Prehrana in tveganje za zgodnji nastanek raka na debelem črevesu

Medical illustration of Colorectal Cancer - Polyp
Foto: peterschreiber.media iz iStock

Rak na debelem črevesu postaja vse pogostejša diagnoza pri mlajših odraslih, kar zbuja zaskrbljenost med strokovnjaki za javno zdravje. Čeprav so klasični dejavniki tveganja za to bolezen, kot so dednost in življenjski slog, že dolgo znani, se nove raziskave osredotočajo na vpliv prehrane in presnovkov na razvoj raka na debelem črevesu.

Vpliv presnovkov na tveganje za nastanek raka

Nova raziskava klinike Cleveland je pokazala, da so presnovki, molekule, ki jih pridobimo s prehrano, ključni dejavniki tveganja za zgodnji nastanek raka na debelem črevesu. To tveganje je še posebej izrazito pri presnovkih, povezanih z uživanjem rdečega in predelanega mesa. Študija, objavljena v reviji NPJ Precision Oncology, je analizirala podatke o presnovkih in mikrobiomu ter poudarila, da je ena izmed najboljših metod za preprečevanje raka pri mlajših odraslih (mlajših od 60 let) posvetovanje z zdravnikom o prehrani.

Povečano spremljanje in presejanje raka na debelem črevesu sta učinkoviti orodji, vendar pa ti rezultati kažejo, da je pri mlajših bolnikih potreben drugačen pristop, poudarja dr. Suneel Kamath, gastroenterološki onkolog in glavni avtor študije.

Kaj je metabolizem?
Kaj je metabolizem? Foto: mi-viri iz iStock

Potreba po prilagojenem pristopu

»Ni izvedljivo uporabljati istega pristopa za mlajše odrasle kot za starejše, saj ni mogoče vsako leto opraviti kolonoskopije pri vseh pacientih,« pojasnjuje. »Bolj praktično je ponuditi enostaven test, ki meri biomarkerje tveganja za raka na debelem črevesu, in nato tistim z najvišjim tveganjem omogočiti ustrezno presejanje.«

V raziskavo sta bila vključena tudi dr. Thejus Jayakrishnan in dr. Naseer Sangwan, direktor enote za sekvenciranje in analitiko mikrobov. Ekipa je analizirala obsežne podatke pacientov, ki so se zdravili zaradi zgodnjega ali običajnega pojava raka na debelem črevesu na kliniki Cleveland. Prejšnje študije te ekipe so pokazale razlike v presnovkih in mikrobiomu črevesja med mlajšimi in starejšimi bolniki z rakom na debelem črevesu.

Nova spoznanja o vplivu prehrane

Ti rezultati so odprli številne možnosti za nadaljnje raziskave zgodnjega pojava raka na debelem črevesu, čeprav več dejavnikov, vključno z interakcijami med črevesnimi bakterijami in presnovki, še dodatno zaplete razumevanje tega tveganja, pravi dr. Sangwan.

Dr. Sangwan in njegova ekipa so razvili algoritem umetne inteligence za združevanje in analizo obstoječih podatkovnih nizov, s čimer so želeli pojasniti, kateri dejavniki so najpomembnejši za prihodnje raziskave. Presenetljivo je bilo, da so razlike v prehrani, ugotovljene z analizo presnovkov, predstavljale znaten del razlik med pacienti z zgodnjim in kasnejšim pojavom raka.

Close-up of the hands of a male chef on a black background. Pour sauce from the spoon on the salad dish. Food decoration.
Foto: Mikhail Spaskov on iStock

Poudarek na prehrani namesto mikrobioma

»Čeprav smo se raziskovalci – vključno z nami – osredotočili na mikrobiom črevesja kot glavni dejavnik tveganja za raka na debelem črevesu, naši podatki jasno kažejo, da ima prehrana večji vpliv,« pojasnjuje dr. Sangwan. »Poznamo ključne presnovke, povezane s tveganjem zgodnjega pojava raka, kar nam omogoča, da usmerimo nadaljnje raziskave.«

Ekipa je bila navdušena nad ugotovitvijo, da ima prehrana tako pomembno vlogo pri tveganju za raka, saj je lažje identificirati ogrožene bolnike s štetjem presnovkov v krvi kot z analizo bakterijske DNA v blatu.

Enostavnejše spremembe za boljše zdravje

»Sprememba mikrobioma je lahko zelo zapletena in težavna,« dodaja dr. Kamath. »Čeprav ni vedno enostavno, je veliko preprosteje prilagoditi prehrano za preprečevanje raka na debelem črevesu.«

Mlajši bolniki z rakom na debelem črevesu so imeli višje ravni presnovkov, povezanih z argininom in urea ciklom, v primerjavi s starejšimi. Te razlike bi lahko bile posledica dolgotrajnega uživanja rdečega in predelanega mesa. Ekipa zdaj preučuje nacionalne podatkovne nize, da bi potrdila te ugotovitve pri pacientih po vsej državi.

Colon cancer. Cancer attacking cells. Colon disease concept. 3d illustration
Foto: Mohammed Haneefa Nizamudeen iz iStock

Prihodnji koraki

Raziskovalci želijo dokazati, če so presnovki arginina in urea cikla (in, posredno, prekomerno uživanje rdečega in predelanega mesa) povišani med mlajšimi odraslimi z rakom na debelem črevesu po vsej državi. Nato nameravajo preizkusiti, ali lahko določene diete ali komercialno dostopna zdravila, ki uravnavajo proizvodnjo arginina in urea cikela, pomagajo preprečiti ali celo zdraviti zgodnji pojav raka na debelem črevesu.

Dr. Kamath poudarja, da je potrebnih še več raziskav za natančno razumevanje, kako prehranski dejavniki povzročajo raka na debelem črevesu, vendar so trenutne ugotovitve že vplivale na njegovo prakso. »Čeprav sem vedel, da je prehrana pomemben dejavnik tveganja za raka na debelem črevesu, tega nisem vedno obravnaval že na prvem obisku pacientov. Zdaj pa vedno poskrbim, da se o tem pogovorim z njimi in tudi z njihovimi zdravimi spremljevalci, da bi jih opremil z informacijami za boljše odločitve glede življenjskega sloga,« zaključuje dr. Kamath.

VIRScienceDaily
Prejšnji članekJe to prihodnost pogrebov – QR kode na nagrobnikih kot moderni pokopi?
Naslednji članek10 zanimivih dejstev o slonih

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.