Vodič po začimbah: timijan

bundle of raw fresh organic thyme on sackcloth
Foto: wmaster890 iz iStock

Timijan je kot vsestranska začimba del številnih svetovnih kulinarik. Pogost je na primer v mediteranski in francoski kuhinji. Je ključna sestavina pri pripravi perutnine, svinjine, jagnjetine in rib. Odlično dopolnjuje tudi jedi z zelenjavo, kot so krompir, bučke, gobe in paradižnik, prav tako ga najdeš v juhah, enolončnicah, omakah in marinadah. Posebnost timijana je, da se dobro obnese tudi v počasi kuhanih jedeh, saj prenese dolgotrajno toplotno obdelavo in pri tem ne izgubi okusa. Poglej si, na kaj moraš biti pri uporabi timijana še posebej pozoren.

Uporabljati svež ali sušen timijan?

close up view of potted thyme plant with green leaves
Foto: LightFieldStudios iz iStock

Timijan ima izrazit, a ne preveč vsiljiv okus, zato se poda k zares velikemu naboru jedi. Svež timijan je pogosto bolj primeren za jedi, kjer želiš več svežine in nekoliko citrusni okus, sušen timijan pa je bolj intenziven in ga je priporočljivo uporabljati pri dolgotrajnejšem kuhanju.

Pri svežem timijanu listke preprosto potegni s stebla, saj je steblo pogosto pretrdo za uživanje. Če uporabljaš cele vejice, jih pred serviranjem odstrani iz jedi.

Manj je več

Za sušen timijan velja pravilo »manj je več«. Običajno zadošča že pol čajne žličke suhega timijana na porcijo. Svež timijan lahko uporabiš v nekoliko večji količini, saj je okus blažji. Približno eno do dve čajni žlički svežih listov je primerna količina na porcijo.

Kombinacije z drugimi začimbami

Timijan se odlično kombinira z rožmarinom, lovorjem, česnom, peteršiljem, majaronom, baziliko in origanom. Skupaj z rožmarinom in lovorjem je pogosto del klasičnih začimbnih mešanic, kot sta bouquet garni in herbes de Provence. Te kombinacije so idealne za počasno kuhanje, pečenke in bogate enolončnice.

Nasvet za shranjevanje

Sušen timijan hrani v zaprti posodi na suhem, hladnem in temnem mestu, da ohraniš njegovo aromo čim dlje. Svež timijan lahko hraniš v hladilniku približno teden dni. Pri tem ga zavij v vlažno papirnato brisačo ali postavi v posodo z malo vode. Timijan lahko tudi zamrzneš – bodisi sveže lističe ali cele vejice.

Prime Fillet Mignon Beef steak, Dry aged raw tenderloin meat. Dark background. Top view. Space for text.
Foto: Vladimir Mironov iz iStock

Dodatni nasveti

Ker je timijan precej odporen na vročino, ga lahko dodajaš že na začetku kuhanja, brez skrbi, da bi izgubil aromo. Svež timijan pa posuj po jedeh tik pred serviranjem, da dodaš osvežujoč pridih. Iz timijana lahko pripraviš tudi aromatična olja ali maslo, ki ju nato dodaš pri peki ali kot preliv za zelenjavne jedi in testenine.

Prejšnji članekNaraščajoča grožnja: spolno prenosljive okužbe v Sloveniji
Naslednji članekAli nas bo laboratorijsko vzgojeno meso rešilo? Odgovore ima nova raziskava

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.