Pri največjem infrastrukturnem projektu na področju kulture se zatika pri denarju

Center Rotovž
Foto: Arhitekturni atelje Medprostor

Gradnja centra Rotovž v Mariboru se kljub še ne do konca dorečenemu financiranju nadaljuje. Župan Maribora, Saša Arsenovič, je na predstavitvi gradbišča za novinarje odprtje napovedal spomladi 2026.

Center Rotovž je eden največjih infrastrukturnih projektov na področju kulture v državi. V njem bodo knjižnica, galerija in kino, z gradnjo pa so začeli že v začetku leta 2022. »Letos bomo dokončali prostore, kjer bo čez leto in pol galerija, do konca prihodnjega leta pa stavbo knjižnice,« je povedal Arsenovič.

Poskušali bodo najti več sredstev

Mariborski župan je dejal, da si prizadevajo tudi zagotoviti financiranje za obnovo mestne hiše Rotovž, kjer je med drugim poročna dvorana. Ta stavba ni vključena v projekt Centra Rotovž in do zdaj ni bila v načrtu za obnovo. Po besedah župana bodo poskušali v ta namen najti evropska sredstva. Če bodo uspešni, naj bi uredili tudi prostore na podstrešju, in sicer za razstave in druge dogodke. Za ureditev 1000 kvadratnih metrov površine bi po njegovih ocenah potrebovali približno milijon evrov.

»Zavedamo se tudi, da bo treba zagotoviti sredstva tako za program kot za nove zaposlitve v Centru Rotovž, in sicer že v letu 2025, da bomo pripravljeni za odprtje in bomo imeli vsebine že prvi dan,« je dejal.

»Verjamem, da bo to res postala točka povezovanja, točka znanja, točka sanjanja, točka, kjer se bodo srečale vse generacije. Zdaj, ko je mesto okrog in okrog urejeno, vedno bolj čutimo, da je prav, da to gradimo,« je dodal.

Center Rotovž
Foto: Arhitekturni atelje Medprostor

Vrednost projekta se je zvišala

Vrednost projekta je s 25 milijonov evrov poskočila na 37 milijonov. Občina si prizadeva, da bi država še vedno primaknila polovico, a ministrstvo za kulturo meni drugače. »Ministrstvo za kulturo kot sofinancer redno spremlja potek projekta Centra Rotovž. S trenutnim stanjem gradnje in podražitvami smo dobro seznanjeni. Kot je bilo dogovorjeno že v pogodbi, ministrstvo projekt sofinancira do največ 12,7 milijona evrov, vse podražitve med izvajanjem pa prevzema Mestna občina Maribor, kot je določeno v pogodbi,« so poudarili in dodali, da trenutno preučujejo možnosti in rešitve.

Župan je pri tem še vedno optimističen in verjame, da bodo našli rešitev do leta 2025 in zatrdil, da »projekt normalno poteka«. »Še vedno sledimo časovnici, po kateri bo 31. maja 2025 konec gradbenih del, nato do konca leta uporabno dovoljenje in odprtje februarja, marca ali aprila 2026,« je dejal.

Skupno bo imel Center Rotovž nekaj več kot 8000 kvadratnih metrov površine v več nadstropjih, tudi pod zemljo.

Center Rotovž
Foto: Arhitekturni atelje Medprostor
VIRMMC
Prejšnji članekZakaj je odstopil Darjo Felda?
Naslednji članekOdkrili novo vrsto ribe, ki zastrahuje Rdeče morje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.