Zanimiva imena polnih lun – kako imenujemo polno luno vsakega meseca

Full moon background isolated on black
Foto: GettyTim82 iz iStock

Starodavne kulture so polnim lunam dajale imena, da bi tako spremljali mesece in letne čase. Ta imena so delno v uporabi še danes. Kakšna so imena posameznih polnih lun in zakaj se tako imenujejo lahko izveš v nadaljevanju članka.

12 imen in pomenov polne lune

Polna luna je že od antičnih časov bistvena za spremljanje menjave mesecev in letnih časov.

Čeprav so najpogosteje uporabljena imena polne lune angleške interpretacije indijanskih imen, so nekatera tudi keltska, anglosaksonska, srednjeveška in novopoganska. Številna imena izvirajo iz časa kolonialnih Američanov, ki so sprejeli indijanska imena v svoje koledarje.

1Januar: Volčja luna (ang. Wolf Moon)

European Wolf, canis lupus, Adult Howling at the Moon

Januarsko polno luno pogosto imenujejo volčja luna zaradi tuljenja lačnih volkov pozimi. To ime naj bi bilo keltskega in staroangleškega izvora, v Severno Ameriko pa naj bi ga prinesli evropski naseljenci. Nekatera ljudstva so jo imenovala tudi Stara luna, Praznična luna, Tiha luna …

2Februar: Snežna luna (ang. Snow Moon)

Snežna luna v februarju je dobila ustrezno ime po obilnem sneženju v tistem času leta. Nekatera severnoameriška plemena so jo poimenovala Lačna luna, zaradi redkih virov hrane sredi zime, medtem ko so jo druga plemena poimenovala Medvedja luna, kar se nanaša na čas rojstva medvedjih mladičev.

3Marec: Deževnikova luna (ang. Worm Moon)

Zadnja polna luna v zimski sezoni v marcu je imenovana deževnikova oziroma črvasta luna, zaradi deževnikov, ki izstopijo na površje, ko se zemlja segreje. Indijanska plemena so jo imenovala tudi Polna vranja luna, zaradi vran, ki so se v tem času začele vračati, ter Sladka luna, zaradi časa, ko teče javorjev sok.

4April: Rožnata luna (ang. Pink Moon)

Romantic night scene - Beautiful pink flower blossom in garden with night skies and full moon. cosmos flower in night

Aprilska polna luna je ime dobila zaradi rožnatih cvetov floksa oziroma plamenk, ki v Severni Ameriki cvetijo zgodaj spomladi.

Indijanska imena so se nanašala na spomladansko otoplitev in ponovno rast, splošna imena v Evropi pa so se nanašala tudi na brstenje in rojstvo pomladi. Nekaj drugih imen Rožnate lune je tudi Jajčna luna, Polna ribja luna, Polna luna brstečih travnikov in Potonikina luna.

Aprilska polna luna je lahko tudi velikonočna polna luna, ki se uporablja za izračun datuma velike noči.

5Maj: Cvetna luna (ang. Flower Moon)

Polna cvetna luna v maju opisuje vse rože, ki cvetijo spomladi. Nekatera imena Ameriških domorodcev in drugih plemen vključujejo tudi imena kot so Mlečna luna, Zmajeva luna, Travna luna, Svetla luna, Zajčja luna …

6Junij: Jagodna luna (ang. Strawberry Moon)

Junijska polna luna je imena dobila zaradi časa, ko zorijo majhne rdeče jagode, ki bi jih lahko nabirala indijanska plemena. Nekateri so jo imenovali tudi Lotusova luna, Konjska luna, Vroča luna …

7Julij: Jelenova luna (ang. Buck Moon)

Silhouette of reindeer standing on the hill under the full moon at night Christmas while two birds flying around.

Jelenova polna lune je ime dobila, saj julija pričnejo jelenom rasti novi rogovi. Nekatera indijanska plemena so jo imenovala tudi Lososova luna, Nevihtna polna luna, Luna lačnega duha …

8Avgust: Jesetrova luna (ang. Sturgeon Moon)

Ime je luna dobila zaradi velikega števila jezerskih jesetrov v tistem delu leta. Riba je bila namreč bistvenega pomena za indijanska plemena.

9September: Žetvena luna (ang. Harvest Moon)

Beautiful nature fantasy - wild grass and full moon with star. Retro style with vintage color tone. Fall season, halloween and thanksgiving in night skies. autumn background concept.

Tehnično gledano je Žetvena luna polna luna, ki je najbližja septembrskemu enakonočju okrog 22. septembra. Je edina luna, ki ga določa enakonočje in ne mesec. Večino let je septembra, vendar približno vsake tri leta pade na oktober. Ime je dobila, saj je september mesec, ko je bilo žito pripravljeno za žetev.

10Oktober: Lovska luna (ang. Hunter’s Moon)

Tradicionalno so ljudje na severni polobli oktober preživeli v pripravah na prihajajočo zimo z lovom, zakolom in konzerviranjem mesa, zaradi česar so ji dali anglosaško ime Lovska luna.

Indijanci so to polno luno poimenovali po jeseni, vključno z imeni: Luna sušečega se riža, Luna padajočega listja in Luna zamrznitve.

11November: Bobrova luna (ang. Beaver Moon)

Polna luna v novembru je dobila ime po bobrih, ki jih lahko vidimo med pripravami na zimo. Prav tako so novembra staroselci nastavili bobrove pasti, saj je bilo njihovo krzno pomemben del toplih krznenih oblačil, ki so staroselska plemena ščitila pred mrazom v zimskem času.

Indijanci so jo imenovali tudi Ledena luna, po keltski tradicijo pa jo imenujejo Luna žalovanja in Luna najtemnejših globin.

12December: Hladna luna (ang. Cold Moon)

Super blue strawberry moon back on cloud and tree in the field and night sky, Elements of this image furnished by NASA
Foto: Chayanan iz iStock

Decembra se za večino ljudi na severni polobli začne zima, kar prinese dolge in hladne noči. Staro angleško in anglosaksonsko ime je tudi Luna dolge noči, kar se nanaša na najdaljšo noč v letu na severni polobli – decembrski solsticij. Kelti so jo imenovali tudi hrastova luna.

13 polnih lun v letu

Čas, ki ga potrebuje Luna, da obkroži Zemljo, je približno 29,5 dni in se imenuje lunarni mesec. Posledica tega je približno 12 polnih lun na leto.

Ker pa je lunarni mesec krajši od povprečne dolžine koledarskega meseca v letu, imamo na vsaki dve oziroma tri leta dodatno polno luno v letu. Ta luna je znana kot Modra luna, saj nima starega imena kot ostalih 12 polnih lun v letu.

Več o Modri luni si lahko prebereš v članku Kaj prinaša modra luna?

Junior novinar

VIRwww.timeanddate.com
Prejšnji članekRastline, ki odganjajo komarje in mrčes

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.