VIDEO: Odkritje, ki odpira nova vrata v astronomiji – kako črna luknja pohrusta zvezdo!

Black hole in the Universe
Foto: Petrovich9 iz iStock

Nasini teleskopi ali bolje rečeno astronomi so naredili velik korak naprej pri razumevanju obnašanja supermasivnih črnih lukenj, saj so uspeli natančno napovedati trenutek, ko bo ena od teh kozmičnih velikanov znova »pojedla« zvezdo. To odkritje odpira nova vrata v raziskovanje teh skrivnostnih objektov in njihovih interakcij z zvezdami v njihovi bližini.

Prva opazovanja: zvezda v nevarnosti

Leta 2018 so znanstveniki zaznali nenaden izbruh svetlobe iz galaksije, oddaljene približno 860 milijonov svetlobnih let od Zemlje. Astronomi so hitro ugotovili, da je vzrok za ta izbruh supermasivna črna luknja, ki je začela razdirati bližnjo zvezdo. Izbruh svetlobe, ki je bil milijardo-krat svetlejši od našega Sonca, je bil znak, da je črna luknja začela zvezdo raztrgati na koščke.

Zvezdino uničenje ni bilo takojšnje; njena materija se je med približevanjem črni luknji močno segrela in začela oddajati močne rentgenske in ultravijolične žarke, ki so jih zaznali vesoljski teleskopi. Ti signali so se po približno letu dni zmanjšali, kar je nakazovalo, da je črna luknja v celoti »pojedla« večji del zvezde. Vendar pa so se signali ponovno pojavili dve leti kasneje, kar je nakazovalo, da je zvezdino jedro preživelo prvi prehod.

Modeliranje obnašanja črne luknje

Na podlagi teleskopskih podatkov o zvezdi in njeni orbiti so astronomi razvili model, s katerim so lahko napovedali, kdaj bo črna luknja naslednjič »pojedla« preostanek zvezde. Model je napovedal, da bo črna luknja svoj naslednji obrok začela pred avgustom 2023, kar so potrdili tudi s kasnejšimi opazovanji z rentgenskim teleskopom Chandra.

Thomas Wevers iz Inštituta za vesoljski teleskop v Baltimoru, ki je vodil opazovanja leta 2023, je dejal: »Sprva smo mislili, da gre za običajen primer, ko črna luknja popolnoma raztrga zvezdo. Namesto tega se zdi, da zvezda še naprej živi in se pripravlja na naslednje uničenje.«

Nenavadna usoda zvezde in njenega spremljevalca

Deep space star field with black hole.
Foto: Cappan iz iStock

Zvezda, ki jo zdaj počasi uničuje črna luknja, ni bila sama. Imela je zvezdnega spremljevalca, ki pa ga je gravitacijska sila črne luknje pognala v vesolje s hitrostjo okoli 1000 kilometrov na sekundo. Zvezda, ki je ostala ujeta v orbiti črne luknje, se zdaj uničuje po kosih, kar je nenavadno, saj jih črne luknje običajno »pojedo« v enem samem obroku.

Prihodnja opazovanja in napovedi

Na podlagi novih podatkov, ki so jih zbrali teleskopi Chandra in Swift, znanstveniki napovedujejo, da zvezda obkroži črno luknjo vsakih 3,5 let. Njena naslednja najbližja točka bo med majem in avgustom prihodnje leto, ko bo črna luknja ponovno začela z uničevanjem. Znanstveniki predvidevajo, da bo ta obrok trajal skoraj dve leti, vendar bo manjši od prejšnjega, saj se zvezda postopoma zmanjšuje.

Eric Coughlin, profesor fizike na Univerzi Syracuse, ki je sodeloval pri raziskavi, je poudaril: »Ta model bo verjetno ključno orodje za znanstvenike pri prepoznavanju teh odkritij in boljšem razumevanju obnašanja črnih lukenj.«

Quick Look: NASA Telescopes Work Out Black Hole's Snack Schedule

Zvezda, ki jo črna luknja postopoma uničuje, predstavlja redko priložnost za preučevanje teh skrivnostnih objektov in njihovega vpliva na okolico. Znanstveniki upajo, da bodo prihodnja opazovanja prinesla še več podatkov, ki bodo pomagali razkriti skrivnosti teh vesoljskih velikanov.

 

Jan Nebec

Junior novinar

VIRSpace.com
Prejšnji članekLidl po Evropi odpira trgovine Parkside, ali tudi v Sloveniji?
Naslednji članekSpoznajte najnovejšega robota v mestu!
Jan Nebec

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.