Bleščeč nasmeh: top nasveti za ustno zdravje

Curaprox

Zobozdravniki in ustni higieniki dnevno odgovarjajo na številna vprašanja pacientov. Preverite, katera so najpogosteje zastavljena in kaj svetujejo strokovnjaki.

Kako učinkovita je lahko zobna ščetka, če je tako mehka, da je niti ne čutim?

Plak so mehke zobne obloge, ki jih enostavno odstranimo z ultramehko zobno ščetko. Trde ščetine nimajo dodane vrednosti, lahko pa poškodujejo zobe in dlesni. Naj vam pri preverjanju pomaga jezik. Če je površina zob gladka, ste delo dobro opravili. Zobne obloge v skritih kotičkih vam pomagajo razkriti tablete za dvobarvno razkrivanje zobnih oblog.

Kako si najučinkoviteje poščetkam zobe?

Bassova tehnika ščetkanja zob – pod kotom 45 stopinj izvajamo majhne krožne gibe – je edina tehnika, pri kateri ščetine zobne ščetke očistijo sulkus. Gre za rob med zobmi in dlesnijo, kjer se bakterije najbolj nabirajo in ga pri ščetkanju običajno izpustimo. Da se izognemo številnim težavam z ustnim zdravjem, moramo vedno očistiti tudi to težje dosegljivo področje.

Kako pogosto moram zamenjati zobno ščetko?

Zobna ščetka lahko svojo prvotno obliko obdrži dlje časa, če jo pravilno uporabljamo in nismo pregrobi. Prav tako jo je po vsaki uporabi potrebno splakniti pod tekočo vodo in pustiti, da se osuši na zraku. Zaradi higienskih razlogov svetujemo zamenjavo vsake tri mesece.

Kako pogosto moram zamenjati medzobne ščetke?

Odvisno od uporabnika, medzobne ščetke ter oblike in števila medzobnih prostorov, ki jih čistimo z določeno velikostjo interdentalne ščetke. Običajno je to od enega do dveh tednov. Nastavek medzobne ščetke zamenjajte, ko se ščetine poležejo oz. so videti obrabljene ali ščetke zaradi zvitega žičnega jedra ne morete več lepo vstaviti v medzobni prostor. Vedno se prepričajte, da uporabljate ustrezne velikosti medzobnih ščetk.

Kako pogosto in kako dolgo naj bi si ščetkali zobe?

Priporočamo čiščenje dvakrat dnevno; najbolj temeljito naj bo ščetkanje zvečer pred spanjem. Osredotočiti se je potrebno na vse površine, tudi tiste med zobmi, ki jih najučinkoviteje očistimo z medzobnimi ščetkami. Čas naj ne bo merilo. Zobje so čisti, ko so gladki.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekDo 247 € na mesec – Štipendije za Slovence v zamejstvu in po svetu za leto 2024/2025
Naslednji članekŠtipendije za socialno varstvo v novem študijskem letu
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.