Bo Slovenija kopirala idejo sosedov? Z aplikacijo do 70 % popusta pri nakupu hrane

uneaten food, leftovers in garbage can
Foto: Echelon IMG iz iStock

Na Hrvaškem je od septembra dalje mogoče kupiti hrano po 50 do 70 odstotkov nižji ceni. Sliši se predobro, da bi bilo res! To bo omogočala aplikacija Crumbs, katere namen je zmanjšati količino zavržene hrane. Platforma bo povezala ponudnike hrane s kupci. Katera živila bo mogoče kupiti ceneje? Tega ne ve niti kupec sam – gre za presenečenje.

Paketi presenečenja, ki jim ni potekel rok trajanja

Platformi Crumbs se je zaenkrat pridružilo že preko 50 ponudnikov v Zagrebu. Ustanovitelj platforme in aplikacije, Antonio Matušan, pa načrtuje širitev tudi v druga hrvaška mesta. Na platformi bodo trgovine, pekarne, restavracije in drugi ponudniki hrane lahko ponudili hrano, ki je ne bodo uspeli prodati v okviru delovnega časa. Hkrati je pogoj, da hrani še ni pretekel rok trajanja. Kupci pa ob nakupu ne bodo vedeli, kaj jih čaka. Kupili bodo namreč pakete presenečenja, v katerih bodo živila po izboru trgovca po 50- do 70 odstotnih popustih. Ponudniki hrane namreč ne morejo v naprej predvideti, kaj jim bo ob koncu dneva ostalo.

Take out food in boxes and craft bag against white brick background
Foto: FabrikaCr iz iStock

Platforma se šele razvija

Platforma je ravnokar zaživela, njen ustanovitelj pa ima že veliko načrtov za prihodnost. Zaenkrat je mogoč le oseben prevzem, a si želijo čim prej ponuditi tudi dostavo naročene hrane. V prihodnosti si poleg hrane želijo nuditi tudi nekatere druge izdelke s kratkim rokom trajanja, na primer cvetje.

Zavržene hrane je preveč

Globalno zavržemo kar tretjino hrane. Na Hrvaškem znaša letna količina zavržene hrane 286.379 ton, torej 71 kilogramov na prebivalca. Od tega je kar 40 odstotkov še užitne. Številke so tudi v Sloveniji zelo podobne. Podatki Statističnega urada Republike Slovenije za leto 2022 (za 2023 žal ni podatkov) kažejo, da je prebivalec Slovenije v povprečju zavrgel 72 kilogramov hrane.

Tudi pri nas je bilo 40 odstotkov zavržene hrane še užitne. 37 odstotkov zavržene hrane izhaja iz gostinstva, 9 odstotkov pa v trgovinah z živili. Podobna aplikacija bi torej tudi pri nas lahko izboljšala statistiko. Tudi drugod po svetu obstajajo podobne aplikacije, iniciative in projekti, s katerimi bi zmanjšali količino zavržene hrane ter obenem povečali dostopnost hrane. Več o problematiki in še eni iniciativi za zmanjšanje zavržene užitne hrane izveš v posnetku.

Food waste is the world's dumbest problem
Prejšnji članekPrehranski miti, ki jim ljudje še vedno verjamejo
Naslednji članekGemini AI: konkurenca ChatGPT-ju in prihodnost Androida

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.