Zdravila s paracetamolom v Sloveniji

Zdravila s paracetamolom, ki jih dobimo v Sloveniji
Zdravila s paracetamolom, ki jih dobimo v Sloveniji Foto: Cristian Storto Fotografia iz iStock

Paracetamol je eno najbolj razširjenih in pogosto uporabljenih učinkovin za lajšanje bolečin in zniževanje telesne temperature. Na voljo je v različnih farmacevtskih oblikah in pod številnimi blagovnimi znamkami, tako brez recepta kot z njim. Načeloma je v slovenskih lekarnah v nižjih dozah paracetamol dostopen brez recepta in z doplačilom. V večjih odmerkih pa ga mora predpisati osebni zdravnik ali specialist. V Sloveniji je paracetamol dostopen v obliki tablet, sirupov, šumečih tablet ter v kombinaciji z drugimi zdravilnimi učinkovinami za zdravljenje simptomov prehlada in gripe.

Kaj je paracetamol?

Paracetamol je eno izmed najbolj razširjenih in varnih zdravil za lajšanje blagih do zmernih bolečin ter zniževanje vročine. Deluje tako, da zavira tvorbo prostaglandinov, snovi, ki so odgovorne za vnetje in bolečino v telesu. Paracetamol je še posebej priljubljen, ker nima pomembnih neželenih učinkov na prebavni sistem, kot jih imajo nekatera druga zdravila proti bolečinam, na primer nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID). Pogosto se predpisuje pri glavobolih, zobobolih, bolečinah v mišicah in sklepih, ter pri vročini zaradi okužb, kot sta prehlad in gripa. Na voljo je v različnih oblikah, kot so tablete, sirupi, šumeče tablete, in ga lahko jemljejo tako otroci kot odrasli.

6Lekadol

Heap of round pills or tablets isolated on white background
Foto: baibaz iz iStock

Lekadol je eno izmed najbolj prepoznavnih zdravil, ki vsebuje paracetamol, in je prisoten na slovenskem trgu že vrsto let. Lekadol je na voljo v več farmacevtskih oblikah, kar zagotavlja prilagodljivost pri zdravljenju različnih simptomov in starostnih skupin.

  • Oblike: Lekadol je na voljo v obliki klasičnih tablet, šumečih tablet in suspenzije, namenjene predvsem otrokom. Šumeče tablete so priljubljene zaradi hitrega delovanja, saj se zdravilo hitro raztopi v vodi in hitro absorbira v krvni obtok.
  • Uporaba: Lekadol se uporablja za lajšanje blagih do zmernih bolečin, kot so glavobol, zobobol, bolečine v mišicah in sklepih ter menstrualne bolečine. Prav tako je učinkovit pri zniževanju vročine, ki jo povzročajo okužbe, kot sta prehlad ali gripa.

Lekadol je priljubljena izbira zaradi enostavnosti uporabe, široke dostopnosti in dokazano učinkovitosti pri lajšanju bolečin ter zniževanju vročine.

5Daleron

Pills and glass of water on a pink background. Preparations for the treatment of colds, vitamins, wellness complex
Foto: LeviaZ iz iStock

Daleron je drugo priljubljeno zdravilo s paracetamolom, ki ga pogosto uporabljajo za lajšanje simptomov prehlada in gripe. Daleron je pogosto prva izbira staršev, ki iščejo učinkovito zdravilo za svoje otroke, pa tudi za odrasle, ki potrebujejo hitro olajšanje simptomov prehlada in gripe. Daleron velja za najpogostejši nadomestek za lekadol. Razlika med njima je v bistvu samo v proizvajalcu. Daleron namreč proizvaja Krka.

  • Oblike: Na voljo je v obliki tablet, šumečih tablet in sirupa za otroke. Sirup je pogosto izbira staršev, saj je primeren za otroke, ki ne želijo ali ne morejo jemati tablet.
  • Uporaba: Daleron se uporablja za zdravljenje bolečin in zniževanje vročine, pogosto pa se predpisuje pri simptomih gripe in prehlada. Prav tako je učinkovit pri bolečinah v mišicah, glavobolih in drugih blagih do zmernih bolečinah.

 

4Panadol

Prescription drugs on an orange background with a pill bottle. Orange pills.

Panadol je mednarodno uveljavljeno zdravilo s paracetamolom, ki je prav tako na voljo v slovenskih lekarnah. Gre za zanesljivo in pogosto uporabljano zdravilo za lajšanje bolečin in vročine.

  • Oblike: Panadol je na voljo predvsem v obliki tablet, ki so enostavne za uporabo in omogočajo hitro olajšanje simptomov.
  • Uporaba: Panadol se uporablja za lajšanje glavobolov, zobobolov, menstrualnih bolečin, bolečin v mišicah in sklepih ter za zniževanje vročine. Ker gre za enega najbolj razširjenih izdelkov na svetu, je Panadol pogosto prva izbira pri obvladovanju vsakodnevnih bolečin.

