Šetraj je nepogrešljiva začimba v sredozemski in balkanski kuhinji, predvsem pri pripravi fižola in stročnic. Pomagal naj bi pri preprečevanju napenjanja. Ga ne poznaš? Ima močan, pikanten in rahlo grenak okus, ki je podoben mešanici timijana in mete, z rahlim poprastim pridihom. Je odličen dodatek enolončnicam, juham, omakam in mesnim jedem, kot so klobase in pečenke. Svež ali sušen šetraj se uporablja pri pripravi marinad za meso, na primer za perutnino, svinjino in divjačino. Njegov oster okus se odlično poda k močnejšim jedem, kot so golaži, krepke enolončnice ter pečen krompir ali zelenjavne jedi na žaru. Poglej si, kako s šetrajem nadgradiš svoje kuharske mojstrovine.
Obstojen in aromatičen
Zaradi močnega okusa je pomembno, da šetraj uporabljaš zmerno oziroma ga dodajaš postopoma. V nasprotnem primeru bo začimba prevladala nad drugimi okusi v jedi. Pri kuhanju ga lahko dodaš na začetku ali sredi priprave, saj bo dobro ohranil svojo aromo tudi po daljšem kuhanju.
Količina šetraja v jedeh
Za večino jedi zadostuje pol čajne žličke sušenega šetraja ali ena do dve vejici svežega šetraja na porcijo. Pri močnejših jedeh, kot so golaži in enolončnice, lahko uporabiš malenkost več, a ne pretiravaj.
Kombinacije z drugimi začimbami
Šetraj se lepo ujema z drugimi zelišči, kot so lovorjev list, timijan, rožmarin in origano. Še posebej v balkanskih jedeh, kot je ajvar, ga najdeš v kombinaciji s česnom, čebulo in papriko. Prav tako ga lahko združiš z baziliko, majaronom in peteršiljem in ustvariš aromatične mešanice za mesne jedi ali enolončnice. Njegov oster okus bo dopolnil tudi bolj nevtralna živila, kot so krompir, riž in jajčevci.
Nasvet za shranjevanje
Svež šetraj postavi v hladilnik. Zavit naj bo v vlažno papirnato brisačo, da ohrani svežino. Sveži listi so najboljši za uporabo v prvih nekaj dneh po nakupu. Sušeni šetraj shranjuj v neprodušni posodi na suhem in temnem mestu. Če ga shranjuješ pravilno, bo sušen šetraj ohranil svojo aromo več mesecev.
Izkoristi njegove učinke
Šetraj je znan po svojih blagodejnih učinkih na prebavo. Ker pomaga zmanjšati napenjanje, ga dodaj jedem s fižolom, lečo ali čičeriko. Čeprav je močan, se lahko uporablja tudi v solatah ali kot zeliščni preliv za mesne in zelenjavne jedi, še posebej okusen je v kombinaciji z oljčnim oljem in limoninim sokom. Dodaš ga lahko tudi juham: na koncu kuhanja za dodaten okus dodaj nekaj vejic zelišča.
Novinar