Vodič po začimbah: majaron

Dried marjoram on a black background, fresh marjoram o oregano leaves, close up. Macro. Food background
Foto: Anzhela Shvab iz iStock

Majaron se pogosto uporablja v evropski kuhinji, še posebej v srednjeevropskih in mediteranskih jedeh. Njegova blaga narava omogoča, da se lepo ujema z mesnimi jedmi, kot so klobase, svinjina in jagnjetina. Pogosto se ga dodaja tudi jedem iz stročnic, recimo fižolu in leči, saj pripomore k lažji prebavi. Majaron je nepogrešljiv v enolončnicah, juhah, omakah pa tudi pri pripravi jedi s krompirjem ali gobami. Poglej si, na kaj moraš biti pri uporabi majarona še posebej pozoren.

Majaron dodaj ob pravem času

Majaron ima nežnejši okus kot origano, zato ga v proces kuhanja ne dodaj prezgodaj. Njegov okus se bo sicer prehitro razgubil. Raje ga dodaj na koncu kuhanja oziroma tik pred serviranjem, da ohraniš svežino njegove arome. Pri suhem majaronu je treba pazi tudi na količino, saj je njegov okus bolj koncentriran kot pri svežem majaronu.

Nežen okus dopušča nekoliko večje količine

Majaron je precej blaga začimba, zato ga lahko uporabljaš nekoliko obilneje. Običajno zadošča pol do ene čajne žličke suhega majarona na porcijo. Pri svežem majaronu uporabi eno do dve čajni žlički svežih listkov.

Kombinacije majarona z drugimi začimbami

Majaron se odlično ujema z baziliko, peteršiljem, česnom, čebulo, timijanom in origanom. Pri mesnih jedeh in enolončnicah poskusi kombinacijo majarona in rožmarina. Prav tako je pogosta sestavina začimbnih mešanic, kot je herbes de Provence (spodaj te čaka recept za doma pripravljeno mešanico) ali nekaterih različic klasične bouquet garni za juhe in omake.

Nasvet za shranjevanje

Sušen majaron shranjuj v zaprti posodi, na hladnem in suhem mestu, da ohraniš njegov okus in aromo. Svež majaron lahko za nekaj dni pospraviš v hladilnik. Pri tem ga zavij v vlažno krpo ali papir. Če želiš podaljšati njegovo obstojnost, ga lahko tudi zamrzneš – bodisi sveže listke ali cele vejice.

Herbs de Provence Recipe

Prejšnji članekKako je nastala edinstvena Huawei Watch GT 5
Naslednji članekUmrla je legendarna Maggie Smith, ena največjih igralk v zgodovini

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.