Je to prihodnost pogrebov – QR kode na nagrobnikih kot moderni pokopi?

QR kode na nagrobnikih
QR kode na nagrobnikih Foto: on amazon

Tehnologija prežema skoraj vsak vidik našega življenja in vedno znova se srečujemo z inovativnimi načini uporabe novih orodij v vsakodnevnih situacijah. Eden izmed zanimivih trendov je uporaba QR kod na nagrobnikih. Ta praksa prepleta tradicionalni način ohranjanja spomina na preminule z digitalno tehnologijo, ki omogoča nove načine pripovedovanja življenjskih zgodb.

Kako deluje QR koda na nagrobniku?

Na nagrobnik se vgravira ali pritrdi ploščica z QR kodo, ki vodi do spletne strani ali virtualnega spominskega mesta, namenjenega pokojniku. Ko obiskovalec pokopališča poskenira kodo, se mu na telefonu odpre stran, kjer lahko prebere več o življenju preminulega, pogleda fotografije, videoposnetke ali celo posluša najljubšo glasbo pokojnika.

QR kode na nagrobnikih omogočajo večdimenzionalno pripovedovanje zgodbe o življenju preminulega. Namesto zgolj kratkega napisa na nagrobniku, ki vsebuje ime, letnici rojstva in smrti, lahko QR koda omogoči dostop do celotne biografije, spominov, ki so jih zbrali prijatelji in družina, ter drugih pomembnih življenjskih dosežkov.

Je vključevanje tehnologije na nagrobnike preveč invazivno?

Nekateri menijo, da je vključevanje tehnologije v tako intimno in tradicionalno področje, kot je pogrebna kultura, preveč invazivno. Postavlja se tudi vprašanje dolgoročnosti – ali bodo te kode čez desetletja še vedno delovale, ali pa bodo spletne strani, kamor vodijo, izginile ali postale nedostopne?

Poleg tega je uporaba tehnologije lahko izključujoča za starejšo populacijo, ki morda ni vešča uporabe pametnih telefonov ali digitalnih platform. Zato QR kode na nagrobnikih morda niso dostopne vsem obiskovalcem pokopališč, kar lahko omeji njihovo uporabnost.

QR kode na nagrobnikih so le en primer trenda. Obstajajo tudi virtualni pokopi, digitalni spominski zidovi in celo aplikacije, ki omogočajo ustvarjanje digitalnih časovnih kapsul. Vse to kaže na nenehen razvoj in prilagajanje pogrebne kulture sodobnemu času.

They put this cute couple in our QR medallion 😭
Prejšnji članekSeznam esencialnih stvari, ki jih moraš imeti na pikniku
Naslednji članekPrehrana in tveganje za zgodnji nastanek raka na debelem črevesu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.