Kako se znebiti mravelj?

Ants crawling inside of home on the floor
Foto: DZM iz iStock

Mravlje običajno ne povzročajo problemov, za razliko od komarjev ne pikajo in niso tako nadležne kot muhe. Vse dokler te ne »napade« cela kolonija mravelj – takrat si jih zares želiš pregnati iz svojega doma. Žal večina ljudi brez premisleka v trgovini poišče najmočnejši sprej in kemične pasti za mravlje. S tem pa ne sebi, niti okolju ne naredi usluge. Če bi se rad mravelj znebil na bolj naraven in zdrav način, si poglej spodnje možnosti. Te so razvrščene od najbolj mile (če se z mravljami srečuješ le občasno) do najučinkovitejše, a tudi grobe (ko res nimaš druge izbire).

Znebimo se mravelj – najprej preventiva

Za začetek poskrbi, da imaš doma red: vso hrano pospravi v neprodušno zaprte posode, kuhinjski pult, tla in druge površine naj bodo čiste. Redno pomivaj posodo in tla ter očisti nered za hišnimi ljubljenčki. Preveri, če so si mravlje zavetje poiskale v lončnicah (in po potrebi zamenjaj rastline oziroma zemljo. Če najdeš luknjo, skozi katero mrčes zahaja v hišo, jo dobro zatesni. Uporabiš lahko silikonsko maso, kit ali lepilo.

Plastic containers with various cereals and grains. Food storage concept.
Foto: Valerii Maksimov iz iStock

Mleti ostanki kave in risanje s kredo

Mlete ostanke kave lahko uporabiš na točki, kjer mravlje vstopajo v hišo. Najbolj učinkoviti so sveži, ko se posušijo pa ne delujejo več tako dobro. Ta metoda mravelj ne pobije, temveč zgolj odžene. Poskusiš lahko tudi z običajno kredo, a njeni učinki niso dokazani. Gre bolj za začasno rešitev, saj mravlje nekaj časa ne bodo prečkale črte, ki si jo narisal.

Used coffee ground left in a coffee dripper. Coffee grounds can be used as a fertilizer.
Foto: Wachiwit iz iStock

Limonin sok in poprova meta

Zmešaj limonin sok in vodo v razmerju 1:3. Raztopino razprši okrog okenskih okvirjev in vrat oziroma kjerkoli bi mravlje lahko zahajale v hišo. Limonin sok zamaskira vonjave, s katerimi mravlje označujejo svoje poti, in jih tako odvrne od zahajanja v hišo. Mravlje odganja tudi vonj poprove mete. 20 kapljic esencialnega olja poprove mete zmešaj z dvema skodelicama vode in z raztopino poškropi kritične predele. Užival boš tudi v prijetnem vonju.

Small bottle of essential mint oil
Foto: kazmulka iz iStock

Cimet in kombinacija osnovnih živil

Cimet mravlje zaduši, zaradi česar poginejo. Namesto mletega cimeta lahko uporabiš tudi cimetovo olje. Prednost uporabe cimeta je ljudem prijeten vonj. Še ena metoda, ki mravlje ubije, je kombinacija sladkorja v prahu in sode bikarbone. Sladkor mravlje privabi, soda bikarbona pa se v njihovem telesu zmeša s kislino in jih ubije. Če želiš iztrebiti celotno kolonijo mravelj, to kombinacijo naneseš ob vhod mravljišča. To naredi le, če res nimaš druge izbire in nikakor ne pri mravljišču v naravi.

Aromatic cinnamon powder and sticks on grey table, closeup. Space for text
Foto: Liudmila Chernetska iz iStock

Vrela voda z detergentom in boraks

Če moraš uničiti celotno mravljišče v ali ob hiši, uporabi vrelo vodo z detergentom za čiščenje posode. Ta pripravek zlij v luknje mravljišča. Druga možnost je uporaba strupa, ki deluje počasneje. Mešanico boraksa, vode in sladkorja ponudi mravljam, ki jo bodo zaužile in celo odnesle v kolonijo. Boraks je naravna mineralna spojina, ki se pogosto uporablja kot čistilno sredstvo, dezinfekcijsko sredstvo in insekticid. Mravljam uniči prebavni sistem, zato te poginejo v nekaj dneh po zaužitju. Ker obe metodi ubijeta celotno kolonijo mravelj, ju uporabi le, ko ni druge rešitve.

VIRTreehugger
Prejšnji članekPriznana slovenska zdravnica svari: Zaščitite svojega otroka pred rakom!
Naslednji članekPrehranski miti, ki jim ljudje še vedno verjamejo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.