Kako najti idealno stanovanje, ko greš študirat v drugo mesto

Online Real Estate Property Search And Web Listing
Foto: AndreyPopov iz iStock

Iskanje idealnega stanovanja ob začetku študija je lahko velik izziv, še posebej, če je to tvoj prvi stik z najemniškim trgom. Poleg lokacije in cene je treba upoštevati še številne druge dejavnike, ki lahko vplivajo na tvoje bivanje. Da bi bila odločitev lažja, je pomembno, da imaš jasno predstavo o tem, kaj potrebuješ in kaj si lahko privoščiš. Da ne boš obžaloval izbire stanovanja, v katerem boš preživel naslednjih pet let, si preberi spodnje nasvete.

Postavi jasne prioritete

Preden začneš iskati stanovanje, si postavi jasne prioritete. Razmisli, kaj je zate najpomembnejše: bližina fakultete, dostopnost javnega prevoza, cena najemnine ali morda opremljenost stanovanja? Če veš, kaj iščeš, boš lažje filtriral ponudbe in našel tisto, kar ti najbolj ustreza. Če si na primer odvisen od javnega prevoza, boš raje izbral stanovanje, ki je nekoliko dražje, vendar bližje avtobusni postaji ali železniški postaji. Če imaš lasten avto, bodo parkirna mesta pomembnejši dejavnik.

Pričakovanja prilagodi proračunu

Cena najemnine je seveda ključni dejavnik pri izbiri stanovanja. Postavi si realen proračun in ga poskušaj čim bolj dosledno upoštevati. Ne pozabi upoštevati dodatnih stroškov, kot so stroški komunalnih storitev, internet, ogrevanje in morebitni stroški prevoza. Včasih je bolje izbrati stanovanje, ki je nekoliko dražje, vendar vključuje vse stroške, kot cenejše stanovanje, kjer so dodatni stroški nepredvidljivi in lahko močno povečajo tvoje mesečne izdatke.

Lokacija je ključna

Izbira prave lokacije je zelo pomembna. Razmisli o tem, kako daleč je stanovanje od tvoje fakultete, ali so v bližini trgovine, lekarne in drugi pomembni objekti. Idealna lokacija ti bo omogočila, da prihraniš čas in denar pri vsakodnevnih opravkih. Najpomembnejša je oddaljenost od lokacije, ki jo obiskuješ dnevno: v tvojem primeru fakulteta ali morda delovno mesto. Zgolj petnajst minut večja oddaljenost nanese 2 do 3 ure več, ki jih boš tedensko zapravil za prevoz. Če ti je pomembno, da imaš živahno študentsko življenje, preveri, kje živijo drugi študentje, kakšna je bližnja infrastruktura, ter ali so v bližini parki, kavarne, bari in drugi prostori za sprostitev.

Sam, v dvoje ali v družbi?

Če je najemnina previsoka, razmisli o delitvi stanovanja z drugimi študenti. Delitev stroškov z najemniki ti omogoča, da bivaš na boljši lokaciji ali večjem stanovanju, hkrati pa prihraniš denar. Prav tako lahko stanovanje z drugimi prinese nove izkušnje in prijateljstva. Pri tem bodi pozoren na to, da si izbereš sostanovalce, s katerimi se dobro razumeš in imate podobne življenjske navade. Ker boste veliko časa preživeli skupaj, bodo že drobne »razvade« hitro postale zelo moteče in morebitna točka spora. Predvsem pretehtaj, ali ti stanovanje omogoča umik pred sostanovalci. Velika razlika je, če imaš še vedno lastno spalnico in lasten mir.

Happy roommates moving home resting and talking
Foto: AntonioGuillem iz iStock

Razmisli o študentskem domu

Študentski domovi so običajno cenovno dosti ugodnejši od stanovanja. Prednost bivanja v študentskem domu je predvsem v tem, da so stroški stanovanja vključeni v enotno najemnino, ki zajema tudi vodo, elektriko, internet in čiščenje skupnih prostorov. To močno olajša načrtovanje financ. V študentskem domu boš imel tudi dobre možnosti za socialno življenje, saj boš obkrožen z vrstniki. V Sloveniji je povpraševanje po študentskih domovih večje od ponudbe, zato je ključnega pomena pravočasna prijava in spremljanje razpisov. Prijava poteka preko spletnega portala eVŠ, pomembno pa je izponjevanje razpisnih pogojev. Več o kapacitetah študentskih domov si preberi v prispevku.

Preveri stanovanje pred podpisom pogodbe

Preden se odločiš za najem si stanovanje NUJNO oglej v živo. Tako boš lahko preveril, v kakšnem stanju je stanovanje, ali je vse tako, kot je bilo dogovorjeno, in ali ustreza tvojim potrebam. Če je stanovanje opremljeno, preveri, ali so naprave in pohištvo v dobrem stanju. Prav tako se pozanimaj o tem, kakšni so sosedje in kakšna je varnost v okolici. Če ti na ogledu stanovanje ni bilo najbolj všeč, ne podpiši pogodbe, ki bo vplivala na tvoje življenje še nekaj let.

Pazi na pogoje v najemni pogodbi

Preden podpišeš najemno pogodbo, jo skrbno preberi. Posebej bodi pozoren na dolžino najema, pogoje za odpoved pogodbe, obveznosti glede vzdrževanja stanovanja in kakšni so morebitni stroški za popravila ali poškodbe. Če se ti kakšen pogoj zdi nejasen ali nepošten, ga pred podpisom pogodbe poskusi razjasniti z najemodajalcem.

Close up of lease agreement empty document with pen
Foto: scyther5 iz iStock
Prejšnji članekUmrl legendarni igralec iz Vojne zvezd in drugih klasik
Naslednji članekMestni inkubator x Mladi Rog

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.