V Jeruzalemu razvili orodje, ki je lahko v veliko pomoč živilski znanosti

Face portrait of woman wears floral shirt, eating acid lemon doing funny face expression with eyes closed. Studio shot over yellow background.
Foto: carles miro iz iStock

Ekipa raziskovalcev Hebrejske univerze v Jeruzalemu je razvila orodje, ki so ga imenovali BitterMasS, s katerim med drugim lahko napovejo grenkost le na podlagi masnega spektra. Za oceno grenkosti nov algoritem ne zahteva poznavanja kemijske strukture. Novo orodje bi lahko poenostavilo nadzor različnih procesov v živilski znanosti, razvoju zdravil in na drugih področjih. Znanstveniki pravijo, da gre za velik napredek glede na tradicionalne metode, ki temeljijo na strukturnih podatkih.

Strojno učenje do 67 odstotne natančnosti

Raziskovalna ekipa je algoritem strojnega učenja trenirala s setom podatkov, ki je obsegal preko 5.400 masnih spektrov grenkih in ne-grenkih spojin. Rezultat je bilo orodje, ki grenke spojine prepoznava s 67 odstotno natančnostjo in pri tem ne potrebuje strukturnih informacij spojin. Tradicionalna strategija za napoved grenkosti namreč zahteva predhodno določitev strukture spojine.

Znanstveniki ugotovili, kako zaznavamo grenkobo

Grenkost je pomemben indikator kakovosti in varnosti

Šlo naj bi za prvi poskus napovedovanja okusa spojine iz masnega spektra. Raziskovalci menijo, da bi se njihovo orodje lahko uporabljajo za spremljanje grenkosti preko daljšega časovnega obdobja. Pridobljeni podatki bi bili pomembni s stališča kakovosti in celo varnosti hrane, saj je grenkost lahko povezana s strupenostjo živil. Orodje odpira tudi vrata novim odkritjem na področju spojin z zdravilnimi lastnostmi ter naprednim tehnikam predelave živil.

Kako s pomočjo masnega spektrometra pridobimo ustrezne spektre, prikazuje posnetek.

VIRCHEMISTRY WORLD
Prejšnji članekKaj je fentanil?
Naslednji članekSi finančno neodvisen? Kaj finančna neodvisnost sploh pomeni?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.