRecipes
Prejšnji članekKaj počnejo v laboratoriju Huawei?
Naslednji članekKnjiga Davida Gogginsa prihaja v slovenskem prevodu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.