Odkritje, ki bi lahko obrnilo na glavo, kar smo mislili o razvoju Lune

Beautiful lunar landscape. Surface of the satellite of the Earth is covered with mountains and craters, astronomical photography.
Foto: Nazarii Neshcherenskyi iz iStock

Vulkani so izbruhnili na lunino površino v geološko nedavnem časovnem obdobju in luna bi lahko bila še danes vulkansko aktivna, glede na drobne steklene kroglice v lunini umazaniji, ki jih je decembra 2020 na Zemljo prinesla kitajska misija za vrnitev vzorcev Chang’e 5.

Na Luni so bili nedolgo nazaj aktivni vulkani

Vemo, da je luna v daljni preteklosti imela vulkane in da je bila vulkansko aktivna pred 3 – 3,8 milijardami let, vendar vzorci Chang’e 5 so pokazali drugače. Luna naj bi doživela vulkanske izbruhe veliko pred kratkim – pred samo približno 120 milijoni let.

Človeško gledano se to še vedno sliši kot dolgo nazaj, a geološko gledano je bilo to šele včeraj. To pomeni, da je bila luna morda vulkansko aktivna vse svoje življenje in bi lahko bila vulkansko aktivna še danes.

Dokazi za nedavni vulkanizem so izhajali iz treh drobnih steklenih kroglic – samo treh od 3000 v vzorcu Chang’e 5. Ekipa, ki sta jo vodila Bi-Wen Wang in Qian Zhang z Inštituta za geologijo in geofiziko Kitajske akademije znanosti v Pekingu, je skrbno preiskala 0,6 unče (1,7 grama) lunine umazanije, ki jo je odkril Chang’e 5.

Steklene kroglice, velike le od 20 do 400 mikronov, lahko nastanejo zaradi silovitega trka asteroida, ki se tali in pritiska na kamnino, da se spremeni v steklo. Te kroglice, ki izhajajo iz udarcev, predstavljajo veliko večino kroglic v vzorcu – kar ni presenetljivo glede na število očitnih udarcev na luno v obliki kraterjev. Obstaja pa tudi drug način za oblikovanje teh kroglic.

»Fontane magme proizvajajo vulkanska stekla, ki so bila prej najdena v vzorcih luninega površja,« sta Wangova in Zhangina ekipa zapisala v svojem raziskovalnem članku. Zagotovo so steklene kroglice vulkanskega izvora našli na Luni že prej, vendar so vedno izvirale iz tistih izbruhov magme pred milijardami let. Vendar pa je misiji Chang’e 5 z mesta pristanka v bližini območja, bogatega z vulkanskimi kupolami, imenovanega Mons Rümker v Oceanus Procellarum (Ocean neviht), uspelo najti tri steklene kroglice.

VIRspace.com
Prejšnji članekMestni inkubator x Mladi Rog
Naslednji članekJesenska šola standardizacije 2024

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.