Šetraj: Uporaba in značilnosti balkanske začimbe

Savory Satureja is one of the most popular culinary herbs
Foto: Andreas Steidlinger iz iStock

Šetraj je nepogrešljiva začimba v sredozemski in balkanski kuhinji, predvsem pri pripravi fižola in stročnic. Pomagal naj bi pri preprečevanju napenjanja. Ga ne poznaš? Ima močan, pikanten in rahlo grenak okus, ki je podoben mešanici timijana in mete, z rahlim poprastim pridihom. Je odličen dodatek  enolončnicam, juham, omakam in mesnim jedem, kot so klobase in pečenke. Svež ali sušen šetraj se uporablja pri pripravi marinad za meso, na primer za perutnino, svinjino in divjačino. Njegov oster okus se odlično poda k močnejšim jedem, kot so golaži, krepke enolončnice ter pečen krompir ali zelenjavne jedi na žaru. Poglej si, kako s šetrajem nadgradiš svoje kuharske mojstrovine.

Obstojen in aromatičen

Zaradi močnega okusa je pomembno, da šetraj uporabljaš zmerno oziroma ga dodajaš postopoma. V nasprotnem primeru bo začimba prevladala nad drugimi okusi v jedi. Pri kuhanju ga lahko dodaš na začetku ali sredi priprave, saj bo dobro ohranil svojo aromo tudi po daljšem kuhanju.

Količina šetraja v jedeh

Za večino jedi zadostuje pol čajne žličke sušenega šetraja ali ena do dve vejici svežega šetraja na porcijo. Pri močnejših jedeh, kot so golaži in enolončnice, lahko uporabiš malenkost več, a ne pretiravaj.

Hot and tasty goulash served with fresh hot buns on dark plate
Foto: Shaiith iz iStock

Kombinacije z drugimi začimbami

Šetraj se lepo ujema z drugimi zelišči, kot so lovorjev list, timijan, rožmarin in origano. Še posebej v balkanskih jedeh, kot je ajvar,  ga najdeš v kombinaciji s česnom, čebulo in papriko. Prav tako ga lahko združiš z baziliko, majaronom in peteršiljem in ustvariš aromatične mešanice za mesne jedi ali enolončnice. Njegov oster okus bo dopolnil tudi bolj nevtralna živila, kot so krompir, riž in jajčevci.

Nasvet za shranjevanje

Svež šetraj postavi v hladilnik. Zavit naj bo v vlažno papirnato brisačo, da ohrani svežino. Sveži listi so najboljši za uporabo v prvih nekaj dneh po nakupu. Sušeni šetraj shranjuj v neprodušni posodi na suhem in temnem mestu. Če ga shranjuješ pravilno, bo sušen šetraj ohranil svojo aromo več mesecev.

Ajvar, a delicious roasted red pepper and eggplant dish
Foto: gojak iz iStock

Izkoristi njegove učinke

Šetraj je znan po svojih blagodejnih učinkih na prebavo. Ker pomaga zmanjšati napenjanje, ga dodaj jedem s fižolom, lečo ali čičeriko. Čeprav je močan, se lahko uporablja tudi v solatah ali kot zeliščni preliv za mesne in zelenjavne jedi, še posebej okusen je v kombinaciji z oljčnim oljem in limoninim sokom. Dodaš ga lahko tudi juham: na koncu kuhanja za dodaten okus dodaj nekaj vejic zelišča.

Prejšnji članekNjena najbolj hvaležna spremljevalka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.