Slovenci bomo morali za vstop v Združeno kraljestvo plačati

United Kingdom flag with approved Stamp visa and passport document to immigration at airport in country.
Foto: Pakawadee Wongjinda iz iStock

Britanske oblasti so sporočile, da bodo razširile seznam tujih obiskovalcev, ki za potovanje v Združeno kraljestvo potrebujejo potovalno dovoljenje v vrednosti 10 britanskih funtov (11,85 evrov).

Nov seznam za upravičene neevropejce bo začel veljati od 8. januarja 2025 novembra dalje, za upravičene Evropejce pa 2. aprila 2025, med katerimi smo tudi Slovenci.

Razširjen seznam ETA upravičencev

Novembra 2023 je prejšnja vlada Združenega kraljestva uvedla sistem elektronske odobritve potovanja (ETA) za vse, ki želijo vstopiti v državo ali za tranzit čez državo, ne da bi imeli pravico do bivanja ali vizuma.

Doslej se je zahteva po ETA uporabljala samo za nekatere države. V poskusu preprečevanja zlorabe imigracijskega sistema je Združeno kraljestvo potrdilo, da bo sistem ETA do naslednjega leta razširjen na dodatnih 83 držav.

Trenutno morajo potovalno dovoljenje za 10 funtov pridobiti državljani Katarja, Bahrajna, Kuvajta, Omana, Združenih arabskih emiratov in Savdske Arabije.

ETA za upravičene EU državljane za potovanja od januarja dalje

Britanske oblasti so potrdile, da se bo od novembra letos shema odprla tudi za obiskovalce iz drugih držav.

Od 27. novembra 2024 bodo državljani skupno 49 držav, ki niso članice EU, upravičeni do ETA za potovanje v Združeno kraljestvo od 8. januarja 2025 dalje.

Kar zadeva državljane EU, bodo upravičenci, med katerimi smo tudi Slovenci, za ETA lahko zaprosili od 5. marca 2025, dokument pa bodo morali predložiti ob prihodu v Združeno kraljestvo za potovanja od 2. aprila 2025 dalje.

Kaj je ETA?

ETA je digitalno povezana s potnimi listi potnikov in zagotavlja zanesljivejše varnostne preglede. Potniki lahko namesto vizuma dobijo ETA, če nameravajo ostati v Združenem kraljestvu do šest mesecev zaradi turizma, obiska družine in prijateljev, poslovanja in kratkoročnega študija.

ETA lahko namesto vizuma pridobijo tudi tisti, ki vstopajo v Združeno kraljestvo za največ tri mesece na podlagi koncesije za vizum za ustvarjalne delavce in tisti, ki vstopajo zaradi dovoljenega plačanega posla.

VIRvisaguide.world
Prejšnji članekKomentar: Zakaj je prepoved smrtne kazni dobra?
Naslednji članekStroka je enotna: Le tako lahko zaščitimo prihodnje generacije pred rakom!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.