Več bančnih računov hkrati – je to res lifehack?

Close up of credit cards over grey background
Foto: Kenishirotie iz iStock

Si vedel, da se ti pri izbiri banke ni treba omejiti le na eno? Razlogov, zaradi katerih bi si želel več ločenih bančnih računov, je več. Lahko je to varčevanje za večji nakup ali recimo boljši pregled nad financami. Ker banke za študente pogosto ponujajo brezplačno vodenje računov ali druge ugodnosti, je možnost še toliko privlačnejša.

Ali lahko imam več bančnih računov?

Je, lahko imaš več računov znotraj iste banke ali pri različnih bankah. Poleg običajnih bank lahko račun odpreš tudi pri mobilnih tujih bankah, ki so danes vse bolj priljubljene. To sta na primer Revolut in N26. Prednost teh modernih bank je, da je odprtje in vodenje računa pogosto brezplačno za vse, ne le za študente. Če ti tuji jezik ne predstavlja ovire in večino transakcij opraviš digitalno, verjetno tudi te banke povsem pokrijejo tvoje potrebe.

Hands of african american woman using mobile phone to check payments, account statement and transaction history. Close up of black woman hand using smartphone for checking the balance of her online wallet. Checking expenses of the month on smart phone by internet banking.
Foto: Ridofranz iz iStock

Slabosti, o katerih razmisli pred odpiranjem računov

Kot številni triki na področju varčevanja te tudi ta stane več časa. Spremljanje stanja na več računih, skrb, da je stanje povsod pozitivno in pregled nad vsemi pogoji ter dokumenti, lahko vzame precej časa. Če nisi organiziran, se ti lahko zgodi, da več bančnih računov povzroči le dodatno zmedo. Posledično pozabiš plačati račun ali ustrezno nakazati denar med računi, zaradi česar sam sebi povzročiš dodatne stroške. Razpršitev svojih sredstev na več računov lahko tudi zmanjša nekatere bančne ugodnosti. To so recimo boljše obrestne mere ali programi nagrajevanja, ki zahtevajo večjo vsoto denarja na računu.

Strateške prednosti, ki jih prinaša več računov

Bančni računi ti lahko olajšajo načrtovanje proračuna. En račun tako lahko nameniš plačevanju položnic, drugega varčevanju in tretjega drugim nakupom. S tem lahko zagotoviš, da vsak mesec fiksno vsoto prihodkov nameniš varčevanju. Več bančnih računov lahko poveča finančno varnost. Če se na enem računu pojavijo težave, se še vedno lahko zaneseš na ostale. S tem zmanjšaš tveganje, da bi izgubil dostop do vseh svojih prihrankov. Poleg tega namen posameznega računa izberi strateško, da izkoristiš specifične ugodnosti posameznih bank. Varčevalni račun na primer odpri pri banki, ki ponuja najvišje obrestne mere pozitivnega stanja. Račun za vsakodnevne nakupe pa pri banki, ki ponuja različne ugodnosti in popuste.

Je vredno dodatnega truda?

To se moraš odločiti sam glede na lastno finančno situacijo in prioritete. Če razmišljaš o varčevanju v obliki depozita, si razlike med obrestnimi merami poglej na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije. Za znesek 5.000 evrov z dobo vezave 2 let znašajo obrestne mere med 0,01 % (OTP banka d.d.) in 2,6 % (UniCredit Banka Slovenija d.d.) – to na koncu znese 262,61 evrov razlike. Primerjaj prednosti posameznih bank, sprejmi odločitev in predvsem poskrbi, da ostaneš organiziran.

Man using calculator Accounting Calculating Cost Economic bills with money stack step growing growth saving money in home , finance concept
Foto: SARINYAPINNGAM iz iStock
VIRthe muse
Prejšnji članekKako Cerkev rešuje svoje finančne težave?
Naslednji članek[Intervju] Z ustvarjalci igre Solo Leveling: ARISE

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.