Je proteinski smuti dobra izbira za zajtrk?

Blueberry protein powder in blender, smoothie preparation, top view. Concept of fitness healthy eating, clean eating, sport lifestyle
Foto: Arx0nt iz iStock

Glede zajtrka kroži ogromno mitov in nasprotujočih si »resnic«. Nekateri pravijo, da je najpomembnejši obrok dneva in mora biti največji, drugi prisegajo na postenje oziroma intermittent fasting. Zaradi priročnosti nekateri namesto trde hrane zjutraj raje posežejo po beljakovinskem smutiju. Sadje, zelenjava, voda in nekaj beljakovin v prahu .. Preberi si, kaj so dobre in kaj potencialno slabe strani tega zajtrka »na hitro« ter se sam odloči, če je proteinski smuti zate dobra izbira.

Proteinski napitek je preprost, a hranljiv

Če se ti zjutraj vedno mudi, je proteinski napitek zelo hitra in priročna izbira. Zahteva le malo priprave, lahko pa ga pripraviš že zvečer. Brez težav ga vzameš, kamorkoli greš in ga spiješ kar na poti. Z nekaj znanja lahko vanj skriješ ogromno vitaminov in mineralov.

Zelenjava, kot so bučke, špinača, kodrolistni ohrovt in rdeča pesa, vsebuje veliko mikrohranil in je zelo primerna sestavina zdravega smutija. Tudi sadje vsebuje veliko vlaknin, antioksidantov, vitaminov in mineralov. Običajno poskrbi tudi za boljši okus kot sama zelenjava.

V smutijih so najbolj priljubljene jagode, borovnice, banane in kiviji, ne boj pa se eksperimentirati z novimi okusi. Druge sestavine, s katerimi poskrbiš za variacijo in dodatna hranila, so: semena, oreščki, jogurt, mleko, zelišča in začimbe. Če sam vedno pristaneš na isti kombinaciji živil, poišči nekaj receptov na spletu in jih preizkusi. 10 receptov najdeš tudi v posnetku.

10 Delicious High-Protein Shake & Smoothie Recipes | Myprotein

Negativne plati hitrega zajtrka

Če proteinski smuti uživaš le občasno, ni skrbi. Ob vsakodnevni uporabi pa se zavedaj, da je pomembna kakovost beljakovinskega praška (predvsem pa morebitnih drugih mešanic za pripravo napitkov), ki ga dodaš v smuti. Poglej predvsem vsebnost aditivov, polnil in umetnih sladil. V pomoč ti je lahko naslednji prispevek.

different flavors of protein with a shaker and fresh milk, flat lay
Foto: nadisja iz iStock

Če imaš smolo, ti lahko sirotkine beljakovine povzročajo težave v prebavi. V tem primeru poskusi kako alternativo. Vsakodnevno uživanje proteinskih napitkov in smutijev lahko zmanjša raznovrstnost tvoje prehrane in poveča tveganje za določena pomanjkanja hranil. To je zlasti problem, če proteinski napitek uživaš za zajtrk, pred in po treningu, po vrhu vsega pa vsebuje vsega 3 sestavine, ki so vsakič enake. Če se odločiš, da boš za zajtrk vedno popil proteinski smuti, naj bodo preostali obroki in prigrizki tekom dneva čim bolj uravnoteženi in raznovrstni.

Predvsem pa naj že sam smuti vsebuje raznolike in hranljive sestavine. Banana, mleko, med in proteinski prašek niso najboljša ideja 😊.

Kaj pa v kombinaciji s treningom?

Proteinski napitek ti lahko pomaga, če te že zgodaj zjutraj čaka trening v fitnesu. Beljakovine so namreč nujno potrebne za mišično rast in pripomorejo k boljši regeneraciji po intenzivni vadbi. Proteinski smuti torej lahko predstavlja uporabno orodje pri doseganju ciljev v fitnesu. V tem primeru ne pretiravaj s količino vlaknin v smutiju. Te bodo upočasnile absorpcijo beljakovin in ogljikovih hidratov, ki jih potrebuješ med vadbo, med intenzivnim treningom pa ti lahko povzročajo tudi prebavne težave. V smuti, ki ga spiješ pred treningom, zato ne dodaj zelenjave, oreščkov in semen. Preprosta kombinacija – banana, proteinski prašek, mleko, med – je v tem primer povsem odlična.

VIRhealthline
Prejšnji članekŠtipendije za socialno varstvo v novem študijskem letu
Naslednji članekNasilnega učenca so prešolali, bo šola rabila varnostnika?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.