Razvit nov biopolimer, ki lahko celi tkiva: Je to prihodnost zdravstva?

Bacteria Germ Pathogen Illustration
Foto: Nathan Devery iz iStock

Raziskovalci so s pomočjo bakterij razvili nov biopolimer, ki lahko celi tkiva. V hidrogelu so ga uspešno uporabili za regeneracijo mišičnega tkiva podgan, rezultati pa so obetavni tudi za kasnejšo uporabo v medicini. Za zdravljenje mišično-skeletnih poškodb športnikov, starejših, poškodovanih vojakov ali ponesrečencev, bi lahko v prihodnosti izkoristili bakterije, ki bi pridelovale ta čudežni gel.

Skoraj 100 % mehanska obnova

Raziskava, objavljena v znanstveni reviji Bioactive Materials, razkriva nov biopolimer: pantoan metakrilat oziroma PAMA. Raziskovalci so izkoristili naravne bioprodukcijske sposobnosti bakterij za sintezo materiala, s katerim so zdravili mišične poškodbe podgan. Dosegli so močno povečano formacijo mišičnega tkiva in zmanjšanje fibroznega tkiva. Nov hidrogel je poskrbel za skoraj 100-odstotno mehansko obnovo, dobro biokompatibilnost in zdravilno sposobnost.

Močno presega obstoječe gele

Večina bioaktivnih hidrogelov se po mehanskih lastnostih ne more primerjati z novim »baktogelom«. Gre za unikatno kombinacijo lastnosti, ki ustreza specifičnim zahtevam mišično-skeletnega tkiva. Uporaba novega gela dokazuje, da je obnova tkiva mogoča že brez celic. Znanstveniki si obetajo, da bi kombinacija bakterijskega gela in mišičnih ali matičnih celic prinesla še boljše rezultate zdravljenja.

Hidrogeli v tkivnem inženirstvu niso novi

Uporaba hidrogela na področju tkivnega inženirstva ni nova ideja. Njihova struktura v kombinaciji z vsebnostjo vode namreč omogoča vključevanje v tkiva. Vendar v praksi drobne razlike v lastnostih lahko predstavljajo težavo, zato je učinkovitost bakterijskega gela presenetljiva.

VIRSciTechDaily
Prejšnji članekLjubljanski teden mode letos tudi v znamenju študentskih modnih revij
Naslednji članekKam na Teden restavracij v Ljubljani?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.