Vodič po začimbah: cimet

Cinnamon sticks and powder, studio shot, wood surface,
Foto: Derkien iz iStock

Cimet je vsestranska začimba, saj se uporablja tako v sladkih kot v slanih jedeh. Najpogosteje ga okusiš v sladicah, kot so jabolčne pite, cimetove rolade, piškoti, tortice in razni kolači. Pogosto se dodaja tudi toplim napitkom, kot so kava, čaj, vroča čokolada ali kuhano vino, saj daje prijetno toplino in globino okusa. Pri uporabi cimeta pa se nikakor ne omejuj le na sladke jedi. V številnih bližnjevzhodnih, severnoafriških in indijskih jedeh je cimet ključna sestavina začimbnih mešanic za mesne jedi, kot so curry, tagine in chili con carne. Preberi si, kako vse lahko izkoristiš okus cimeta in na kaj moraš biti pri tem pozoren.

Koliko cimeta dodati v jed?

Pri uporabi cimeta je pomembno, da z njim ne pretiravaš. Cimet je namreč zelo aromatičen in zlahka prevlada nad drugimi okusi. V sladkih jedeh se pogosto doda le manjša količina, ker že droben ščepec cimeta lahko močno obogati okus. Če uporabljaš cimetove palčke v kuhanih jedeh ali pijačah, jih pred serviranjem odstrani, saj lahko dolgotrajno kuhanje razvije grenak okus.

Če v jed dodajaš mlet cimet, zadostuje četrt do pol čajne žličke, odvisno od želene intenzivnosti okusa. Pri uporabi cimetovih palčk velja splošno pravilo, da zadostuje ena srednje velika palčka za večje jedi ali napitke.

Closeup of a baked cinnamon roll with white icing on a wooden table
Foto: chas53 iz iStock

Kombinacije z drugimi začimbami

Cimet se odlično ujema z drugimi toplimi začimbami, kot so klinčki, muškatni orešček, ingver, kardamom in vanilija. Najdeš ga tudi v začimbnih mešanicah, kot sta garam masala in baharat. Poleg tega se v sladkih jedeh odlično povezuje s sadjem, zlasti z jabolki, hruškami, slivami in lupinicami citrusov. V slanih jedeh pa cimet pogosto najdeš v kombinaciji z rdečo papriko, česnom, kurkumo in črnim poprom, posebej v severnoafriški in bližnjevzhodni kuhinji.

Fresh red apples in the basket
Foto: pilipphoto iz iStock

Nasvet za shranjevanje

Cimet tako kot ostale začimbe hrani v neprodušni posodi na hladnem, suhem in temnem mestu. Cela cimetova skorja (palčke) ohrani svojo svežino in aromo precej dlje kot mleti cimet, zato lahko cimet zmelješ tudi sam, tik pred uporabo. S tem boš dobil intenzivnejši okus.

Dodatek sladicam, ki ga lahko pripraviš doma

Cimet je odličen za pripravo začinjenih sirupov, ki jih nato dodaš napitkom, sladicam ali ovsenim kosmičem. V kombinaciji s čokolado ali kakavom cimet doda prijeten globok okus, ki izboljša sladice in tople napitke.

Homemade Simple Cinnamon Syrup
Prejšnji članek7 stvari, ki jih najpogosteje počnemo narobe v zvezi
Naslednji članekEna ura, več slogov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.