Vodič po začimbah: česen v prahu

Garlic powder in wooden bowl and bulb of garlic isolated on wooden table background. Top view. Flat lay.
Foto: Everyday better to do everything you love iz iStock

Česen v prahu je lahko priročna alternativa svežemu česnu, kadar se ne želiš ukvarjati z lupljenjem in sekljanjem oziroma kadar svežega česna nimaš pri roki. Ima namreč značilen okus svežega česna, a je ta nekoliko manj intenziven in enakomernejši. Poleg tega je odlična izbira za marinade, omake, juhe, enolončnice in začimbne mešanice. Praktičen je pri suhem začinjanju mesa pred peko v pečici ali na žaru, saj se enakomerno porazdeli in se ne zažge tako hitro kot svež česen.

Uporabiš ga lahko pri pripravi raznovrstnih jedi, kot so testenine, pice, zelenjavne priloge, rižote in pečen krompir. Preberi si, kako najbolje dodati okus česna s to začimbo.

Obstojnejši od svežega, a tudi bolj koncentriran

Čeprav se česen v prahu ne zažge tako hitro kot sveži česen, lahko ob dolgotrajni visoki temperaturi razvije grenak okus. Zato ga je raje dodaj proti koncu kuhanja. Pri omakah in juhah je to precej manj verjetno, saj je začimba obdana s tekočino. Ker je česen v prahu koncentriran, ga ne uporabljaj v enakih količinah kot svežega. Ena čajna žlička česna v prahu ustreza približno dvema do trem strokoma svežega česna. Raje začni z manjšo količino, ki jo po potrebi kasneje povečaš.

Roasted potato in frying pan on wooden background
Foto: voltan1 iz iStock

Kombinacije z drugimi začimbami

Česen v prahu se ujema s skoraj vsemi zelišči in začimbami. V receptih ga pogosto najdeš z origanom, baziliko, timijanom, rožmarinom in čebulo v prahu, še posebej v sredozemskih jedeh. Prav tako se odlično dopolnjuje z začimbami, kot so paprika, kumina, kajenski poper in poper. Posledično je sestavina različnih začimbnih mešanic, kot so začimbe za žar, mehiške začimbne mešanice in kariji. Odličen okus ustvari v kombinaciji z olivnim oljem. To je osnova za pripravo zeliščnih masel, prelivov ali marinad.

Nasvet za shranjevanje

Česen v prahu shranjuj v hladnem, suhem in temnem prostoru, v nepredušno zaprti posodi. Je  zelo občutljiv na vlago: v vlažnem okolju začne tvoriti grudice (oziroma se strjevati v posodici) in izgublja svoj okus. Ko ga dodajaš v jed, pazi, da ti para iz lonca ne uide v embalažo začimbe (ne stresaj ga neposredno nad segreto jedjo). Če je že postal vlažen, ga nežno pretresi skozi sito, da se znebiš grudic.

Česnova sol in domač solatni preliv

Iz česna v prahu lahko doma pripraviš česnovo sol. To nato uporabljaš, kjer poleg slanosti želiš jedi dodati še pridih česna. Pri pripravi domačega solatnega preliva ga vmešaj neposredno v olje, kis ali majonezo. Česen v prahu pa ni pripraven le za kulinarične podvige, ampak tudi pri pripravi vsakdanjih, hitrih jedi, kot so umešana jajca.

Prejšnji članekRegister kvalifikacij Slovenskega ogrodja kvalifikacij (SOK)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.