S TikTok priredbami pozabljamo na originale

pametni telefon z ikono TikToka
Vir: Solen Feyissa / Unsplash

V zadnjih letih je TikTok postal ena izmed najbolj priljubljenih platform, kjer uporabniki delijo kratke videoposnetke z glasbo, plesom, izzivi in vsem ostalim. Kar pa morda ne opazimo takoj, je vpliv, ki ga ima TikTok na našo glasbeno kulturo in dojemanje pesmi. Mnogokrat se zgodi, da pesmi, ki jih slišimo na tej platformi, niso nove stvaritve, temveč predelave starih uspešnic. Pogosto se zdi, da pozabljamo na originalne verzije pesmi.

TikTok in njegov vpliv na glasbo

Na TikToku se vsak dan pojavljajo novi trendi, ki pogosto vključujejo plesne izzive, glasbene remikse ali priredbe. Uporabniki z veseljem sodelujejo v teh izzivih, toda pogosto se zgodi, da sploh ne vedo, kdo je avtor originalne pesmi ali kdaj je bila pesem prvič izdana.

Nekatere starejše pesmi postanejo viralne, ko jih uporabniki odkrijejo v novih priredbah. Včasih je ta transformacija tako uspešna, da poslušalci začnejo verjeti, da gre za popolnoma nove pesmi. Šele kasneje, ko se poglobijo v zgodovino pesmi, odkrijejo, da so te melodije že desetletja stare. Na primer, pesmi iz 80. in 90. let so včasih preoblečene v sodobnejši zvok, kar jih naredi dostopne mlajši generaciji, ki teh pesmi prej ni poznala.

Izgubljanje zgodovine

Ko priredbe prevzamejo popularnost, se lahko zgodi, da pozabimo na originalne umetnike, ki so ustvarili te pesmi. Namesto, da bi bili originalni avtorji prepoznani in cenjeni, vse zasluge pogosto pobere nova verzija ali izvajalec. To ne pomeni, da so priredbe nekaj slabega, saj lahko s tem ohranimo nekatere pesmi žive in dostopne za nove generacije. Vendar pa je pomembno, da priznamo tudi zgodovino in izvor teh melodij.

Primer tega je pesem Beggin, ki je na TikToku postala viralna, priredba italijanske skupine Måneskin. Številni mladi uporabniki so pesem vzljubili, ne da bi vedeli, da gre v resnici za predelavo originala, ki ga je leta 1967 izdala skupina The Four Seasons.

The Four Seasons - Beggin' (Official Audio)

Priredba ni nujno nadomestek za original

Medtem ko so priredbe lahko zelo inovativne in zanimive, nikoli ne morejo popolnoma nadomestiti originalov. Prvotne različice pesmi nosijo s sabo določeno zgodovino in kontekst, ki jih naredijo edinstvene. Priredba je pogosto prilagoditev pesmi za drugačen čas in publiko, vendar izgubi del tiste avtentičnosti, ki jo ima original.

Pomembno je, da se zavedamo, da so mnogi novi hiti v resnici pesmi, ki so bile ustvarjene že zdavnaj. Čeprav je TikTok odličen za odkrivanje novih talentov in za ohranjanje starejših pesmi žive, ne smemo pozabiti na umetnike, ki so ustvarili te skladbe in jim priznati zasluge, ki jim pripadajo.

TikTok je nedvomno platforma, ki spreminja glasbeno industrijo in našo percepcijo glasbe. Vendar pa moramo biti pozorni na to, da ne pozabimo na originalne umetnike in pesmi, ki so osnova za številne današnje hite. Čeprav so priredbe lahko izjemno priljubljene, ne smemo zanemariti pomembnosti originalov in njihovega vpliva na glasbeno zgodovino. Spoznavanje in prepoznavanje teh pesmi v njihovi prvotni obliki nam omogoča globlje razumevanje glasbe ter spoštovanje dediščine, ki jo s sabo prinaša.

Prejšnji članekKaj pravite na kombinacijo tablice in telefona?
Naslednji članekSlovenščina končno na voljo na Applovih napravah: Kako jo namestiti?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.