Seznam esencialnih stvari, ki jih moraš imeti na pikniku

Group of young attractive friends having a picnic, sitting on a grey blanket on green grass
Foto: Harbucks iz iStock

Poletje se počasi bliža koncu, tako da izkoristi zadnje dni za piknik v naravi. To bo odlična priložnost za sproščeno druženje ob reki, v parku, na hribu ali na morju. Da bi bil tvoj piknik kar se da prijeten, smo ti pripravili seznam stvari, ki jih moraš vzeti s sabo.

Hrana in pijača

Hrana je srce vsakega piknika, zato jo izberi premišljeno. Idealno je, da pripraviš jedi, ki so enostavne za transport in jih ni potrebno pogrevati, v poletnih dneh pa za lažjo prebavljivost izberi lahke obroke. Nekaj idej pri obrokih:

  • Sendviči: Pripravi jih doma z različnimi nadevi, kot so sir, šunka, zelenjava ali avokado.
  • Sveže sadje in zelenjava: Jagode, grozdje, narezane kumare in korenje so osvežujoče in enostavne za uživanje, prav tako pa je sadje dobro za naše zdravje.
  • Solate: Testeninska solata, krompirjeva solata ali mešana solata so lahke in osvežujoče.
  • Prigrizki: Krekerji, čips, oreščki in suho sadje so odlični za hitro potešitev lakote.
  • Sladice: Piškoti, kolački ali sadni prigrizki so enostavni za transport in prijeten zaključek obroka.

Poleg hrane ne pozabi na pijačo. Voda je nujna, še posebej v vročih dneh. Dodaj tudi limonado, ledeni čaj ali osvežilne sadne sokove. Če si ljubitelj hladnih napitkov, razmisli o tem, da s seboj vzameš termo steklenico ali hladilno torbo za shranjevanje pijače. Za bolj sproščeno vzdušje lahko prineseš tudi kakšno steklenico vina ali piva, že prej pa lahko doma pripraviš koktejle.

Friends having a barbecue party. Group of people eating grilled meats and vegetables and drinking wine at rustic picnic table
Foto: AlexRaths iz iStock

Posoda in pribor

Ko načrtuješ piknik, ne pozabi na praktične stvari za uživanje hrane. Pripravi:

  • Krožnike in kozarce: Da bi bilo odpadkov čim manj, izberi večkratno uporabljive ali biorazgradljive krožnike in kozarce.
  • Pribor: Noži, vilice in žlice so nepogrešljivi. Prinesi tudi nož za rezanje sadja ali kruha.
  • Prtički in krpe: Prtički ali kuhinjske krpe bodo vsekakor prišli prav za čiščenje rok in ust.
  • Odpirač za steklenice: Če prinesete vino ali pivo, ne pozabi na odpirač.

Odeja in stoli

Odeja je osnova vsakega piknika, saj omogoča udobno sedenje na travi ali pesku. Izberi dovolj veliko deko, da boste lahko na njej posedeli vsi prijatelji. Če piknik načrtuješ na bolj trdem ali neudobnem terenu, razmisli o zložljivih stolih, ki jih enostavno prineseš s seboj.

PRAGUE, CZECH REPUBLIC - AUGUST 17, 2018: Sunset in Rieger Gardens, Riegrovy sady, in Prague. Many people sitting in the grass and enjoying sunny summer evening and lookout of Prague historical city centre. Czech Republic.
Foto: PytyCzech iz iStock

Senčnik ali šotor

Če je piknik na soncu poleti, je dobro imeti nekaj zaščite pred žgočimi sončnimi žarki. Prenosni senčnik ali manjši piknik šotor bosta poskrbela za prijetno senco in hlad. Če senčnika nimaš pa izberi lokacijo v naravni senci dreves.

Hladilna torba

Hladilna torba je nepogrešljiva za shranjevanje hrane in pijače, ki mora ostati sveža in hladna. V hladilno torbo lahko daš ledene vložke ali zamrznjeno vodo, da ohraniš nizko temperaturo.

Vrečke za smeti

Zelo pomembno je, da po pikniku za seboj ne pustite odpadkov. Prinesi dovolj vrečk za smeti, kamor boste ločeno odvrgli embalažo, ostanke hrane in druge smeti. Poskrbi, da po odhodu prostor pustite čist, kot ste ga našli, ali še bolj urejen.

Igre in zabava

Piknik je tudi sproščeno druženje in zabava. Prinesi s seboj igre, kot so frizbi, badminton, balinanje ali žoge za nogomet in odbojko. Če ste bolj za umirjeno zabavo, lahko vzameš s seboj karte, družabne igre ali knjige za branje v senci.

Happy friends group having fun outdoor cheering at bbq picnic with snacks food drinking red wine - Young people enjoying spring time together at barbecue garden party - Youth milennials concept
Foto: ViewApart iz iStock

Zaščita pred soncem in insekti

Ne pozabi na zaščito pred soncem in insekti, ki so pogosti spremljevalci piknikov. S seboj vzemi:

  • Kremo za sončenje: Poskrbi za zaščito pred UV žarki, še posebej v poletnih mesecih. Pomembno je tudi, da veš, katero sončno kremo izbrati.
  • Repelent proti komarjem: Zaščiti se pred piki insektov, še posebej, če piknik organiziraš v bližini vode ali gozda.
  • Klobuk ali kapa: Dodatna zaščita za glavo pred soncem bo pripomogla k prijetnejši izkušnji.

Glasba in zvočnik

Ne pozabi na prenosni zvočnik in pripravi si tudi seznam glasbe, ki bo ustrezala piknik vzdušju. Vendar bodi pozoren, da z glasbo ne motite drugih obiskovalcev narave.

Zasilna oprema

Kot zadnje, je za vsak slučaj dobro imeti s seboj tudi nekaj osnovnih pripomočkov za nujne primere:

  • Prva pomoč: Majhna torbica s povoji, obliži, razkužilom in zdravili proti alergijam.
  • Rezervna oblačila: Vzemi s seboj rezervna oblačila, še posebej, če načrtuješ piknik ob vodi ali v gorah, kjer se vreme lahko hitro spremeni.
  • Dežnik ali nepremočljiva jakna: Če obstaja možnost dežja, poskrbi za zaščito pred mokroto.
Piknik s prijatelji
Foto: Diamond Dogs iz iStock
Prejšnji članekFizična aktivnost pri delu ne obvaruje pred infarktom – kaj nam še preostane?
Naslednji članekJe to prihodnost pogrebov – QR kode na nagrobnikih kot moderni pokopi?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.