Kako se znebiti polžev?

spanish slug, Arion vulgaris, in the garden on a lettuce leaf, Snail plague in the vegetable patch, the enemy of every hobby gardener.
Foto: Andreas Häuslbetz iz iStock

So ti tudi to poletje na vrtu preglavice povzročali polži? Na žalost so ti prebivalci vrta precej požrešni in hitro uničijo pridelek, za katerega si se trudil dober del leta. A ne skrbi, obstajajo prijetnejše metode od »ročnega pobiranja« in bolj zdrave ter okolju prijazne od različnih kemičnih pripravkov. Strupeni pesticidi namreč škodujejo tudi koristnim žuželkam, hitro pa zaidejo v tla in vodo ter s tem onesnažujejo okolje in pitno vodo. Najbolje je, da delo prepustiš naravi z upoštevanjem naslednjih nasvetov.

Privabi plenilce polžev

Portrait of a wild, native, European hedgehog in natural garden habitat with green grass and ferns. Facing right. Scientific name: Erinaceus Europaeus. Vertical. Copy Space.
Foto: Callingcurlew23 iz iStock

Poskrbi, da bo tvoj vrt čim bolj mamljiv za naravne predatorje polžev. To so na primer nekatere vrste ptic, pupki, močeradi, žabe, krastače, želve, ježi, rovke, race, kokoši, talni hrošči, kresnice in kratkokrilci. Razmisli, s čim jih boš privabil v vrt. Poleti na primer lahko poskrbiš, da imajo ptice na voljo vodo za pitje in kopanje. Pozor: nikoli ne naseljuj tujerodnih vrst v upanju, da bodo te učinkovito iztrebile polže ali druge škodljivce! S tem boš naredil še večjo škodo in tvegal, da se tujerodna vrsta razširi tudi izven svojega vrta.

Obkroži rastline s peskom

Pesek je za polže podobno neprijeten kot jajčne lupine, zato lahko z njim obkrožiš rastline na vrtu. Poleg tega bo pesek pomagal pri ohranjanju vlage v zemlji.

Uporabi jajčne lupine

Raztresi jajčne lupine okrog najljubših tarč polžev (recimo okrog solate). Ker imajo jajčne lupine ostre robove, so za polže (z mehkim telesom) zelo neprijetne. Poleg tega se bodo jajčne lupine sčasoma razgradile in izboljšale hranljivost prsti.

Crushed eggs shellsaround plant as organic fertilizer at home garden and an effective barrier for snails
Foto: triocean iz iStock

Kavni ostanki

Ti kava diši ali smrdi? Polžem zagotovo ne diši, zato lahko kavno usedlino in ostanke mlete kave raztreseš okoli njihovih najljubših rastlin. Uporabiš jih lahko tudi v kombinaciji z jajčno lupino, da bo zaščita še učinkovitejša. Tudi ostanki kave se bodo razgradili in izboljšali kakovost zemlje.

Strateško izberi rastline

Če imaš vsako leto težave s polži, razmisli o bolj načrtni zasaditvi rastlin. Izberi manj rastlin, ki jih polži obožujejo. To so bazilika, fižol, zelje, solata, jagode, dalija, ognjiči in hosta. Če posadiš te rastline, se z zgoraj opisanimi metodami osredotoči predvsem na zaščito teh kritičnih rastlin. Posadi rastline, ki jih polži ne marajo. To so nekatere rastline z močnim vonjem, torej sivka, rožmarin, žajbelj in begonije. Polže odganjajo tudi praproti, ciklame, hortenzije, kalifornijski mak in kapucinke.

Še ena strategija v boju proti polžem je izkoriščanje tako imenovanih spremljevalnih rastlin. To pomeni, da eno rastlino (ki jo polži zares obožujejo) »žrtvuješ« za rastlino, ki ti je zares pomembna. Ti dve rastlini posadiš skupaj, s čimer polže zvabiš na njim ljubšo rastlino, medtem ko druga ostane cela.

Red begonia is blooming in the field
Foto: deaw59 iz iStock

Polži v grenivkini lupini

Ko poješ grenivko, uporabi njeno lupino kot vabo za polže. Lupino polovice grenivke položi na tla v bližino rastlin, ki jih napadajo polži. Polži in nekateri drugi škodljivci se bodo z veseljem naselili v taka skrivališča. Zjutraj lupino grenivke obrni – ptice bodo iz grenivkine skodelice z veseljem pojedle polže.

Urejen vrt, neprijazen polžem

Polži imajo radi senčna vlažna okolja. Veliko torej lahko narediš že s tem, da vrt ohranjaš pospravljen in čist. S tem boš hitro zmanjšal število primernih bivališč, kamor bi se polži lahko zatekli pred soncem in vročino. Zgodaj spomladi odstrani listje in druge vrtne odpadke ter morebitna jajčeca polžev. Na vrtu ne uporabljaj večjih lesnih sekancev ali debelih plasti zastirke. Ker polži ljubijo vlago, vrt zalivaj zjutraj. Tako se bo vlaga na površini posušila pred večerom, ko se polži odpravijo na »večerjo« in pohod na tvoj vrt. Pri tem se zavedaj, da odstranjevanje skrivališč polžev vpliva tudi na druge prebivalce vrta – podobna bivališča imajo namreč rade številne živalske vrste, tudi tiste, ki so na vrtu koristne.

a giant snail laying eggs
Foto: Albert Yarullin iz iStock
VIRTreehugger
Prejšnji članekJesenska šola standardizacije 2024
Naslednji članekElon Musk bo Taylor Swift naredil otroka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.