Vodič po začimbah: origano

Fresh and dried oregano herb on wooden background
Foto: marrakeshh iz iStock

Origano je ena ključnih začimb v sredozemski kuhinji, še posebej v italijanskih jedeh. Odlično se poda k paradižnikovim omakam, picam in testeninam. Dodaš ga lahko tudi mesnim jedem, kot so piščanec, jagnjetina ali ribe. Origano je prav tako nepogrešljiv pri pripravi marinad, solatnih prelivov in omak, kjer prispeva k bogatejšemu okusu. Poglej si, na kaj moraš biti pri uporabi origana še posebej pozoren.

Origanov okus razvije toplota

Ker ima origano močan okus, ga uporabljaj zmerno. Prevelika količina lahko prevlada nad drugimi okusi v jedi. Origano se običajno dodaja med kuhanjem, saj njegova aroma med toplotno obdelavo postane še bolj izrazita. Če uporabljaš sušen origano, ga pred dodajanjem jedi podrgni med prsti, da sprostiš eterična olja.

Kako uporabljati origano?

Priporočena količina za uporabo origana je običajno od pol do ene čajne žličke suhega origana na porcijo, odvisno od jedi in osebnih preferenc. Sveži origano ima blažji okus, zato ga lahko uporabiš v več, približno eno žlico nasekljanih svežih listov na porcijo.

A scoop filled with dry oregano .
Foto: towfiqu ahamed iz iStock

Kombinacije z drugimi začimbami

Origano se dobro poda z baziliko, timijanom, rožmarinom, česnom, majaronom, peteršiljem in lovorjem. Te kombinacije pogosto najdeš v mešanicah za italijanske jedi, kot sta pica ali lazanja.

Nasvet za shranjevanje

Sušen origano shranjuj v zaprti posodi na hladnem, suhem in temnem mestu, da ohraniš njegovo aromo. Svež origano lahko shraniš v hladilniku, zavitega v vlažno papirnato brisačo. Za daljše shranjevanje ga lahko tudi zamrzneš.

Prejšnji članekUmrl eden najbolj pomembnih členov Luke Koper, dolgoletni direktor Bruno Korelič
Naslednji članekOcena filma: Transformerji Ena – filmsko presenečenje leta

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.