Spremembe pri zdravstvenih napotnic, kaj morate vedeti

Picture of the main Slovenian hospital, univerzitetni klinicki centar ljubljana, the university clinical centar, zith a focus on its entrance and its main facade.
Foto: BalkansCat iz iStock

S septembrom 2024 so v Sloveniji začele veljati pomembne spremembe glede izdaje zdravstvenih napotnic, ki prinašajo poenostavitve tako za bolnike kot za zdravnike. Po novem bodo napotnice, ki jih izdajajo zdravniki, veljale do zaključka zdravljenja. To pomeni, da se ukinjajo napotnice z omejenim trajanjem, kar odpravlja potrebo po podaljševanju napotnic za kronične bolnike.

Ta sprememba je bila uvedena kot del novele pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki je bila objavljena decembra 2023, veljati pa je začela 10. septembra 2024.

Poenostavitve za kronične bolnike in zdravnike

Do zdaj so morale napotnice, ki so bile časovno omejene, redno obnavljati, kar je povzročalo dodatno administrativno breme za zdravnike in bolnike. Nova ureditev to prakso odpravlja in omogoča, da napotnica ostane v veljavi, dokler specialist ne zaključi zdravljenja. To je velika olajšava predvsem za kronične bolnike, saj ne bo več potrebnih dodatnih kontrolnih napotnic. Poleg tega sprememba velja tudi za že izdane napotnice, katerih veljavnost še ni potekla, saj bodo te napotnice samodejno podaljšane do zaključka zdravljenja.

Podpora zdravniške zbornice

Zdravniška zbornica Slovenije in številni zdravniki so te spremembe pozdravili, saj že vrsto let opozarjajo na potrebo po zmanjšanju administrativnih obremenitev v zdravstvenem sistemu. Poleg tega, da nova ureditev poenostavlja postopke za bolnike, prinaša tudi pomembne koristi za zdravnike, predvsem tiste, ki delajo na primarnem in sekundarnem nivoju zdravstvenega varstva. Po novem jim ne bo več treba stalno izdajati in podaljševati napotnic, kar bo bistveno zmanjšalo njihovo administrativno delo in jim omogočilo več časa za obravnavo bolnikov.

Odprava prepovedi veriženja napotnic

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je že začel s transformacijo starih napotnic, katerih veljavnost še ni potekla, v napotnice, ki bodo veljale do zaključka zdravljenja.

Female doctor consulting with the overweight patient, discussing test result in doctor office. Obesity affecting middle-aged men's health. Concept of health risks of overwight and obesity.
Foto: Halfpoint iz iStock

Iz zdravniških vrst so dolgo prihajali tudi pozivi, da bi moral napotni zdravnik izdati tudi napotnico za izbrano storitev. Tako bi morali družinski zdravniki pisati manj napotnic in s tem bi se zmanjšalo njihovo administrativno delo.

Prav s tem namenom je bila odpravljena tudi prepoved veriženja napotnic. To pomeni, da lahko napotni zdravnik zdaj bolnika napoti na nadaljnje zdravljenje pri drugih specialistih, ne da bi bilo treba izdajati dodatne napotnice. Ta sprememba bo pomembno poenostavila potek zdravljenja in povečala dostopnost specialističnih storitev za bolnike.

Korak k razbremenitvi zdravstvenega sistema

Nova ureditev pomeni prvi korak k zmanjšanju administrativnih bremen v slovenskem zdravstvenem sistemu. Tako zdravniki kot bolniki upajo, da bodo v prihodnosti sledili še drugi ukrepi za nadaljnjo poenostavitev postopkov, kar bi omogočilo bolj tekoče in učinkovitejše delovanje sistema. Poleg tega se pričakuje, da bo sprememba prispevala k zmanjšanju čakalnih vrst in večji dostopnosti specialističnih storitev, kar je ključno za izboljšanje kakovosti zdravstvene oskrbe v Sloveniji.

VIRMMC
Prejšnji članekElon Musk bo Taylor Swift naredil otroka
Naslednji članekŽivalski vrtovi: rešitev ali trpljenje?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.