Ali je brezkofeinska kava zdrava?

Coffee cup and cardiogram on coffee beans background. View top
Foto: Art_rich iz iStock

Kava je ena izmed najbolj priljubljenih pijač na svetu, a njen vpliv na zdravje je predmet številnih raziskav. Zadnje študije kažejo, da tako navadna kot brezkofeinska kava prinašata nekatere koristi, hkrati pa obstajajo tudi tveganja, zlasti zaradi procesov, ki se uporabljajo pri njeni pridelavi. V tem članku bomo raziskali učinke obeh vrst kave na zdravje in kako se odločiti za najboljšo izbiro.

Prednosti kave

Kava je znana po svojih spodbujevalnih učinkih, ki izboljšajo budnost in koncentracijo. Vendar pa kofein prinaša še več koristi:

  1. Zmanjšano tveganje za nekatere kronične bolezni: številne študije so pokazale, da lahko uživanje kave zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni in celo določene vrste raka. Kofein skupaj z drugimi bioaktivnimi spojinami deluje zaščitno, predvsem na srce in možgane.
  2. Antioksidativne lastnosti: kava vsebuje polifenole, ki so močni antioksidanti. Te snovi pomagajo zmanjšati oksidativni stres v telesu, kar je povezano z zmanjšanim tveganjem za vnetne procese in staranje​.

Prednosti brezkofeinske kave

Čeprav brezkofeinska kava ne vsebuje kofeina, ohranja večino koristnih lastnosti običajne kave, vključno z antioksidanti. Nekatere ključne koristi brezkofeinske kave so:

  1. Zmanjšano tveganje za sladkorno bolezen tipa 2: kot kažejo raziskave, brezkofeinska kava kljub odsotnosti kofeina še vedno prispeva k zmanjšanju tveganja za razvoj sladkorne bolezni​.
  2. Boljši spanec in manj tesnobe: brezkofeinska kava je odlična izbira za tiste, ki so občutljivi na kofein in se soočajo z nespečnostjo ali povečano tesnobo. Kofein lahko močno vpliva na spanec, zato je izbira brezkofeinske kave koristna za ljudi, ki želijo uživati kavo brez stranskih učinkov kofeina.
  3. Nižja kislost: kava je znana po svoji visoki vsebnosti kislin, kar lahko povzroča težave z zgago ali refluksom. Brezkofeinska kava ima nižjo vsebnost kislin, kar pomeni, da je primernejša za tiste z občutljivim želodcem​.

Tveganja pri uživanju kave

Kljub številnim koristim pa kava, vključno z brezkofeinsko različico, ni brez tveganj:

  1. Proces decaf: pri pridelavi brezkofeinske kave se kofein odstranjuje z različnimi metodami. Tradicionalno se je za ta namen uporabljalo kemikalije, kot je metilen klorid, ki je rakotvoren, vendar se danes uporabljajo varnejši postopki, kot sta vodna obdelava in metoda superkritičnega ogljikovega dioksida​.
  2. Diterpeni in povišan holesterol: diterpeni, ki jih najdemo v nefiltrirani kavi, so povezani z zvišanjem holesterola v krvi. Ta učinek velja tudi za brezkofeinsko kavo, zato je priporočljivo izbirati filtrirano kavo​.

Brezkofeinska kava je zdrava v pravih odmerkih

Kava, bodisi navadna bodisi brezkofeinska, ponuja vrsto zdravstvenih koristi, vendar je pomembno, da se zavedamo tudi možnih tveganj. Čeprav brezkofeinska kava ohranja večino koristnih lastnosti običajne kave, je ključnega pomena izbrati kavo, pridelano z varnimi postopki odstranjevanja kofeina. Navadna kava je odlična za povečanje budnosti in izboljšanje kognitivnih sposobnosti, vendar lahko brezkofeinska kava doseže enako korist brez negativnih učinkov kofeina.

Za tiste, ki si prizadevajo zmanjšati vnos kofeina, je brezkofeinska kava odlična izbira, vendar je dobro biti pozoren na metode pridelave in filtriranje kave, da bi se izognili nepotrebnim tveganjem.

Jan Nebec

Junior novinar

Prejšnji članekKaj bo z voznimi redi, ko se na fakultete vrnejo študenti?
Naslednji članekJe tvoja služba ogrožena? Katera dela bodo najprej avtomatizirana
Jan Nebec

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.