8 krajev na svetu, kjer lahko varno opazuješ lavo

The lava lake of a volcanic eruption on Kamchatka
Foto: Vershinin-M iz iStock

Pogled na žarečo lavo je zagotovo vznemirljiv: razbrazdano površje, velike temperaturne razlike in tveganje vulkanskega izbruha. Ja, celo slednje je lahko na nek način privlačno. Na svetu je približno 1500 potencialno aktivnih vulkanov, a večina je povsem nedostopnih. Le redki pa so kraji, kjer lahko lavo opazuješ od blizu in to brez večjega tveganja. Poglej si, kje je to mogoče.

Nacionalni park Havajski vulkani

Dva izmed šestih aktivnih ognjenikov na Havajih sta del nacionalnega parka. Najbolj znan je vulkan Kilauea, ki neprestano bruha že od leta 1983. Vendar so njegovi izbruhi običajno mirni, zato lahko obiskovalci parka opazujejo, kako se žareča lava izliva v Pacifik. V parku si lahko ogledaš tudi ogromen vulkan Mauna Loa, poleg tega pa še številne kraterje. Več ponudnikov omogoča vodene oglede, oglede s čolna in celo s helikopterja.

Fire and steam erupting from Kilauea Crater (Pu'u O'o crater), Hawaii Volcanoes National Park, Big Island of Hawaii
Foto: ademyan iz iStock

Erta Ale, Etiopija

Najaktivnejšega ognjenika v Etiopiji se je prijel vzdevek »peklo na Zemlji«. Obisk kraterja zahteva peturno vožnjo po puščavi, ki se v zahtevnih vetrovnih razmerah lahko spremeni v celodnevno avanturo. Zadnji del poti poteka prav čez razbrazdano površje strjene lave. Od baze Erta Ale turiste čaka še triurni pohod v temi, saj so podnevi temperature previsoke. Pri kraterju te kot nagrada čaka pogled na jezero lave.

Erta Ale Volcano Ethiopia taken in 2015
Foto: Lukas Bischoff iz iStock

Mount Nyiragongo, Demokratična republika Kongo

Mount Nyiragongo je največje jezero lave znotraj kraterja. Vulkan je znan po tekoči lavi, ki se pretaka skoraj kot voda. Lava je po izbruhu leta 2002 dosegla mesto Goma, kjer je povrzočila smrt 170 ljudi. Tudi izbruh leta 2021 je prinesel smrtne žrtve. Če si kljub tem dejstvom pripravljen sprejeti tveganje, se lahko odločiš za vodeno pohodniško traso po strmih pobočjih. Ogled traja štiri do sedem ur, zato je dobra pripravljenost ključna. Potrebna pa so tudi topla oblačila, saj je na vrhu zelo mrzlo – čeprav gre za vulkan sredi Afrike.

Overview of Lava lake and Hornito with Vent
Foto: Olivier Isler iz iStock

Etna, Italija

Najvišji in najbolj aktiven vulkan v Evropi se nahaja na italijanskem otoku Sicilija. Je precej dostopen, saj se tja lahko odpraviš z avtom, avtobusom, kolesom, gondolo, vlakom ali peš. Za ogled lahko zadošča že eno popoldne (seveda lahko raziskovanju nameniš tudi precej več časa). Etno sestavlja več stratovulkanov. Skupaj ima štiri vrhove s kraterji. Zgodovina beleženih izbruhov sega v daljno leto 425 pred našim štetjem. Med ogledom lahko naletiš na počasno lavo, ki teče iz manjših odprtin celo na nižjih višinah vulkana.

The mount Etna Volcano with smoke and Silvestri craters in the Catania city, Sicily island, Italy (Sicilia, Italia) Europe
Foto: Alberto Masnovo iz iStock

Pacaya, Gvatemala

Tudi Pacaya je vulkanski kompleks. Ta neprestano bruha od leta 1965. Ker se nahaja le kakih 30 kilometrov stran od mesta Gvatemala, je vulkanski kompleks še posebej priljubljen med turisti. Do vulkana se lahko odpraviš peš ali s konjem. Pot je precej enostavna in traja le eno uro. Opraviš jo lahko sam ali v spremstvu vodičev. Lavo boš opazoval iz neposredne bližine – nekateri turisti so nad lavo spekli celo penice (marshmallows).

Volcanos agua acatenango and fuego in guatemala during a sunny day seen from pacaya.
Foto: Ad Gr iz iStock

Villarrica, Čile

Villarrica je stalno aktiven vulkan, ki se dviga nad jezerom in mestom z enakim imenom, v nacionalnem parku Villarrica. V notranjosti kraterja vsebuje manjše jezero lave. Zadnji večji izbruh se je zgodil leta 2015. Takrat so evakuirali več tisoč ljudi, da bi jih zaščitili pred lavo in vulkanskim pepelom. Kljub temu se danes lahko odločiš za voden pohod do kraterja. Ta se prilagaja trenutnim razmeram: v primeru vulkanske aktivnosti je zaradi varnosti odpovedan. Pot je zelo strma in je pozimi zaradi visoke nadmorske višine lahko poledenela. Druga možnost je ogled kraterja iz helikopterja.

It is one of Chile's most active volcanoes, and have a lava lake within its crater
Foto: IHervas iz iStock

Mount Yasur, Vanuatu

Vzhodno od Avstralije in zahodno od Fidžija leži arhipelag Vanatu, katerega del je stratovulkan Mount Yasur. Zanj so značilni kratki siloviti izbruhi in svetloba, ki ves čas prihaja z njegovega vrha. Dobil je celo vzdevek »Svetilnik Pacifika«. V preteklosti so njegovi izbruhi sprožili že več cunamijev. Yasur stoji na otoku Tanna. Iz prosto dostopne ceste ga peš dosežeš že v 15 minutah.

The eruption of the volcano Yasur on Tanna Island, Vanuatu
Foto: StanislavBeloglazov iz iStock

Sakurajima, Japonska

Sakurajima je ena največjih geografskih značilnosti mesta Kagoshima na Japonskem. Nahaja se tik ob zalivu mesta ga iz skoraj vseh strani obdaja morje. Edino kopensko povezavo je ustvarila strjena lava ognjenika. Trije glavni vrhovi so vir stalno aktivni. Pogoste izbruhe pepela spremljajo tudi strele in ustvarjajo dih jemajoče prizore. Tokovi lave so na Japonskem sicer redki, zato so toliko bolj priljubljeni med turisti. Aktivnost vulkana je najbolj varno opazovati s katere izmed razglednih točk ali vzdolž poti Nagisa Lava Trail.

Kagoshima, Japan with Sakurajima Volcano.
Foto: SeanPavonePhoto iz iStock
VIRTreehugger
Prejšnji članekStroka je enotna: Le tako lahko zaščitimo prihodnje generacije pred rakom!
Naslednji članekSemena rastlin še niso pripravljena na globalno segrevanje – kaj bomo naredili?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.