Panadol je znan po svoji hitro delujoči formuli in enostavni uporabi, zaradi česar je priljubljen med posamezniki, ki iščejo zanesljivo zdravilo za lajšanje bolečin in zniževanje vročine.

3Calpol

Close up Cute Little Asian Girl Take antipyretic drug paracetamol To reduce headaches From the flu that is epidemic in children on Pink Bed. with Space for your text.
Foto: Golfcuk iz iStock

Calpol je zdravilo s paracetamolom, namenjeno posebej otrokom. Je eno izmed najpogosteje uporabljanih zdravil za zniževanje vročine in lajšanje bolečin pri otrocih v Sloveniji.

  • Oblike: Calpol je na voljo v obliki sirupa, ki je enostaven za uporabo pri otrocih. Ima prijeten okus, kar olajša jemanje zdravila pri mlajših otrocih, ki težko zaužijejo tablete ali kapsule.
  • Uporaba: Calpol je zasnovan za lajšanje blagih do zmernih bolečin in za zniževanje vročine pri otrocih. Pogosto se uporablja pri otrocih z vročino zaradi okužb, kot so prehlad, gripa ali druga viroza, prav tako pa pri zobobolu in bolečinah po cepljenju.

Calpol je zaradi svoje posebne formulacije za otroke in enostavne uporabe eno izmed najbolj zaupanja vrednih zdravil za zniževanje vročine in lajšanje bolečin pri otrocih.

2Paraceta

Concept of suffering from terrible pain. Beautiful, sad, upset, unhappy, troubled, weak woman with blonde hair, wearing casual clothes is sitting on a sofa and taking a pill

Paraceta je generična različica paracetamola, ki je na voljo v slovenskih lekarnah po dostopnejši ceni, vendar z enako učinkovitostjo kot dražje blagovne znamke.

  • Oblike: Paraceta je na voljo v obliki tablet, ki so namenjene odraslim in mladostnikom. Ker gre za generično zdravilo, je pogosto dostopnejše od drugih blagovnih znamk, a enako učinkovito.
  • Uporaba: Paraceta se uporablja za lajšanje glavobolov, zobobolov, bolečin v mišicah, sklepih in menstrualnih bolečin, ter za zniževanje vročine. Generična zdravila so po sestavi enaka kot originalna, kar pomeni, da imajo enako učinkovitost in varnost.

Paraceta je priljubljena med tistimi, ki iščejo stroškovno učinkovit način za obvladovanje vsakodnevnih bolečin in vročine, pri tem pa ne želijo sklepati kompromisov glede učinkovitosti.

1Coldrex

Variety of medicines and drugs.Medicine and healthcare concept.

Coldrex je kombinirano zdravilo, ki poleg paracetamola vsebuje še druge učinkovine za zdravljenje simptomov prehlada in gripe. Zaradi svoje sestave je izjemno uveljavljhen kot zdravilo, za zdravljenje prehlada.

  • Oblike: Coldrex je na voljo v obliki tablet in praškov za pripravo toplih napitkov. Tople napitke bolniki pogosto izberejo, ker delujejo pomirjujoče na grlo in dihalne poti.
  • Uporaba: Coldrex je namenjen zdravljenju simptomov prehlada in gripe, kot so glavobol, vročina, zamašen nos, bolečine v grlu in mišicah. Poleg paracetamola vsebuje tudi zdravilne učinkovine, ki pomagajo pri lajšanju zamašenega nosu in drugih simptomov prehlada.

Coldrex je idealen za ljudi, ki želijo celovito rešitev za simptome prehlada in gripe, saj poleg zniževanja vročine in lajšanja bolečin pomaga tudi pri odpravljanju simptomov, kot so zamašen nos in vneto grlo.

Razlike in podobnosti med zdravili s paracetamolom

Zgoraj navedena zdravila s paracetamolom, ki so na voljo v Sloveniji, se med seboj razlikujejo predvsem v obliki, namenjenosti določenim skupinam uporabnikov in dodatnih učinkovinah, ki so prisotne v nekaterih zdravilih. Lekadol, Daleron, Panadol in Paraceta so zdravila, ki vsebujejo izključno paracetamol in se uporabljajo za lajšanje bolečin in zniževanje vročine. Njihova glavna razlika je v tem, da so na voljo v različnih oblikah (tablete, šumeče tablete, sirupi), kar omogoča prilagojeno uporabo glede na potrebe posameznika.

Po drugi strani pa Coldrex predstavlja kombinirano zdravilo, ki poleg paracetamola vsebuje še druge učinkovine, namenjene zdravljenju simptomov prehlada in gripe. Calpol je edino zdravilo v tem pregledu, ki je zasnovano posebej za otroke.

What are the uses of Paracetamol?

Prejšnji članekSaj ni res, pa je: Kako kava vpliva na ženske na visokih položajih?
Naslednji članekBo MOL s to izjavo razburila domačine? Krivi naj bi bili lastniki

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.