Nova direktna linija: Iz Gorice v Neapelj v manj kot osmih urah

FLORENCE, ITALY - JUNE 15, 2024: Picture of a frecciarossa train entering Florence train station. Frecciarossa is a high-speed train of the Italian national train operator, Trenitalia, as well as a member of the train category Le Frecce. The name was introduced in 2008 after it had previously been known as Eurostar Italia. This photograph captures the arrival of a Frecciarossa train from Trenitalia at the Firenze Santa Maria Novella station. The sleek, modern design of the train highlights the advanced technology and efficiency of Italy's high-speed rail system. Passengers are seen waiting on the platform, ready to embark on their journey, showcasing the importance of rail travel in connecting cities across Italy. The image reflects the dynamic and fast-paced nature of transportation in one of Italy's major transit hubs.
Foto: BalkansCat iz iStock

Od 15. septembra dalje bo vlak Frecciarossa povezoval italijansko Gorico z Benetkami, Bologno, Firencami, Rimom in Neapljem, je sporočila družba Trenitalia, glavni italijanski železniški operater.

V začetku julija, ob slavnostnem odprtju novih hibridnih vlakov, ki jih je kupila italijanska Dežela in na katerih je bil logotip Evropske prestolnice kulture Nova Gorica – Gorica Go!2025, je novica že odmevala, a si je nihče ni upal razglasi.

Z Gorice v Neapelj v osmih urah

Prvo potovanje je predvideno iz Neaplja v Gorico v nedeljo, 15. septembra. Vlak FR9430 bo odpeljal iz prestolnice Kampanije ob 16.09 in prispel na postajo Gorizia Centrale ob 23.30. Ustavil se bo na Roma Termini ob 17.19 (z odhodom ob 17.35), v Firencah Santa Maria Novella ob 19.11 (19. :20), Bologna Centrale ob 19.58 (20.01) in Venezia Mestre ob 21.23 (21.37). Povezava Gorica–Neapelj bo obratovala že naslednji dan.

Vlak FR9409 bo odpeljal iz Gorice Centrale ob 6.12 in prispel na postajo Venezia Mestre ob 8.27 (z odhodom ob 8.40), Bologno Centrale ob 9.59 (10.02), Firenze Santa Maria Novella ob 10.39 (10.48), Roma Termini ob 12.25 (12.50) in prihod na Napoli Centrale ob 14.03. V obe smeri se bo vlak ustavljal tudi na postajah Roma Tiburtina, Padova, Treviso Centrale, Conegliano Veneto, Pordenone in Udine.

Za italijansko Gorico in za celotno Furlanijo-Julijsko krajino nova storitev predstavlja dodatno priložnost za razvoj. »Zasluge gredo italijanski državi, ki je končno ugotovila, da lahko naredi nekaj tudi za našo regijo. Zgodovinsko gledano Furlanija-Julijska krajina ni dobro povezana s preostalo državo zaradi preteklih odločitev, ki so jo kaznovale. To še ni visoka hitrost, ki bi si jo želela, vendar je prvi korak naprej,« pravi predsednica Apt Gorizia, ki upravlja javni promet na območju, Caterina Belletti za tržaški medij Il Piccolo.

»To je izjemen rezultat, a ne samo za turiste, ampak za vse, ki potujejo. Za tiste, ki delajo in morajo v Rim, je vlak udobnejši. Odslej ne bo več treba prestopati vse do Neaplja in za nas je to privilegij,« dodaja župan Gorice Rodolfo Ziberna.

Vozovnico je že mogoče kupiti na spletnem mestu Trenitalia.

VIRIl Piccolo
Prejšnji članekSpoznajte najnovejšega robota v mestu!
Naslednji članekElroy and the Aliens, slovenska igra na Steamu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.