V Aziji odkrili novo vrsto tiranozavra

Tyrannosaurus in forest. This is a 3d render illustration
Foto: Orla iz iStock

Na Kitajskem so odkrili novo vrsto tiranozavra, ki so jo poimenovali kar Asiatyrannus xui. Primerek legendarne družine tiranozavrov je po našem planetu taval v obdobju pozne krede, pred približno 69 milijoni let.

Nova vrsta tiranozavra je bil manjši primerek

Nova vrsta je bila članica Tyrannosaurinae, ene od dveh izumrlih poddružin Tyrannosauridae – najbolj razvejane skupine znotraj naddružine Tyrannosauroidea. »Tiranozavroidi so najbolj značilne, najbolj znane in najbolj intenzivno proučevane skupine dinozavrov,« je povedal glavni avtor dr. Wenjie Zheng.

Spomnimo, da so se prvi tiranozavri pojavili v srednji juri, pred približno 165 milijoni let. Predvsem v zadnjih dvajset milijonih let krede so postali vrhunski plenilci na območjih današnje Azije in Severne Amerike. »Ogromna velikost telesa in gobca sta značilnosti ekološko prevladujoče najnovejše vrste tiranozavrida iz obdobja krede.«

Asiatyrannus xui in (skoraj) popolna lobanja

Asiatyrannus xui je bil majhen do srednje velik tiranozaver. Njegova lobanja je v dolžino merila 47,5 cm, strokovnjaki pa so dolžino njegovega telesa ocenili med 3,5 in 4 metre. Kot so pojasnili, je vrsta približno polovične velikosti Qianzhousaurusa in drugih tiranozavrov z velikim telesom v podobnih fazah rasti.

Lobanja novoodkritega Asiatyrannusa
Lobanja novoodkritega Asiatyrannusa Foto: on nature

In kje drugje bi našli fosile kot na gradbišču. Ja, tudi izven Slovenije se dogajajo iste reči. Pri mestu Ganzhou, v formaciji Nanxiong, so našli skoraj popolno lobanjo in delno razčlenjeno postkranialno okostje novega dinozavra. Prav primerjava s prej omenjenim Qianzhozavrom nam razkrije podobo in vlogo obeh bitij.

»Asiatyrannus in Qianzhousaurus imata različna razmerja lobanje in velikosti telesa, kar nakazuje, da lahko zasedata različne ekološke niše,« so povedali raziskovalci.

Tiranozavridi so razvejana, a dokaj pomanjkljiva družina tega območja, za katero so paleontologi že večkrat dejali, da so najredkejši odrasli primerke srednje velikosti oziroma jih skoraj ni. Znanstveniki so dejali, »da so ‘manjkajoče srednje velike’ niše pri teropodih poznokredne Laramidije in Azije morda asimilirali mladiči in mladi odrasli primerki vrst tiranozavridov.«

V jugovzhodni Kitajski je Qianzhousaurus nedvomno zasedel nišo vrhunskega plenilca, prav novoodkriti Asiatyrannus pa bi lahko predstavljal nekakšno vez med Qianzhousaurusom z velikim telesom in raznovrstnimi oviraptorji z majhnim telesom.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekFranc Jager razburil z izjavo, da bi moški smel imeti več žensk, če …
Naslednji članekH. R. Giger: umetnik, ki je redefiniral grozo
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.