Najboljša vadba za bolnike z diabetesom ni enaka za oba spola

Beautiful diabetic woman preparing for outdoor run in the city. Young woman wearing an insulin pump during exercising. Concept of exercise and diabetes.
Foto: Halfpoint iz iStock

Diabetikom pogosto manjka motivacije za športno aktivnost, čeprav je ta koristna za njihovo zdravstveno stanje. Med drugim je za to kriv padec krvnega sladkorja, do katerega pride med aktivnostjo. Ta vodi v nelagodje in znižanje motivacije. Nova raziskava poudarja, da optimalna vadba za bolnike z diabetesom tipa 1 ni enaka za oba spola. Moški in ženske bi morali zato slediti posebej prilagojeni vadbi, s čimer bi v najboljši meri preprečili hipoglikemijo. Kakšne so torej razlike?

Intervalna ali kontinuirna vadba?

Raziskovalci so merili glikemični in kardiovaskularni odziv 19 bolnikov diabetesa tipa 1 po intervalni vadbi in po kontinuirni vadbi. Vadba na tekalni stezi je v obeh primerih trajala 30 minut, udeležencem pa so merili srčni utrip, krvni tlak in krvni sladkor. Poleg tega so jih vprašali, kako zahtevna se jim zdi vadba in kako prijetna. Intervalno vadbo so sestavljali 1-minutni intervali pri 40 in 60 odstotkov maksimalnega privzema kisika (VO2max), medtem ko so kontinuirno vadbo izvajali pri 50 odstotkih VO2max. V obeh primerih je šlo torej za aerobno vadbo, razlika pa je bila v razporeditvi intenzivnosti.

smiling full male runs on a treadmill in a gym. concept of weight loss and sport. side view
Foto: Evgeniia Medvedeva iz iStock

Krvni sladkor moških in žensk se obnaša drugače

Kardiovaskularni odziv udeležencev je bil pri obeh načinih vadbe podoben in se ni razlikoval med spoloma. Enako velja tudi za subjektivno oceno zahtevnosti in zadovoljstva med vadbo. Pokazala pa se je razlika v ravni krvnega sladkorja med moškimi in ženskami: vadba je raven krvnega sladkorja bolj znižala pri moških. Takoj po kontinuirni vadbi in celo 20 minut kasneje ter takoj po intervalni vadbi so imeli moški močno znižano raven krvnega sladkorja. Pri ženskah je do padca krvnega sladkorja prišlo le po kontinuirni vadbi.

Priporočila za bolnike diabetesa tipa 1 so …

Za moške z nizko izhodiščno koncentracijo glukoze v krvi je priporočljivo, da začnejo z intervalno vadbo. To so lahko krajši »intervali« hitre hoje. Po drugi strani je za posameznike moškega spola z visoko začetno koncentracijo glukoze v krvi primernejša kontinuirna vadba, na primer enakomeren tek. Na ta način se moški lahko izognejo prenizki ravni krvnega sladkorja. Ženske lahko začnejo tako z intervalno kot s kontinuirno vadbo, odvisno od preferenc. Rezultati raziskave, ki kažejo na razlike med spoloma, so pomembni tudi pri predpisovanju zdravniških priporočil za bolnike. S pravim pristopom se ti lažje izognejo hipoglikemičnemu stanju.

VIRSciTechDaily
Prejšnji članekUmrl zadnji narodni heroj Jugoslavije
Naslednji članek5 prednosti učenja tujega jezika

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.