»Ne želimo streljanja po naših ulicah« – Kaj bo počela skupina za romsko problematiko?

Sofia, Bulgaria - July 30, 2015: Gypsies mothers and their children are attending at the official opening of a center in their neighborhood for mothers and children in risk.
Foto: Cylonphoto iz iStock

V Ministrstvu za notranje zadeve koordinirajo delo Medresorske delovne skupine za obravnavo romske problematike, ki se je včeraj sestala na nujni seji. Kaj bo počela in kdaj bo začela s svojim delom?

Posebna podskupina za izboljšanje varnostne problematike

»Zadovoljni smo, ker se je današnje seje udeležil predsednik vlade s sodelavci, ki je podprl prizadevanja delovne skupine,« je po sestanku dejala državna sekretarka Helga Dobrin, ki vodi skupino.

Pred sestankom je premierja dr. Roberta Goloba sprejel minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki mu je predstavil zadnje podatke o varnostnih razmerah v državi.

Na seji so prišli do zaključkov, da je treba spremeniti način dela medresorske delovne skupine, in sicer tako da se bo celotna skupina še vedno ukvarjala z ukrepi na področju integracije Romov. Ustanovljena bo posebna podskupina, ki se bo osredotočila izključno na izboljšanje varnostne problematike, kar je predlagal premier.

Nova delovna skupina za romsko problematiko
Foto: on gov

»Na podlagi današnje razprave smo zaključili, da so pripadniki romske skupnosti v največji meri stigmatizirani zaradi kriminalnega delovanja posameznikov v njihovi skupnosti. In tega kot demokratična država ne smemo dovoliti. Zato se bo ta nova podskupina osredotočila na iskanje rešitev,« je dejala Helga Dobrin.

Medresorska delovna skupina poziva policijo, da pripravi analizo, koliko je dozdajšnja povečana prisotnost policije pomagala pri izboljšanju varnostnih razmer, in oceni, ali so potrebni še dodatni ukrepi za povečanje varnosti na območjih, kjer je tudi romska populacija.

Delovni obisk v jugovzhodni Sloveniji

Minister za notranje zadeve bo skupaj z namestnikom generalnega direktorja policije, Igorjem Ciperlejem, danes obiskal občini Ribnica in Kočevje, prihodnji teden pa se bosta sestala minister za notranje zadeve in ministrica za pravosodje, Andreja Katič. Medresorska delovna skupina je dala pobudo, da resorja pregledata ključne težave pri pregonu kriminalitete in učinkovitem izvrševanju kazenskih sankcij.

Predstavniki medresorske delovne skupine bodo tudi več prisotni v lokalnih skupnostih. »Verjamem, da bomo v skupnem dialogu lokalne skupnosti, države in romske populacije naredili pomembne korake k izboljšanju,« je še dejala državna sekretarka.

Premier Robert Golob na ustanovitvi nove delovne skupine za reševanje romske problematike
Premier dr. Robert Golob na ustanovitvi nove delovne skupine za reševanje romske problematike Foto: on gov
VIRGOV
Prejšnji članekNSi zaradi romov zahteva hujše kazni za mladoletnike
Naslednji članekVojna Rohirrimov, vrnitev Gospodarja prstanov – prvi napovednik filma! (#video)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.